Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 12:13

  Κ. Τούτουζας στο capital.gr: Τι φέρνει η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

  Κ. Τούτουζας στο capital.gr: Τι φέρνει η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη Σοφία Κωστάρα

  Η πλέον πρωτοποριακή επέμβαση των τελευταίων ημερών, η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες, δεν είναι άλλη από αυτή της μεταμόσχευσης καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο. Η επέμβαση αυτή ήταν η τελευταία ελπίδα για να σωθεί η ζωή του 57χρονου Ντέιβιντ Μπένετ από τις ΗΠΑ, ενός πατέρα δύο παιδιών και τριών εγγονιών.

  Το capital.gr μίλησε με τον Καθηγητή Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνο Iατρείου δομικών καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, κ. Κωνσταντίνο Τούτουζα, για την πρωτοποριακή μεταμόσχευση και τους νέους δρόμους που ανοίγονται στην επιστήμη της καρδιολογίας.

  "Πρόκειται για μια προσπάθεια πολυετή από διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά με κοινό στόχο. Έπρεπε να δοθεί λύση για τους ανθρώπους σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, οι οποίοι δεν  μπορούσαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση λόγω έλλειψης μοσχευμάτων. Έπρεπε να βρεθούν λοιπόν μοσχεύματα από αλλού. Επιλέχθηκε σε πρώτη φάση ο χοίρος, επειδή έχει πολλές ομοιότητες η καρδιά του με αυτή του ανθρώπου σε θέματα λειτουργίας, αλλά και σε διάσταση. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους.

  Η κατάσταση του ασθενούς είναι καλή, τρεις μέρες μετά την πειραματική επτάωρη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, ακόμη όμως δεν γνωρίζουμε πώς θα πάει. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να δούμε την εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος και να μπορούμε να μιλήσουμε για το προσδόκιμο ζωής του. Πρώτα απ’ όλα, βέβαια, πρέπει να είναι ο άνθρωπος στη ζωή και έπειτα να δούμε πώς θα αντιδράσει απέναντι στο μόσχευμα.

  Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπήρξε γονιδιακή προπαρασκευή", συνεχίζει ο καθηγητής, "για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος. Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς". 

  Η  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης, με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

  Στο ερώτημα ποιοι ασθενείς θα επιλεχθούν για μια τέτοια επέμβαση, ο κ. Τούτουζας απάντησε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν όλοι οι ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς σε μια τέτοιου τύπου μεταμόσχευση. Θα ξεκινήσει μελέτη στην οποία θα ενταχθούν ασθενείς προφανώς τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που άλλοι ασθενείς για τεχνικούς λόγους θα απορριφθούν από τη διαδικασία. "Το θετικό είναι ότι άνοιξε ένα μεγάλο πεδίο, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε τελική λύση. Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι, δεν παύει όμως να είναι ένα μεγάλο βήμα", κατέληξε ο καθηγητής.

  Ελπίδα για το αύριο

  Ο γιος του ασθενούς που δέχτηκε το μόσχευμα, 3 ημέρες μετά την επέμβαση, λέει, ότι ο πατέρας του έλαβε με αυτόν τον τρόπο τη μοναδική του ελπίδα για το αύριο. "Είναι ευτυχισμένος όσο ποτέ που θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του. Που θα μπορέσει να έχει την ποιότητα ζωής που είχε χάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό."

  Αν κατά τις επόμενες ημέρες, ο 57χρονος επανέλθει πλήρως και μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του, η νίκη της επιστήμης θα είναι τεράστια. Και ο αριθμός των ασθενών που θα ακολουθήσουν τα βήματά του και θα λάβουν καρδιά χοίρου είναι ανυπολόγιστος!

  Νέοι δρόμοι στις μεταμοσχεύσεις

  Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ευελπιστούν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Αρκετοί άνθρωποι σε λίστες αναμονής για μόσχευμα πεθαίνουν κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται.
  Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης. Στην περίπτωση του Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, υπάρχει ελπίδα ότι θα κερδίσει αρκετά χρόνια ζωής, κάτι που πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:52 21/01

  Τι είναι το nocebo και ποιες οι "παρενέργειές του" σε όσους φοβούνται ή αρνούνται τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Έρευνες δείχνουν το nocebo ως αιτία εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό για SARS-CoV-2 αλλά και μετά από άλλες ιατρικές πράξεις ή λήψη φαρμάκων.

  09:52 21/01

  Επείγοντα περιστατικά: Σημαντικός ο χρόνος αναμονής για την έκβαση

  Η αναμονή πάνω από πέντε ώρες στα επείγοντα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα.

  09:31 20/01

  Βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση κάθε μέρα; Μάθετε από τι μπορεί να κινδυνεύετε

  Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Δείτε πώς θα το προλάβετε.

  08:58 20/01

  Γιατί είναι σημαντικό το εμβόλιο για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη

  Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν, προειδοποιούν επιστήμονες.

  12:06 19/01

  9 tips για να πραγματοποιήσετε τους fitness στόχους σας

  Είθισται στην αρχή της χρονιάς να βάζουμε στόχους. Οι fitness στόχοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά -κυρίως- με την καλή υγεία και ευεξία μας.

  09:25 19/01

  Μπορεί να θηλάσει μια μητέρα που έχει κολλήσει COVID-19;

  Δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται στα μωρά μέσω του θηλασμού από μητέρες με Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:40 19/01

  COVID-19: Σύσταση για νέα από του στόματος θεραπεία από τον ΠΟΥ

  Σε ισχυρή σύσταση του JAK αναστολέα Baricitinib σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid 19, κατέληξαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  11:47 18/01

  COVID-19: Γιατί κάποιοι χάνουν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;

  Ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω της Covid-19.

  09:38 18/01

  Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

  Η οστεοπόρωση είναι μια "σιωπηλή" νόσος που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες – αλλά και τους άντρες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την προλάβουμε.

  09:00 18/01

  Μελέτη: Μονοκλωνικά αντισώματά για πρόληψη της COVID-19 σε στενές επαφές υψηλού κινδύνου

  Θεραπείες κατά του SARS-CoV-2 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της εξέλιξης από ασυμπτωματική λοίμωξη σε συμπτωματική νόσο.

  15:55 17/01

  Η "δυναμική" επιστροφή της γρίπης - το κυρίαρχο στέλεχος

  H ΕΕ αντιμέτωπη με την απειλή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης παράλληλα με την COVID-19.

  08:57 17/01

  Τα Σπάνια Νοσήματα προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

  Ενδυναμώνοντας τις φωνές των ανθρώπων που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες ξεκινά πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Σπάνιες Ασθένειες.

  14:37 14/01

  Πόσα πληρώνουμε για την υγεία μας;

  Η ιδιωτική ασφάλιση, ως λύση για την προστασία του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  12:12 14/01

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Μια πιθανή αιτία βρήκαν οι επιστήμονες

  Ο ιός Επστάιν-Μπαρ φαίνεται να είναι η βασική αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  10:59 14/01

  Ο ένας στους δέκα μπορεί να μεταδίδει τον κορονοϊό μετά από δέκα ημέρες λοίμωξης

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μικρή βρετανική μελέτη.