Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιαν-2022 14:37

  Πόσα πληρώνουμε για την υγεία μας;

  Πόσα πληρώνουμε για την υγεία μας;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει η Θάλεια Αγγελίδη, Head of Marketing & Communications, MetLife Greece

  Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι δαπάνες υγείας παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φθάνοντας το 2019 στα 8,5 τρις δολάρια ή στο 9,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ένα μέρος αυτών των δαπανών της τάξης του 60% καλύπτεται από δημόσιους πόρους, ενώ το 40% προέρχεται από τους πολίτες. 

  Στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ , οι συνολικές δαπάνες για την υγεία ανήλθαν σε 7,8% του ΑΕΠ το 2019. Οι δημόσιες δαπάνες, ωστόσο, αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 5% του ΑΕΠ, μέγεθος που τοποθετεί την Ελλάδα αρκετά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ουσιαστικά, από τα 1.616 ευρώ που ήταν η κατά κεφαλή δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, το 36% καλύφθηκε απευθείας από τα νοικοκυριά, τα οποία επιβαρύνονται και από τις ασφαλιστικές εισφορές. 

  Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το 11% των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών αφορά υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης, παρά το γεγονός ότι η περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν. Το υψηλό ποσοστό απευθείας πληρωμών για ιατρικές δαπάνες συχνά μεταφράζεται σε ποσά που πολλές οικογένειες αδυνατούν ή δυσκολεύονται να καλύψουν. Συγκεκριμένα, περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν για την υγεία ποσά που υπερβαίνουν το 40% των συνολικών δαπανών τους, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες για ανάγκες διαβίωσης.

  Τα στοιχεία αυτά δείχνουν γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες σήμερα ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη υγείας. Ο προβληματισμός, μάλιστα, έχει ενταθεί κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να προκαλεί πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

  Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο να υπάρχει αυτό το διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών, για συμπληρωματικές λύσεις ιδιωτικής ασφάλισης. Η ύπαρξη ενός καλού ασφαλιστικού προγράμματος παρέχει τη σιγουριά της πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου περίθαλψη, όποτε και αν χρειαστεί, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τα οικονομικά και το επίπεδο διαβίωσης μιας οικογένειας. 

  Ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευέλικτα προγράμματα της αγοράς είναι το ABC Health Care, το νοσοκομειακό πρόγραμμα της MetLife, το οποίο καλύπτει έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, με την κάλυψη λόγω ατυχήματος να ξεκινά άμεσα, ενώ για ασθένεια σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη του συμβολαίου, με κεφάλαιο κάλυψης που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500.000€ ετησίως. Το ABC Health Care μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε οικογένειας, παρέχοντας τη δυνατότητα επιλογής της θέσης νοσηλείας, καθώς και του ύψους συμμετοχής στα έξοδα νοσηλείας. 

  Πέρα, όμως, από τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει και εξειδικευμένες λύσεις για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων και αναγκών, που μπορεί να προκύψουν ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρότερων προβλημάτων υγείας: για παράδειγμα παρατεταμένη απουσία από την εργασία, μετάβαση και διαμονή μακριά από το μόνιμο τόπο κατοικίας, νοσηλευτική βοήθεια στο σπίτι κ.ά.

  Το MediPlan της MetLife παρέχει νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο που επιλέγει ο ασφαλισμένος. Σε περίπτωση νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το ποσό του νοσοκομειακού επιδόματος διπλασιάζεται. Το επίδομα καταβάλλεται ακόμη και για 1 ημέρα νοσηλείας και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Επίσης, το ExtraMed της MetLife παρέχει οικονομική προστασία σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρής ασθένειας. Συγκεκριμένα, μπορεί να καλύψει την εμφάνιση 7 ή 31 σοβαρών ασθενειών, με την παροχή επιδόματος, 30 ημέρες μετά τη διάγνωση, ανεξάρτητα από το αν θα απαιτηθεί νοσηλεία. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως κρίνει ο ασφαλισμένος και ανάλογα με τις ανάγκες του.

