Τρίτη, 18-Ιαν-2022 11:47
COVID-19: Γιατί κάποιοι χάνουν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν για πρώτη φορά γενετικούς παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένας ασθενής με Covid-19 θα εμφανίσει ή όχι απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης. Η απώλεια αυτή αποτελεί διακριτό γνώρισμα της λοίμωξης από κορονοϊό, χωρίς όμως να την εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς, χωρίς να είναι ακόμη σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο στις παρατηρούμενες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όσον αφορά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα 'Ανταμ Ότον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κορονοϊού.
Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών. Η ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεκίνησε η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου για το οποίο ξέσπασε έντονη συζήτηση τις προηγούμενες μέρες.
"Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με μάσκες και αντισηπτικά".
Προειδοποιούν οι ειδικοί επιστήμονες.
Το λεγόμενο "αντίστροφο εμβόλιο", το οποίο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, αφαιρεί τη μνήμη ενός μορίου από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Ιατρική Επιστήμη έχει να παρατάξει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο από επαναστατικές θεραπείες για την υγεία της καρδιάς.
Ο Δρ. Αντώνιος Πίτσης, παραθέτει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής.
Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος εξηγεί τι είναι οι υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.
Ο καρδιολόγος – αρρυθμιολόγος, Δρ. Απόστολος Κατσίβας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.
Τι θα ισχύσει φέτος.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό "Nature Cardiovascular Research".
Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σταματήσουμε για λίγο αυτό που κάνουμε και να ασχοληθούμε με τη φροντίδα της καρδιάς μας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology".
Από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023.