Τρίτη, 11-Ιαν-2022 09:42
Self test: Το λάθος που κάνουμε πολλοί

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η μακριά μπατονέτα (στυλεός) που περιέχεται στις συσκευασίες των γρήγορων τεστ αντιγόνου (rapid) για ανίχνευση του κορονοϊού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στη μύτη, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, και όχι στον λαιμό, όπως τελευταία κάνουν μερικοί άνθρωποι.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter, μετά από αναφορές ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν self test παίρνουν δείγμα από τον λαιμό τους, παρ' όλο που τα περισσότερα τεστ προορίζονται για λήψη ρινικού δείγματος. Η τάση άρχισε μετά από τη δημοσιοποίηση αρχικών ενδείξεων από μελέτες ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να μην ανιχνευθεί από τα γρήγορα τεστ ιδίως στην αρχική φάση της λοίμωξης και ότι το αποτέλεσμα πιθανώς είναι πιο αξιόπιστο εάν το δείγμα ληφθεί από το στόμα και το σάλιο παρά από τη ρινική κοιλότητα.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της FDA στο CNN, τα τεστ Covid-19 πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση της οδηγίες τους. Τόνισε ότι έχουν εγερθεί ανησυχίες μήπως κατά λάθος κάποιος άνθρωπος προξενήσει βλάβη στον εαυτό του εάν πάρει δείγμα από τον λαιμό του και συμβούλευσε η λήψη δειγμάτων από τον λαιμό να γίνεται από ειδικό.
Η δρ Έμιλι Βολκ, πρόεδρος του Κολλεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του τεστ, όσον αφορά τη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.
"Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κορονοϊό από τον λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το τεστ δεν πρόκειται να "δουλέψει" καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό", σημείωσε και ο δρ Γρέιχαμ Σνάιντερ, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.
Σε μερικές χώρες τα τεστ που βασίζονται στη λήψη δείγματος από τον λαιμό είναι συχνότερα από ό,τι σε άλλες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει την ανάγκη επίλυσης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με τα καινοτόμα φάρμακα για "δύσκολα"...
Αναμένονται κατευθυντήριες οδηγίες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα.
Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό εξετάζει νέα μελέτη.
Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.
Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.
Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Το αλάτι νοστιμίζει μεν το φαγητό μας, μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.
Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.
Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.
Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".
Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.