  Ένα εξίσου σημαντικό όφελος που παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση, είναι η προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών, οι οποίες είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες: π.χ. επισκέψεις σε γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις, προληπτικά check-up κ.ά. Αυτό το πλεονέκτημα προσφέρουν τα προγράμματα υγείας της MetLife, τα οποία πέρα από τις νοσοκομειακές ή επιδοματικές καλύψεις, εξασφαλίζουν αυτόματα και χωρίς επιπλέον κόστος, μια σειρά από δωρεάν παροχές και προνόμια, μέσω του Advanced Benefit Club: ενός δυναμικού δικτύου το οποίο περιλαμβάνει νοσοκομεία στην Αττική και την περιφέρεια, διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και πάνω από 2.000 ιατρούς σε όλη την επικράτεια.

  Σήμερα, καθώς οι πιέσεις στα δημόσια συστήματα υγείας παραμένουν υψηλές, γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη για τη διασφάλιση ποιοτικών επιλογών περίθαλψης. Οι λύσεις που προσφέρει σήμερα η ασφαλιστική αγορά, μπορούν να περιορίσουν ένα από τα σημαντικότερα άγχη για την ελληνική οικογένεια, παρέχοντας τη σιγουριά της προστασίας απέναντι στο απρόοπτο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:27 28/01

  Ιώσεις του αναπνευστικού: Πότε και πώς μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα

  Οι εποχικές ιώσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

  16:42 27/01

  Απάντηση ΣΦΕΕ στις ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων

  Αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο ΣΦΕΕ απαντά σε κατηγορίες για μέλη του που διατυπώθηκαν από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

  12:57 27/01

  Η καλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για άνοια

  Μικρότερος ο κίνδυνος άνοιας για τις ηλικιωμένες που περπατάνε περισσότερο και είναι πιο δραστήριες σωματικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  12:19 27/01

  Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στο μέλλον

  Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμη και 20 χρόνια μετά τον τοκετό, για τις γυναίκες που είχαν προεκλαμψία, δείχνει δανική μελέτη.

  11:00 27/01

  Νέο τεστ εντοπίζει το Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τη διάγνωση

  Το νέο τεστ είναι αιματολογικό και σύμφωνα με έρευνα μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Αλτσχάιμερ έως 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωσή της.

  10:59 27/01

  Πύργος, η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas

  Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινούν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία σε 2 αθλήματα.

  09:35 27/01

  Το αλκοολούχο ποτό που ίσως είναι λιγότερο βλαβερό για το συκώτι μας

  Εάν θέλουμε υγιές συκώτι, το ιδανικό είναι να αποφεύγουμε εντελώς το αλκοόλ, εάν όμως θέλουμε να έχουμε μια επιλογή, υπάρχει κάποιο ποτό που μπορούμε να πίνουμε με μέτρο.

  14:47 26/01

  Καρκίνος του τραχήλου: Τα βασικά για την πρόληψη και εξάλειψη της νόσου

  Ο Ιανουάριος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου της μήτρας και οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας σημαντικές πληροφορίες πρόληψης.

  10:45 26/01

  Η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος επιδεινώνει την υγεία του νου και του εγκεφάλου στη μέση ηλικία

  Στον παραπάνω συσχετισμό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:11 26/01

  Έρευνα: Οι παράγοντες για πιο γερή μνήμη μεγαλώνοντας

  Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

  11:46 25/01

  Οι μορφές καρκίνου που "απειλούν" περισσότερο όσους έχουν διαβήτη

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου για τους διαβητικούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η οποία προσδιορίζει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

  10:01 25/01

  Τα καλά νέα από την εξασθένιση της "τριπλής απειλής" των ιών

  Η εξασθένιση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, επισημαίνει νέα έρευνα.

  08:59 25/01

  Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.): Νέος επιστημονικός φορέας στον χώρο της Υγείας

  Στόχος του νέου φορέα είναι να συμβάλλει μέσω εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενεργειών, στη διαθεσιμότητα των νέων αλλά και των υπαρχουσών θεραπειών στους ασθενείς.

  09:23 24/01

  Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Oι προκλήσεις για την Ελλάδα

  Ίσως για πρώτη φορά οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακοβιομηχανίας, συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

  08:55 24/01

  ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο εταιρείες που παρασκευάζουν συγκεκριμένα σιρόπια για το βήχα

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν σιρόπια για το βήχα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για θανάτους παιδιών.

  16:23 23/01

  Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας

  Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και ενισχύει τη γνώση για καλύτερη θεραπεία.