Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Δεκ-2021 12:45

  Χειρουργική θυρεοειδούς: Η συνεχής νευροδιέγερση και τα πλεονεκτήματά της

  Χειρουργική θυρεοειδούς: Η συνεχής νευροδιέγερση και τα πλεονεκτήματά της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" (www.drvamvakidis.gr).

  Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισβάλει σε όλα τα πεδία της ιατρικής με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας αφορούν όλο το φάσμα της ιατρικής: τις απεικονίσεις και τη διάγνωση, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και τη μεταθεραπευτική παρακολούθηση των ασθενών.

  Η χειρουργική, ως μία από τις σημαντικότερες και εντυπωσιακότερες θεραπείες, έχει δεχθεί και αυτή τις ευεργετικές επιδράσεις της τεχνολογίας. Στη χειρουργική του θυρεοειδούς η νέα τεχνολογία, που αρχίζει να εφαρμόζεται με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, ονομάζεται συνεχής νευροδιέγερση. Η συνεχής νευροδιέγερση είναι η μετεξέλιξη της διαλείπουσας νευροδιέγερσης, που ήδη χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο αριθμό θυρεοειδεκτομών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Η νευροδιέγερση έχει ως στόχο να μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων που κινούν τις φωνητικές χορδές, ενώ ήδη μπορεί να μηδενίσει την πιθανότητα αμφοτερόπλευρης παράλυσης φωνητικών χορδών και την ανάγκη τραχειοστομίας, με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της θυρεοειδεκτομής σε δύο στάδια.

  Η διαφορά της συνεχούς συγκριτικά με τη διαλείπουσα νευροδιέγερση είναι ότι με την τοποθέτηση ενός ηλεκτροδίου στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο δίνει ως κλάδο το υπεύθυνο για την ομιλία νεύρο, έχουμε μια συνεχή απεικόνιση και καταγραφή της λειτουργικότητας των φωνητικών χορδών, ώστε στην περίπτωση χειρισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του νεύρου, ο χειρουργός ειδοποιείται έγκαιρα μέσω ενός ηχητικού σήματος δίκην συναγερμού με συνέπεια την άμεση αντίδρασή του και την αποφυγή της επερχόμενης βλάβης. Στη διαλείπουσα νευροδιέγερση, όπου δεν τοποθετείται αυτό το ηλεκτρόδιο, ο έλεγχος της λειτουργίας του νεύρου γίνεται με έναν στειλεό και η διαπίστωση της απώλειας λειτουργίας του νεύρου είναι δυνατή μόνον όταν αυτή έχει ήδη συμβεί.

  Η εκπαίδευση των χειρουργών στη χρήση της συνεχούς νευροδιέγερσης πραγματοποιείται ήδη σε δύο κέντρα στην Ελλάδα, στην Αθήνα στο Τμήμα Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" και στη Θεσσαλονίκη στη Β’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", με τη διοργάνωση σεμιναρίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων. Σκοπός της όλης προσπάθειας είναι, με την εισαγωγή της συνεχούς νευροδιέγερσης, να έχουμε ασφαλέστερα χειρουργεία, μειώνοντας την πιθανότητα κάκωσης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και της παράλυσης των φωνητικών χορδών

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  12:07 21/09

  Τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας;

  Οι εφιάλτες ιδίως στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατοπινής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:40 21/09

  Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: "Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο"

  Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο σήμερα.

  09:18 21/09

  Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μπορούσε να είχε αποτραπεί

  Αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με την περιγεννητική θνησιμότητα προκύπτει από έκθεση του CDC.

  15:49 20/09

  Γυναικολογικοί καρκίνοι: Πάνω από 1 εκατομμύριο διαγνώσεις το χρόνο

  Για πολλές μορφές γυναικολογικών καρκίνων η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού είναι χαμηλή. Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο στις γυναίκες.

  14:35 20/09

  Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022": Ένας κόσμος αγάπης με όλους νικητές!

  Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022" φέτος θα διεξαχθούν στο Λουτράκι Κορινθίας από 3 έως 8 Οκτωβρίου.

  11:38 20/09

  Είστε νυχτερινός τύπος; Έχετε πιθανά οφέλη για την υγεία σας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους πρωινούς για διαβήτη και καρδιοπάθεια, δείχνει αμερικανική μελέτη.