Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαρ-2022 09:07

  4 Μαρτίου: Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του HPV

  4 Μαρτίου: Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του HPV
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η 4η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).  Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), είναι η συχνότερα μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη παγκοσμίως. Τουλάχιστον 14 τύποι του ιού HPV μπορούν να οδηγήσουν σε διαφόρους τύπους καρκίνου, κυρίως καρκίνο της μήτρας, κεφαλής & τραχήλου, πρωκτού και γεννητικών οργάνων. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) εστιάζει στο πώς μπορούμε να προλάβουμε και να εξαλείψουμε αυτές τις μορφές καρκίνου.

  Πρόληψη HPV

  Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη για τον Ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, επιτυγχάνεται με τον  εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών, σε συνδυασμό με περιοδικούς συστηματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους. Η ενσωμάτωση και καθιέρωση του HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού ΗPV, μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση του αριθμού εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό να οδηγήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης του ιού. 

  Εντούτοις, και παρά τις χρόνιες εκκλήσεις και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των εκπροσώπων των ογκολογικών ασθενών, η πολιτεία, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, εξακολουθεί να αδρανεί και να μην λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV, όπως άλλες προηγμένες χώρες ήδη πράττουν. Η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι η καθιέρωση ενός εθνικού συστηματικού εμβολιαστικού προγράμματος και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σε συνδυασμό με συστηματικά προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον έλεγχο και την εξάλειψη των καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV. 

  Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει προσυπογράψει την κοινή θέση των 125 φορέων που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., και σε πλήρη εναρμόνιση με το  Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, εστιάζει στην υιοθέτηση από τη χώρα μας μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του HPV απευθύνοντας πρόσκληση σε δράση προς την Ελληνική Πολιτεία, η οποία θα περιλαμβάνει τις παρακάτω συστάσεις:

  1.    Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για τον Έλεγχο του Καρκίνου, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο με προτεινόμενες δράσεις για εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού HPV, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε μέχρι το 2030 να έχει εμβολιασθεί το 90% του εφηβικού πληθυσμού 
  2.    Πρόληψη της HPV-μόλυνσης με εμβολιασμό και ενηλίκων, ανεξαρτήτως φύλου 
  3.    Έγκαιρη ανίχνευση του (προ)καρκίνου τραχήλου με HPV τεστ, εγκεκριμένο και αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ
  4.    Βελτίωση της θεραπείας των καρκίνων που προκαλεί ο ιός HPV
  5.    Βελτίωση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τον ρόλο του ιού ΗPV στην εμφάνιση καρκίνου

  Παράλληλα, η ΕΛΛΟΚ έχει αναπτύξει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τη χρήση ενός έξυπνου QUIZ γνώσεων, το οποίο προσφέρει βασικές πληροφορίες και ταυτόχρονα παραπέμπει σε λεπτομερή ενημέρωση. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει ένα ενημερωτικό video και ένα ενημερωτικό infographic, τα οποία παρέχουν, με διαφορετική προσέγγιση, κίνητρα στο κοινό να αναζητήσει πληροφορίες και να ενεργήσει κατάλληλα και έγκαιρα, ώστε μέσω της πρόληψης να επιτύχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου για όλη του τη ζωή.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:00 09/08

  Οι διατροφικές συμβουλές για τη χρόνια κόπωση

  Η έντονη ψυχολογική πίεση και "κακές" διατροφικές επιλογές είναι τα βασικά αίτια εμφάνισης.

  09:00 08/08

  Τέσσερα ρεαλιστικά tips για να παραμείνουμε fit στις διακοπές

  Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις χρόνο από τις βουτιές σου για να ασκηθείς, παρά μόνο να κινηθείς έξυπνα μέσα στη μέρα.

  09:18 05/08

  Πότε είναι ασφαλές να τρώμε μύδια και άλλα όστρακα; Ο κανόνας του "ρ

  Όχι μόνο στη νηστεία αλλά όλο το καλοκαίρι, τα θαλασσινά "τραβιούνται". Τι να προσέχουμε όμως για να μην κινδυνεύσουμε από τροφική δηλητηρίαση;

  11:36 04/08

  Ο παράγοντας που μπορεί να καθυστερεί τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

  Η σύγχυσή του με άλλα προβλήματα του ουροποιητικού είναι ένα σοβαρό θέμα, όπως επισημαίνουν βρετανοί επιστήμονες.

  08:48 04/08

  Συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης που δεν θα υποψιαζόσασταν

  Έντονη κόπωση, δυσκολία στο βάδισμα, τσιμπήματα και μουδιάσματα στα άκρα… αυτά συγκαταλέγονται στα γνωστά πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

  08:46 04/08

  Είστε παντρεμένος και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο; Καλά τα νέα για εσάς!

  Οι άνδρες, ιδίως οι παντρεμένοι και μορφωμένοι, έχουν μεγάλη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο από τις γυναίκες, δείχνει διεθνής μελέτη.

  10:26 03/08

  Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μετά από ουρική αρθρίτιδα

  Τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων επεσήμανε βρετανική έρευνα.

  09:30 03/08

  Απώλεια όσφρησης μετά από COVID-19: Με τι άλλο μπορεί να συνδέεται;

  Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης μετά από Covid-19 στους ανθρώπους με συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης, σύμφωνα με αργεντίνικη μελέτη.

  09:23 03/08

  Οι μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19

  Νέα μελέτη ανέδειξε σημαντικές πτυχές της αρνητικής επίπτωσης της λοίμωξης COVID-19 στον καρδιαγγειακό κίνδυνο έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.

  17:27 02/08

  Τα απαραίτητα για το "φαρμακείο των διακοπών"

  Για όσους δεν έχουν φτιάξει ακόμη βαλίτσες, οι συμβουλές για το "φαρμακείο των διακοπών" είναι χρήσιμες.

  09:50 02/08

  Κλιματική αλλαγή: Ας μην υποτιμάμε την επίδρασή της

  Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει ακόμη και το καταστροφικό τέλος της ανθρωπότητας, προειδοποιούν επιστήμονες. Προλαβαίνουμε, άραγε, να κάνουμε "επανορθωτικές κινήσεις";

  09:28 02/08

  Tιρζεπατίδη κατά της παχυσαρκίας: Νέα μελέτη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της

  Η τιρζεπατίδη, ένας νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας, μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία.

  23:59 01/08

  Μη φτύνετε τα κουκούτσια από το καρπούζι!

  Ξέρετε πως τα κουκούτσια είναι ένα πραγματικό superfood που συμβάλει στην υγεία του καρδιαγγειακού και στον έλεγχο του διαβήτη;

  15:20 01/08

  Covid: "Ζώντας με τον κορονοϊό": Πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία

  Με τον τρίτο χειμώνα πανδημίας στον ορίζοντα, οι επιστήμονες προειδοποιούν να προετοιμαζόμαστε για περισσότερα κύματα κορονοϊού.

  14:12 01/08

  Ένας χρόνος λειτουργίας για το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

  Πάνω από 300 εργαζόμενοι, με υψηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση, απασχολούνται ήδη στο Κέντρο και θα φτάσουν τους 360 μέχρι το τέλος του 2022 (+30% έναντι του αρχικού σχεδιασμού).