Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιαν-2022 09:38

  Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

  Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διατροφικές μας συνήθειες, η άσκηση στη ζωή μας, η ηλικία και κάποιες ιατρικές καταστάσεις αποτελούν όλα τους παράγοντες που επηρεάζουν εάν και πότε θα παρουσιάσουμε οστεοπόρωση. Προτού όμως μιλήσουμε περισσότερο γι' αυτήν, ας ξεδιαλύνουμε μια συνηθισμένη παρανόηση: Η οστεοπόρωση δεν είναι νόσος των ηλικιωμένων, καθώς πολλές νέες γυναίκες -αλλά και άντρες όπως είπαμε- παρουσιάζουν οστεοπόρωση ή την πρώιμη μορφή της, την οστεοπενία, ενώ μπορεί να μην το γνωρίζουν. 

  Τι είναι η οστεοπόρωση και οι παράγοντες προδιάθεσης 

  Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συχνότερη μεταβολική πάθηση των οστών. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο που σχετίζεται με ελαττωμένη οστική αντοχή, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου κατάγματος. Η συνηθέστερη μορφή της μεταβολικής αυτής πάθησης είναι η οστεοπόρωση, που ξεκινά σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ αναμενόμενη είναι και η λεγόμενη γεροντική οστεοπόρωση που συναντούμε σε γυναίκες και άντρες της τρίτης ηλικίας.

  Ανάμεσα στους προδιαθεσικούς παράγοντες ξεχωρίζει η εμμηνόπαυση, με την οποία η οστεοπόρωση συνδέεται άμεσα. Η διακοπή της περιόδου στις γυναίκες ή η θεραπευτική διακοπή της για ιατρικούς λόγους, κάνουν αμέσως τη γυναίκα "υποψήφια" για οστεοπόρωση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και η έλλειψη βιταμίνης D, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, το κάπνισμα, η συστηματική κατανάλωση αλκόολ και η παρατεταμένη ακινησία. Επίσης παθήσεις του θυρεοειδούς, ο διαβήτης και χρόνια λήψη φαρμάκων όπως κάποια φάρμακα για την επιληψία, τα στεροειδή (κορτιζονούχα φάρμακα) και μεγάλες δόσεις θυροξίνης (ορμόνης του θυρεοειδούς), μπορεί επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισής της.

  Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση

  Τα οιστρογόνα παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία της οστικής ανακατασκευής. Καθώς στην εμμηνόπαυση τα επίπεδά τους μειώνονται δραματικά, εμφανίζεται μια ανισορροπία μεταξύ καταστροφής και παραγωγής νέου οστού, με αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας και διαταραχή της πυκνότητας και της αρχιτεκτονικής του οστού.

  Οστεοπενία και οστεοπόρωση 

  Οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν μεν την ίδια κατάσταση, όμως, αναφέρονται σε μια κοινή βάση και αυτή είναι η απώλεια οστικής μάζας. Ουσιαστικά, η οστεοπενία δεν είναι νόσος, αυξάνει όμως κατευθείαν τις πιθανότητες για εκδήλωση οστεοπόρωσης στο μέλλον. 

  Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης 

  Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια απαραίτητη εξέταση σε όλες τις γυναίκες, γίνεται ανώδυνα και ο γιατρός μας είναι αυτός που θα προτείνει σε ποια φάση πρέπει να γίνει. Πρόκειται για μια εξέταση σαν ακτινογραφία, με πολύ μικρότερη ακτινοβολία, ενώ ο έλεγχος επικεντρώνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση) και στο ισχίο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης εξέτασης, ο γιατρός θα πει πότε πρέπει να γίνει η επόμενη.

  4 τρόποι για να προλάβουμε και να κρατήσουμε υπό έλεγχο την οστεοπόρωση 

  Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D 

  Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Βέλγιο, οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη έχουν μειωμένα επίπεδα ενεργής βιταμίνης D, άσχετα με την ώρα που εκτίθενται στον ήλιο. Το εύρημα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας! Μια εξέταση αίματος θα δείξει εάν έχουμε επάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης ή αν χρειάζεται συμπλήρωσή της. 

  Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου

  Η πρόσληψη του ασβεστίου με τη μορφή γάλακτος, σύμφωνα με έρευνες βοηθά περισσότερο στην απόκτηση υψηλής οστικής μάζας σε νεαρές έφηβες και ειδικά σε όσα κορίτσια βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, αμέσως μετά την εμμηναρχή. Μάλιστα, οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι η πρόσληψη γάλακτος στην εφηβική ζωή είναι πολύ σημαντική και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες πηγές ασβεστίου (π.χ αυγά, τυρί).

  Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας 

  Η επίδραση της σωματικής αδράνειας στην οστική απώλεια που παρατηρείται μετεμμηνοπαυσιακά, έχει αποδειχθεί κυρίως σε άτομα που έχουν ακινητοποιηθεί ή ζουν καθιστική ζωή. Κυρίως προσβάλλονται τα κάτω άκρα παρά τα άνω άκρα, δηλαδή η οστική απώλεια είναι αντίστροφα ανάλογη προς τη βαρύτητα.

  Η άσκηση με το βάρος του σώματος και με αλτήρες και αντιστάσεις θεωρείται ιδανική για την ενίσχυση της πυκνότητας των οστών. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν κάποιος δεν γυμνάζεται, προτού ξεκινήσει καλό είναι να έχει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του.

  Περιορισμός του αλατιού 

  Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα. Το αλάτι μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για ένα ανθεκτικό σκελετό. Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αλάτι χάνουν περισσότερα ανόργανα άλατα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον περιορισμό του νατρίου σε 2.300 mg την ημέρα, ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:57 25/05

  Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Άνοδο παρουσιάζουν μορφές θυρεοειδοπάθειας

  Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών.

  08:45 25/05

  Αρτηριακή υπέρταση: Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

  Σύμφωνα με στοιχεία, το 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση, με το 32% των υπερτασικών να είναι αδιάγνωστοι και 35% να είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους.

  08:23 25/05

  Γιατί, πού και πότε καλεί το CDC Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν ξανά μάσκα

  Οι βασικοί λόγοι είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 αλλά η σύσταση γίνεται κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των νοσηλευόμενων σε περιοχές των ΗΠΑ.

  08:19 25/05

  ROSA® Knee System: Το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα για την αρθροπλαστική γόνατος

  Οι εξελίξεις στην ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι σημαντικές καθώς οι νέες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων επιτρέπουν τον ακριβέστερο σχεδιασμό των επεμβάσεων.

  18:52 24/05

  Τα ανακαινισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία μέσα από τα μάτια των παιδιών

  Διαδικτυακή ξενάγηση στις σύγχρονες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που παρέδωσε ο ΟΠΑΠ.

  13:24 24/05

  Τα νεότερα δεδομένα για την ψωριασική αρθρίτιδας

  Το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον µία συννοσηρότητα, υποστήριξαν οι ομιλητές του webinar που πραγματοποίησε το Σωματείο " ΚΑΛΥΨΩ".

  08:25 24/05

  Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας σε ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας

  Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την ευημερία και την ενδυνάμωση του ατόμου, συνδυάζοντας σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά.

  13:59 23/05

  Έχετε στο μπράτσο σας σημάδι από εμβόλιο - μπορεί να είναι το εμβόλιο της ευλογιάς;

  Πολλοί ενήλικες, περισσότερο άνω των 45 ετών, έχουν στο μπράτσο ή στο μηρό τους ένα στρογγυλό σημάδι από εμβόλιο. Ποιο εμβόλιο, όμως, είναι αυτό που έχουν κάνει;

  12:34 23/05

  Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: 40 χρόνια φροντίδας και αγκαλιάς για τα παιδιά

  Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί μία ολοκληρωμένη νοσοκομειακή δομή, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη Γενική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι.

  12:00 23/05

  Πολλαπλή σκλήρυνση: εξατομικεύοντας τη θεραπεία μιας ασθένειας με πολλά πρόσωπα

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο, στις 30 Μαΐου, ενημερωνόμαστε για τις σημαντικές εξελίξεις.

  09:05 23/05

  ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε -και τι όχι- ως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων

  Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

  09:00 23/05

  Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι, τα συμπτώματα και η ζωή μετά τη διάγνωση

  Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία συχνή και σοβαρή πάθηση. Παρότι δεν υπάρχει "θεραπεία" η συμμόρφωση με τις συμβουλές του γιατρού είναι πολύ σημαντική για μία "κανονική" ζωή.

  12:00 20/05

  20 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών

  Ο ΣΦΕΕ στηρίζει δυναμικά και διαχρονικά την ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία.

  09:57 20/05

  Tα πολλαπλά οφέλη που έχει το ρόδι για τον ανθρώπινο οργανισμό

  Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή.

  09:47 20/05

  Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

  Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε επιδημία; Τα συμπτώματα, η μετάδοση και η θεραπεία.

  08:51 20/05

  Κάπνισμα και καρκίνος του προστάτη: Πώς συνδέονται

  Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές, ιδίως τους παχύσαρκους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.