Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Δεκ-2021 09:12

  Μηχανισμός Ανοικτών Δεδομένων Φαρμάκου & Υγείας στην Ελλάδα: Ευκαιρία για ανάπτυξη & τεκμηριωμένη πολιτική Υγείας

  Μηχανισμός Ανοικτών Δεδομένων Φαρμάκου & Υγείας στην Ελλάδα: Ευκαιρία για ανάπτυξη & τεκμηριωμένη πολιτική Υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο πλαίσιο των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2021, που διεξήχθη μεταξύ 13-16 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε η ενδιαφέρουσα μελέτη για την υλοποίηση ενός μηχανισμού ανοικτών δεδομένων φαρμάκου & υγείας.

  Η μελέτη αφορά στην υλοποίηση, τη διακυβέρνηση και το περιεχόμενο ενός μηχανισμού ανοικτών δεδομένων, με διαφορετικά επίπεδα διαβαθμισμένης πρόσβασης ανάλογα με το είδος των χρηστών. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των κρίσιμων παραμέτρων για την εφαρμογή ενός αποδοτικού, βιώσιμου και πλήρως διαφανούς πλαισίου πρόσβασης σε δεδομένα φαρμάκου, με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και του εμπορικού απορρήτου.

  Η μελέτη απαντά στο πρόβλημα του κατακερματισμού των δεδομένων συνταγογράφησης, αναλύοντας τις προϋποθέσεις για την ταχεία υλοποίηση ενός μηχανισμού ανοικτών δεδομένων με το ελάχιστο δυνατό κόστος μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών. 

  Είναι δεδομένο ότι η έλλειψη οργάνωσης της πληροφορίας, συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος για τον ασθενή, για το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας, αλλά και για τη φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback και του αυξημένου ρίσκου κατά τον επιχειρηματικό τους προγραμματισμό. 
  Απαντώντας στο πρόβλημα αυτό, η μελέτη στοχεύει στη διαμόρφωση ενός δομημένου περιβάλλοντος για την συνταγογράφηση, την συγκέντρωση και τη διάθεση των δεδομένων, επιτρέποντας την ανάπτυξη τεκμηριωμένων παρεμβάσεων στην υγεία και το φάρμακο. 
  Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του μηχανισμού θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ανοικτών δεδομένων με την συμμετοχή της Πολιτείας, της ερευνητικής-πανεπιστημιακής κοινότητας, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και συμβουλευτικών υπηρεσιών στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας. 

  Στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση της μελέτης από τον κ. Στεφανόπουλο της εταιρείας αναλύσεων Reformed, συμμετείχαν η κα Ν. Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, η κα Δ. Ιωάννου εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιολογήσεων, ο κ. Κ. Αθανασάκης, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η κ. Ζ. Στεφανίδου, Head international market access της εταιρείας ELPEN και ο κ. Κακουλίδης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας.  

  Στο πλαίσιο της συζήτησης κατέστη σαφές ότι ο προσδιορισμός των πραγματικών αναγκών των ασθενών, η βιώσιμη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η καταπολέμηση της σπατάλης και ο εξορθολογισμός των υπερβολικών επιστροφών, είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς την ύπαρξη ενός αξιόπιστου, διαφανούς μηχανισμού συγκέντρωσης και διάθεσης των δεδομένων που αφορούν στη χρήση των φαρμάκων. Ακόμη, διαπιστώθηκε η ανάγκη της ταχείας υλοποίησης του μηχανισμού αλλά και η ωριμότητα της πρότασης, σε σχέση με τις στρατηγικές επιλογές και την υγειονομική πολιτική της χώρας για τα επόμενα χρόνια. 

  Η μελέτη ανατέθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στην εταιρεία Reformed με την χορηγία της ELPEN και από την Τετάρτη 22.12.2021 θα βρίσκεται αναρτημένη στο site της ΠΕΦ (www.pef.gr).  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.

  09:19 27/09

  Άγχος και πρόωρος τοκετός: Συνδέονται;

  Ως "παράγοντα κινδύνου" για πρόωρο τοκετό αντιμετωπίζει το άγχος πρόσφατη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε όχι, γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι με πολλούς τρόπους επιβλαβές για την υγεία...

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.