Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 10:30

  7 Συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς και να κερδίσετε τον χρόνο

  7 Συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς και να κερδίσετε τον χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
  Διευθυντής Brilakis Orthopaedics, Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ 
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape www.BrilakisOrthopaedics.gr

  Ορισμένα πράγματα στη ζωή είναι αναπόφευκτα. Το πέρασμα  του χρόνου και η αύξηση της ηλικίας είναι ένα από αυτά. Το να παραμείνει κάποιος υγιής ενώ μεγαλώνει, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να προσπαθεί να επιστρέψει στη εμφάνιση που είχε στην ηλικία των είκοσι. Περισσότερο αφορά στο να μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή, παραμένοντας υγιής σωματικά και ψυχικά. Όλοι μπορούν να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με το πέρασμα του χρόνου. Οι κυριότερες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι παρακάτω:

  Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο οικογενειακό σας ιστορικό

  Είναι αρκετά συχνό, άτομα της ίδιας οικογένειας να πάσχουν από διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι γεγονός όμως ότι κάποιες από τις κληρονομικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν. Για να γίνει αυτό όμως, δεν πρέπει κάποιος να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όταν  διαπιστώσει ότι υπάρχει κληρονομικότητα. Η σωστή ενημέρωση και οι κατάλληλες προφυλάξεις σχετικά με τις επιλογές και τον τρόπο ζωής, είναι σημαντικό βήμα. Η πρόληψη δεν πρέπει να αποτελεί αιτία φόβου, αλλά να κρατά τις "κεραίες" μας ανοιχτές για την αποφυγή δυνητικών παθήσεων.

  Κάνετε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους

  Οι περισσότεροι επισκέπτονται τον γιατρό μόνο σε περιπτώσεις όπου η υγεία τους έχει επιδεινωθεί ή έπειτα από μια αναποτελεσματική φαρμακευτική ή άλλη εμπειρική αγωγή. Ωστόσο, αυτό είναι καλό να αλλάξει. Είναι προτιμότερο να απευθύνεται κάποιος στον γιατρό για πρόληψη και όχι μόνο όταν αισθάνεται άρρωστος. Ο τακτικός ιατρικός έλεγχος (checkup) μπορεί να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις λόγω του έγκαιρου εντοπισμού τους. Είναι καλό μετά τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού να λάβετε σχετικές συμβουλές από τον ειδικό που αφορούν στη διατροφή σας, τα πιθανά συμπληρώματα που χρειάζεστε και στη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, μην αμελείτε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μερικές φορές, τα διατροφικά προβλήματα μπορεί προκαλούνται από μη υγιή δόντια. Συνεπώς, είναι σημαντικό πάντα να φροντίζετε την υγεία των δοντιών σας. 

  Περισσότερη σωματική δραστηριότητα

  Τα περισσότερα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα σε προβλήματα υγείας λόγω των πολλών αλλαγών που συμβαίνουν -αναμενόμενα- στον οργανισμό, καθώς και της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν η σωματική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, τότε δε θα έχετε πρόβλημα να συνεχίσετε να την έχετε στη ζωή σας. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε στην κατηγορία των σωματικά αδρανών, τότε είναι καιρός να ενεργοποιήσετε τους μύες σας. Όλοι μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας το οποίο μπορούν να ακολουθήσουν ανάλογα με τις σωματικές τους δυνατότητες. Σε αυτήν την περίπτωση, και αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα για εσάς, πρέπει να φροντίσετε να είναι όσο πιο ευχάριστο γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα χάσετε ποτέ το ενδιαφέρον σας και, συνεπώς, θα συνεχίσετε να το κάνετε για πολύ καιρό. 

  Κρατείστε το μυαλό σας ενεργό

  Στο μυαλό αρέσει να ανανεώνεται συνεχώς για να παραμένει ενεργό. Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι, ο εγκέφαλος είναι ακόμα ικανός να αναπτυχθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, σε ένα άτομο τρίτης ηλικίας που έχει βγει στη σύνταξη υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αναπτυχθεί ο εγκέφαλός του καθώς, τις περισσότερες φορές, δεν εκτίθεται σε ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, όπως η κηπουρική, η άσκηση, η ενασχόληση με ένα νέο χόμπι, τα παιχνίδια σκέψης όπως τα σταυρόλεξα ή το Sudoku, ο εθελοντισμός και η διατήρηση κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Εάν η ενέργειά σας το επιτρέπει, μπορείτε επίσης να αναλάβετε μια εργασία μερικής απασχόλησης που δεν είναι πολύ κουραστική αλλά μπορεί να κρατάει το μυαλό σας ενεργό.

