Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Δεκ-2021 18:53

  Η απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για τις κλίνες ΜΕΘ

  Κορονοϊός - νοσοκομείο 09.11.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων  δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους", τονίζουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, απευθύνοντας μέσω των ΜΜΕ δημόσιο μήνυμα.

  Απαντήσεις για τη διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ 

  Με αφορμή τα θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας η κ. Αναστασία Κοτανίδου, ο κ. Βασίλειος Μπέκος και κ. Μ. Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στα ΜΜΕ τόνισαν τα ακόλουθα:

  •    Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.

  •    Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) αποτελεί την "καρδιά" του εκάστοτε νοσοκομείου, όπου με σύγχρονα μηχανήματα, εξειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές δίνουν ΜΑΧΗ για την ΖΩΗ 

  •    Αδιαμφισβήτητο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας βρέθηκαν στην ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ  δίνοντας ακόμη μια μάχη δύο (2) συνεχόμενων ετών και παρά τις όποιες απώλειες όλοι οι Εντατικολόγοι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο δύσκολο έργο μας.

  •    Το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ιατροί και Νοσηλευτές, ενωμένοι ως μια και ενιαία ομάδα χωρίς διακρίσεις, με τα διαθέσιμα μέσα στελέχωσης και υλικού, επιτελούν στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ΕΡΓΟ τους. Επίσης αδιαμφισβήτητο! 

  •    Ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Όπως με την αύξηση υλικών, την διαχείριση δωρεών εξοπλισμού, τις προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού το οποίο  στην πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ήταν επαρκές και άρτια εκπαιδευμένο για αυτή τη μάχη!  

  •    Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. 

  •    Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό  με τους διαθέσιμους πόρους τη  δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά. 


  •    Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. (24ωρες εφημερίες)

  •    Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική

  •    Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές

  •    Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων  δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας. 

  Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, αναφέρουν προς τους δημοσιογράφους υγείας αλλά και το γενικό κοινό: "Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή".  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:48 23/09

  Ποια είναι η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2;

  Ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

  07:31 22/09

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή BA.2.86 "Pirola"

  Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Εκτιμάται όμως ότι θα δυσκολέψει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να την αναγνωρίσει.

  08:09 21/09

  Ενεργός και υγιής γήρανση: Δύο νέες έννοιες που θα πρέπει να συνηθίσουν οι κοινωνίες

  Η "ενεργός γήρανση" αποτελεί διαδικασία, κατά την οποία οι δυνατότητες υγείας, συμμετοχής και ασφάλειας βελτιστοποιούνται, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων κατά τη γήρανση.

  10:42 20/09

  Ιατρική της Εργασίας: 38 χρόνια ζωής

  Η καθιέρωση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας και η υποχρεωτική απασχόληση ιατρών εργασίας στις επιχειρήσεις άνω των πενήντα ατόμων, έχουν κλείσει τριάντα οχτώ χρόνια ζωής.

  09:41 20/09

  Οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

  Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό "Journal of Investigative Dermatology".

  08:30 20/09

  Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς εκδηλώνεται, οι περιοχές υψηλού κινδύνου

  Ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού.

  13:18 19/09

  Η σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους

  Η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, από τις 7 έως τις 9 π.μ., φαίνεται ότι είναι η πιο ευνοϊκή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

  11:52 19/09

  Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η μοναδική εξάρτηση που "χτυπάει" ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών

  Οι ψυχίατροι μίλησαν για τα σημάδια που ανησυχούν και αφορούν σε όλες τις εξαρτήσεις - εμμονές.

  08:27 19/09

  Υπουργείο Υγείας: Τα στοχευμένα μέτρα για τη Θεσσαλία

  Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μιλούν οι ειδικοί.

  15:03 18/09

  Υπ. Υγείας: Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τους πληγέντες της Θεσσαλίας

  Παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε άνθρωπο, που έχει επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία

  08:15 18/09

  Ποιες λοιμώξεις μπορούν να προκληθούν από τα νεκρά ζώα

  Σε υγειονομική "βόμβα" μετατρέπονται τα νερά και τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία.

  09:25 16/09

  Γιατί το φθινόπωρο έχουμε περισσότερους πονοκεφάλους;

  Το άγχος επηρεάζει επίσης τους πονοκεφάλους.

  20:46 14/09

  Οι βαρύτερες μορφές Covid-19 συνδέονται πιθανότατα με γενετική προδιάθεση, σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα

  Τι διαπιστώνει έρευνα του ιταλικού επιστημονικού ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.

  10:38 14/09

  Μεταμόσχευση μαλλιών FUE: Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

  Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη "διάρκεια ζωής" των μεταμοσχευμένων μαλλιών και τι μπορείτε να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε το αποτέλεσμα.

  09:33 14/09

  Τα προϊόντα καθαρισμού εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες

  Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν 30 προϊόντα καθαρισμού, όπως καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων, καθαριστικά για τζάμια και αποσμητικά χώρου.

  18:21 13/09

  Η προγεννητική έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μωρά μετά τη γέννησή τους

  Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Όλγα Γκορλάνοβα, γιατρός και ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.