Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιαν-2022 09:25

  Υπάρχει οριστική λύση για τη νοσογόνο παχυσαρκία;

  Υπάρχει οριστική λύση για τη νοσογόνο παχυσαρκία;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τον Δρα Κωνσταντίνο Aλμπανόπουλο, αν. καθηγητή Χειρουργικής, διευθυντή Λαπαροσκοπικής Μονάδας Βαριατρικής & Μεταβολικής Χειρουργικής, Γενική Κλινική Ιασώ (http://kalbanopoulos.com).

  Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα του δυτικού κόσμου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να την έχει αναγνωρίσει ως "παγκόσμια επιδημία", με συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά. Ειδικά όταν αναφερόμαστε στη Νοσογόνο Παχυσαρκία (ΝΠ), εκεί πλέον οι επιστήμονες μιλούν για μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, με την αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους να διαταράσσει σε επικίνδυνο βαθμό τη συνολική υγεία.

  Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Δρ Κωνσταντίνος Aλμπανόπουλος, η ΝΠ –η οποία ορίζεται με τιμές δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που κυμαίνονται από 40 και πάνω–, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ποιότητα ζωής, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και επιδείνωσης υπαρχόντων νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης ΣΔΙΙ, καρδιαγγειακά (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες κ.ά.), μυοσκελετικά (χονδροπάθειες, οσφυαλγία κ.ά.), αναπνευστικά (υπνική άπνοια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.ά.), υπογονιμότητα και διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

  "Η δίαιτα είναι το πρωταρχικό μέτρο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου*, ωστόσο στους νοσογόνα παχύσαρκους οι δίαιτες αποτυγχάνουν και το βάρος επανακτάται − σε ποσοστό που φτάνει έως και το 97%", τονίζει ο Δρ Aλμπανόπουλος, συνεχίζοντας: "Γι’ αυτό και ο Διεθνής Οργανισμός Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (IFSO) συστήνει την επιλογή χειρουργικής επέμβασης σε άτομα με ΔΜΣ από 40 και πάνω ή ΔΜΣ από 35 και πάνω με 2 συνοδά νοσήματα ή ΣΔΙΙ, ενώ, επιπλέον, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) δίνει ένδειξη για χειρουργείο ακόμα και σε άτομα με ΔΜΣ 30-35 όταν συνυπάρχει διαβήτης τύπου 2, όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί".

  Σύμφωνα με τον Δρα Aλμπανόπουλο, οι χειρουργικές επεμβάσεις ΝΠ διακρίνονται σε περιοριστικού, δυσαπορροφητικού και μικτού τύπου, με τη λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή (μανίκι) και τη λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη (by pass) να αποτελούν τις συχνότερα πραγματοποιούμενες, όπου η fast-track προσέγγιση επιτρέπει τη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς μετά το χειρουργείο και ελαχιστοποίηση της παραμονής του στο νοσοκομείο.

  "Εφόσον οι επεμβάσεις διενεργούνται σε εξειδικευμένα κέντρα και από έμπειρες ομάδες, ο κίνδυνος επιπλοκών κυμαίνεται από 1% έως 3%", λέει ο Δρ Aλμπανόπουλος, προσθέτοντας ότι ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος, η προετοιμασία του ασθενούς και η στενή μετεγχειρητική παρακολούθηση περιορίζουν περαιτέρω τα
  ποσοστά αυτά.

  "Ωστόσο το χειρουργείο είναι ένα βασικό κομμάτι της λύσης για το πρόβλημα της ΝΠ. Το άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι βασίζεται στη μετεγχειρητική παρακολούθηση από οργανωμένη ομάδα χειρουργών, διατροφολόγων, ψυχολόγων, γαστρεντερολόγων και ενδοκρινολόγων".

  *ΔΜΣ από 30-37,7 kg/m2

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:59 23/05

  Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο - μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

  Πολλοί ενήλικες, περισσότερο άνω των 45 ετών, έχουν στο μπράτσο ή στο μηρό τους ένα στρογγυλό σημάδι από εμβόλιο. Ποιο εμβόλιο, όμως, είναι αυτό που έχουν κάνει;

  12:34 23/05

  Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: 40 χρόνια φροντίδας και αγκαλιάς για τα παιδιά

  Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί μία ολοκληρωμένη νοσοκομειακή δομή, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη Γενική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι.

  12:00 23/05

  Πολλαπλή σκλήρυνση: εξατομικεύοντας τη θεραπεία μιας ασθένειας με πολλά πρόσωπα

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο, στις 30 Μαΐου, ενημερωνόμαστε για τις σημαντικές εξελίξεις.

  09:05 23/05

  ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε -και τι όχι- ως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων

  Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

  09:00 23/05

  Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι, τα συμπτώματα και η ζωή μετά τη διάγνωση

  Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία συχνή και σοβαρή πάθηση. Παρότι δεν υπάρχει "θεραπεία" η συμμόρφωση με τις συμβουλές του γιατρού είναι πολύ σημαντική για μία "κανονική" ζωή.

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  08:40 20/05

  Πώς θα είμαστε στα 70 μας; Η επιστήμη απαντά κι εμείς γνωρίζουμε - και προλαμβάνουμε

  Ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι ξεχωριστός για τον καθένα. Υπάρχουν όμως ορισμένες αλλαγές σε στη δεκαετία των 70 που είναι κοινές για όλους και αν τις γνωρίζουμε μπορούμε να τις "προλάβουμε" σήμερα...

  15:40 19/05

  1η Ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

  Ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η πρώτη ημερίδα του δικτύου Green Pharmacy του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ για το 2022, με θέμα: "Απολογισμός 2021 & Παρουσίαση νέων δράσεων του δικτύου GreenPharmacy 2022".

  11:24 19/05

  Ευλογιά των πιθήκων: Πολλές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς.

  11:20 19/05

  Θεσμική αναγνώριση της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχεται με ικανοποίηση την θεσμοθέτηση της "φωνής των ασθενών", η οποία αποτελεί ιστορική μέρα για το κίνημα των ασθενών στην Ελλάδα και πρωταρχικός στόχος από την στιγμή...

  09:49 19/05

  Ιδιοπαθή νοσήματα του εντέρου: Γιατί αναμένεται αύξηση των περιπτώσεων στο μέλλον;

  Τι είναι τα ΙΦΝΕ, ποια τα συμπτώματά τους και τι αναμένεται για τη συχνότητα εμφάνισής τους στο μέλλον.

  09:33 19/05

  Έρευνες: Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα μακράς Covid-19

  Τα εμβόλια έχουν αυτή την θετική επίδραση ακόμη κι αν γίνουν μετά τη λοίμωξη, αλλά σύνδρομο μετά-Covid έχουν πολλοί που ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

  10:23 18/05

  Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου

  Ο εγκέφαλος των πολύτεκνων γερνάει πιο γρήγορα, υποστηρίζει διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.