  Παραμείνετε θετικοί

  Στη σημερινή εποχή υπάρχει καταιγισμός αρνητικών ειδήσεων από τα κλασσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ εύκολο να επηρεαστεί κάποιος από όλες τις αρνητικές ειδήσεις και πληροφορίες και να βυθιστεί στην κατάθλιψη. Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με σωστή σκέψη και αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων. Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει σε ένα κρίσιμο συναισθηματικό στάδιο, μιλήστε με ένα στενό μέλος της οικογένειας, φίλο ή έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας για να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

  Κάντε συνειδητές επιλογές στη διατροφή σας

  Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να ξεφεύγουμε με τη διατροφή μας. Όμως, αν αυτό συνεχίζεται για πολύ καιρό, είναι επιζήμιο για την υγεία. Επομένως, ακόμη και σε περιπτώσεις που θέλετε να διασκεδάσετε, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε μια ισορροπία. Εάν έχετε παρασυρθεί σε κατάχρηση λιχουδιών και ανθυγιεινών τροφίμων, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να το περιορίσετε και να επικεντρωθείτε περισσότερο στις υγιεινές τροφές. Αποφύγετε ποτά με ζάχαρη ή καφεΐνη και καταναλώνετε περισσότερο νερό. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι τα καλύτερα για εσάς και σε ποιες ποσότητες πρέπει να τα καταναλώνετε.

  Πάρτε σοβαρά το χρόνο του ύπνου σας

  Ένας βασικός τρόπος για να διατηρήσετε τη ρουτίνα του ύπνου σας είναι να ελέγχετε την ώρα που περνάτε μπροστά σε οθόνες και να διατηρείτε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Ο ύπνος έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του να διατηρεί το δέρμα λαμπερό, ενώ βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Μερικές φορές, τα προβλήματα ύπνου μπορεί να προκληθούν από τη φαρμακευτική αγωγή  που λαμβάνετε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, μην καθυστερείτε να ενημερώσετε τον προσωπικό σας γιατρό.

  Συμπερασματικά 

  Είναι αδύνατο κάποιος να είναι προγραμματισμένος και να ακολουθεί αποκλειστικά πρωτόκολλα υγιεινής ζωής. Επίσης, για να παραμείνει κάποιος υγιείς είναι εξίσου σημαντικό να απολαμβάνει τη ζωή. Γνωρίζοντας αυτό, είναι επιβεβλημένο να βρείτε την ισορροπία που χρειάζεται και να αλλάξετε την ζωή σας προς μια πιο υγιεινή και θετική κατεύθυνση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:52 21/01

  Τι είναι το nocebo και ποιες οι "παρενέργειές του" σε όσους φοβούνται ή αρνούνται τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Έρευνες δείχνουν το nocebo ως αιτία εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό για SARS-CoV-2 αλλά και μετά από άλλες ιατρικές πράξεις ή λήψη φαρμάκων.

  09:52 21/01

  Επείγοντα περιστατικά: Σημαντικός ο χρόνος αναμονής για την έκβαση

  Η αναμονή πάνω από πέντε ώρες στα επείγοντα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα.

  09:31 20/01

  Βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση κάθε μέρα; Μάθετε από τι μπορεί να κινδυνεύετε

  Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Δείτε πώς θα το προλάβετε.

  08:58 20/01

  Γιατί είναι σημαντικό το εμβόλιο για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη

  Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν, προειδοποιούν επιστήμονες.

  12:06 19/01

  9 tips για να πραγματοποιήσετε τους fitness στόχους σας

  Είθισται στην αρχή της χρονιάς να βάζουμε στόχους. Οι fitness στόχοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά -κυρίως- με την καλή υγεία και ευεξία μας.

  09:25 19/01

  Μπορεί να θηλάσει μια μητέρα που έχει κολλήσει COVID-19;

  Δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται στα μωρά μέσω του θηλασμού από μητέρες με Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:40 19/01

  COVID-19: Σύσταση για νέα από του στόματος θεραπεία από τον ΠΟΥ

  Σε ισχυρή σύσταση του JAK αναστολέα Baricitinib σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid 19, κατέληξαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  11:47 18/01

  COVID-19: Γιατί κάποιοι χάνουν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;

  Ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω της Covid-19.

  09:38 18/01

  Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τα SOS που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

  Η οστεοπόρωση είναι μια "σιωπηλή" νόσος που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες – αλλά και τους άντρες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να την προλάβουμε.

  09:00 18/01

  Μελέτη: Μονοκλωνικά αντισώματά για πρόληψη της COVID-19 σε στενές επαφές υψηλού κινδύνου

  Θεραπείες κατά του SARS-CoV-2 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της εξέλιξης από ασυμπτωματική λοίμωξη σε συμπτωματική νόσο.

  15:55 17/01

  Η "δυναμική" επιστροφή της γρίπης - το κυρίαρχο στέλεχος

  H ΕΕ αντιμέτωπη με την απειλή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης παράλληλα με την COVID-19.

  08:57 17/01

  Τα Σπάνια Νοσήματα προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

  Ενδυναμώνοντας τις φωνές των ανθρώπων που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες ξεκινά πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Σπάνιες Ασθένειες.

  14:37 14/01

  Πόσα πληρώνουμε για την υγεία μας;

  Η ιδιωτική ασφάλιση, ως λύση για την προστασία του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  12:13 14/01

  Κ. Τούτουζας στο capital.gr: Τι φέρνει η μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

  Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ μιλά για την ιστορική ιατρική επέμβαση.

  12:12 14/01

  Πολλαπλή σκλήρυνση: Μια πιθανή αιτία βρήκαν οι επιστήμονες

  Ο ιός Επστάιν-Μπαρ φαίνεται να είναι η βασική αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  10:59 14/01

  Ο ένας στους δέκα μπορεί να μεταδίδει τον κορονοϊό μετά από δέκα ημέρες λοίμωξης

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μικρή βρετανική μελέτη.