Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Δεκ-2021 18:53

  Η απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για τις κλίνες ΜΕΘ

  Κορονοϊός - νοσοκομείο 09.11.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων  δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους", τονίζουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, απευθύνοντας μέσω των ΜΜΕ δημόσιο μήνυμα.

  Απαντήσεις για τη διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ 

  Με αφορμή τα θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας η κ. Αναστασία Κοτανίδου, ο κ. Βασίλειος Μπέκος και κ. Μ. Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στα ΜΜΕ τόνισαν τα ακόλουθα:

  •    Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.

  •    Είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) αποτελεί την "καρδιά" του εκάστοτε νοσοκομείου, όπου με σύγχρονα μηχανήματα, εξειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές δίνουν ΜΑΧΗ για την ΖΩΗ 

  •    Αδιαμφισβήτητο είναι επίσης το γεγονός ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας βρέθηκαν στην ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ  δίνοντας ακόμη μια μάχη δύο (2) συνεχόμενων ετών και παρά τις όποιες απώλειες όλοι οι Εντατικολόγοι παραμένουμε αφοσιωμένοι στο δύσκολο έργο μας.

  •    Το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Ιατροί και Νοσηλευτές, ενωμένοι ως μια και ενιαία ομάδα χωρίς διακρίσεις, με τα διαθέσιμα μέσα στελέχωσης και υλικού, επιτελούν στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ΕΡΓΟ τους. Επίσης αδιαμφισβήτητο! 

  •    Ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Όπως με την αύξηση υλικών, την διαχείριση δωρεών εξοπλισμού, τις προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού το οποίο  στην πλειοψηφία του δυστυχώς δεν ήταν επαρκές και άρτια εκπαιδευμένο για αυτή τη μάχη!  

  •    Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. 

  •    Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό  με τους διαθέσιμους πόρους τη  δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά. 


  •    Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. (24ωρες εφημερίες)

  •    Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική

  •    Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές

  •    Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων  δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας. 

  Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, αναφέρουν προς τους δημοσιογράφους υγείας αλλά και το γενικό κοινό: "Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε  να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή".  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:57 17/01

  Τα Σπάνια Νοσήματα προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

  Ενδυναμώνοντας τις φωνές των ανθρώπων που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες ξεκινά πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Σπάνιες Ασθένειες.

  08:00 15/01

  Ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των νοσηλειών από Δέλτα

  Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς στο Capital.gr για την πορεία Δέλτα - Όμικρον στη χώρα μας.

  15:42 14/01

  Βέλγιο: Συνεχίζεται η μείωση των εισαγωγών στις ΜΕΘ παρά τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων

  Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, υπήρχαν 406 ασθενείς με Covid στην εντατική.

  14:37 14/01

  Πόσα πληρώνουμε για την υγεία μας;

  Η ιδιωτική ασφάλιση, ως λύση για την προστασία του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  12:13 14/01

  Κ. Τούτουζας στο capital.gr: Τι φέρνει η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

  Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ μιλά για την ιστορική ιατρική επέμβαση.

  12:12 14/01

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Μια πιθανή αιτία βρήκαν οι επιστήμονες

  Ο ιός Επστάιν-Μπαρ φαίνεται να είναι η βασική αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  10:59 14/01

  Ο ένας στους δέκα μπορεί να μεταδίδει τον κορονοϊό μετά από δέκα ημέρες λοίμωξης

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μικρή βρετανική μελέτη.

  10:55 14/01

  Ο ΠΟΥ συνιστά δύο νέα φάρμακα για τους ασθενείς Covid-19

  Πρόκειται για το φάρμακο baricitinib και το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

  14:56 13/01

  Εμβόλιο AstraZeneca vs μετάλλαξη Όμικρον | Τα μονοκλωνικά αντισώματα της εταιρείας

  Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca δημιουργεί περισσότερα αντισώματα κατά της Όμικρον.

  10:36 13/01

  Έκπληξη: Η Ελλάδα είναι η 6η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς το 2022

  Σε νέα μελέτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση στο πεδίο της καλύτερης χώρας για να ζει κανείς από άποψη υγείας.

  09:41 13/01

  Κλινική παρατήρηση: 4 δεδομένα για τη νόσηση με στέλεχος Όμικρον

  Τα κλινικά αποτελέσματα ασθενών που νοσούν με το στέλεχος Όμικρον στη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

  09:40 13/01

  Ένας (ακόμη) εξαιρετικός λόγος να θηλάσει η μαμά το μωρό της

  Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού στις γυναίκες.

  09:30 13/01

  Οι επανεπεμβάσεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Γιατί και πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

  13:35 12/01

  Εμβόλιο κορονοϊού στα παιδιά: Οδηγίες των παιδιάτρων

  Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς πριν τον εμβολιασμό του παιδιού τους κατά της νόσου covid-19.

  10:40 12/01

  Άντρες: Η μοναξιά δεν κάνει καλό στην υγεία

  Η μακρόχρονη μοναξιά και οι συχνοί χωρισμοί αυξάνουν τους δείκτες χρόνιας φλεγμονής στους άνδρες, υποσκάπτοντας την υγεία τους, σύμφωνα με δανική έρευνα.

  09:52 12/01

  Μετά το θετικό τεστ κορονοϊού: Για πόσες ημέρες ακόμη "μεταδίδουμε" τον ιό;

  Διπλάσιοι άνθρωποι μεταδίδουν τον κορονοϊό την πέμπτη ημέρα σε σχέση με την έβδομη ημέρα μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.