Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 14:44

  Ψωριασική Αρθρίτιδα: Το βασικό στοιχείο για την επιτυχία της θεραπείας

  Ψωριασική Αρθρίτιδα: Το βασικό στοιχείο για την επιτυχία της θεραπείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Αντώνης Φανουριάκης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

  Οι ιατρικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αντιμετώπισης και διαχείρισης των αυτοάνοσων νοσημάτων έχουν δώσει τη δυνατότητα στους θεράποντες ιατρούς να αξιοποιούν μια σειρά θεραπευτικών επιλογών, που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Προκειμένου, ωστόσο, να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή και τακτική επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Αυτό προϋποθέτει ότι οι ασθενείς θα περιγράφουν αναλυτικά τα συμπτώματα που εμφανίζουν στον γιατρό τους και, μέσω αυτής της αμφίδρομης διαδικασίας, από κοινού να καταλήγουν στην καταλληλότερη αγωγή. Για τους ασθενείς όμως που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα, μια χρόνια, φλεγμονώδη ρευματική νόσο, η οποία προσβάλλει ποσοστό ως 40% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές ακάλυπτες ανάγκες ως προς την εγκατάσταση και διατήρηση καλής επικοινωνίας με τον γιατρό τους. 

  Τα συμπτώματα

  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι τόσο μυοσκελετικά (π.χ. περιφερική αρθρίτιδα, δακτυλίτιδα, ενθεσίτιδα και σπονδυλίτιδα), όσο και δερματολογικά (ψωρίαση στο δέρμα και τα νύχια). Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες και μόνιμες, μη αναστρέψιμες παραμορφώσεις στις αρθρώσεις, προκαλώντας έντονα προβλήματα στη λειτουργικότητα, αλλά και τον ψυχισμό των ασθενών. 

  Ο ρόλος της επικοινωνίας με το γιατρό

  Η σπουδαιότητα της σωστής επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς στην ψωριασική αρθρίτιδα αποτυπώθηκε σε πρόσφατη μελέτη βασισμένη σε παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος 1.286 ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα, εκ των οποίων οι 983 είχαν ως θεράποντα ιατρό ρευματολόγο ενώ οι υπόλοιποι δερματολόγο. Παράλληλα, στις ερωτήσεις της έρευνας απάντησε και μεγάλος αριθμός ιατρών (795 ρευματολόγοι και 758 δερματολόγοι).

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στην πλειονότητά τους οι ασθενείς, ανεξάρτητα από την ειδικότητα του ιατρού που είχε την κύρια ευθύνη για τη θεραπεία τους, ανέφεραν ότι η ψωριασική αρθρίτιδα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής. Συγκεκριμένα, ποσοστό άνω του 80% απάντησαν ότι η νόσος έχει αντίκτυπο στην κοινωνική (84% των ασθενών από ρευματολόγο και 81% των ασθενών από δερματολόγο) και την εργασιακή τους ζωή (81% και 80%, αντίστοιχα). Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν σημαντική ή μέτρια αρνητική επίδραση στη φυσική τους δραστηριότητα (79% και 74%, αντίστοιχα) και στη συναισθηματική και ψυχική τους κατάσταση (69% και 68%, αντίστοιχα). 

  Οι αντίστοιχες απαντήσεις των ιατρών ήταν σε γενικές γραμμές σε συμφωνία με εκείνες των ασθενών, ωστόσο ήταν ενδιαφέρον πως οι ιατροί φάνηκε συχνά να μην καταφέρνουν να αναγνωρίσουν τον βαθμό, στον οποίο η νόσος επηρεάζει τους ασθενείς τους. Συγκεκριμένα, ενώ το 85% του συνόλου των συμμετεχόντων (ιατρών και ασθενών) στην έρευνα δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την επικοινωνία με τον ασθενή ή ιατρό, αντίστοιχα, και το 86% των ασθενών ανέφερε ότι αισθάνεται άνετα να μοιραστεί τις ανησυχίες και τους φόβους του με τον γιατρό του, αναγνωρίστηκε επιπλέον ένα ποσοστό ασθενών ως 40%, το οποίο φάνηκε να "διατρέχει κίνδυνο" μη καλής  επικοινωνίας με τον ιατρό του. 

  Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα να αναφέρουν τα συμπτώματά στο γιατρό τους, ακόμη κι αν τους ζητηθεί. Επίσης, ένιωθαν λιγότερο άνετα να συζητήσουν τις επιπτώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας με τον γιατρό τους, ενώ  ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν σημαντικές ή μέτριες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία τους. Αυτή η δυσκολία στην επικοινωνία μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στη θεραπευτική διαδικασία και να εμποδίσει τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής, με την οποία μπορεί να επιτευχθεί έλεγχος της νόσου (περιορισμός ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων), εξασφαλίζοντας μία φυσιολογική καθημερινότητα στους ασθενείς. 

  Συμπερασματικά, η έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπευτική αγωγή αποτελούν κλειδί για τη ρύθμιση και σωστή διαχείριση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, πριν απ’ όλα ο ασθενής χρειάζεται να είναι αποφασισμένος να συζητήσει το πρόβλημα που βιώνει, να περιγράψει αναλυτικά τα συμπτώματα που εμφανίζει, αλλά και συνολικά τον τρόπο που η νόσος επηρεάζει την καθημερινότητά του. Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί οφείλουν να διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να "ακούσουν" τους ασθενείς τους, γιατί ο αντίκτυπος μιας χρόνιας νόσου υπερβαίνει την απλή παράθεση συμπτωμάτων. Προς τον σκοπό αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν νέοι δρόμοι επικοινωνίας γιατρού-ασθενούς, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως προς τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:34 26/01

  Eμβόλια Covid-19 και γονιμότητα: Τι ισχύει

  Τα εμβόλια Covid-19 δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, επιβεβαιώνουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες.

  09:40 26/01

  Ποιος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από κορoνοϊό;

  Συχνά γεννιέται η απορία σε άτομα που μολύνθηκαν από κορoνοϊό για το αν είναι πιθανό να επαναμολυνθούν και πότε.

  09:36 26/01

  ΙΣΑ: 18 βασικές οδηγίες για αυτές τις παγωμένες ημέρες

  Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μας δίνει μερικές βασικές αλλά σημαντικές οδηγίες και συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια τις χαμηλές θερμοκρασίες.

  09:25 26/01

  Υπάρχει οριστική λύση για τη νοσογόνο παχυσαρκία;

  Οι χειρουργικές επεμβάσεις αποτελούν την πλέον αποδεκτή και αποτελεσματική λύση για τη νοσογόνο παχυσαρκία.

  11:16 25/01

  Οδήγηση στον πάγο και στο χιόνι: Τι πρέπει να προσέχουμε

  Ιδανικά, τις μέρες με χιόνια και παγωνιά καλό είναι να μένουμε σπίτι. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, εάν πρέπει να μετακινήσουμε το αυτοκίνητό μας;

  09:54 25/01

  Υποπαραλλαγή Όμικρον: 4 καθηγητές του ΕΚΠΑ μας λένε τι ισχύει

  Στις ειδήσεις της πανδημίας COVID-19 προστέθηκε πρόσφατα και ένας νέος όρος: η υποπαραλλαγή Όμικρον 2.

  11:32 24/01

  3 θεραπείες που αξίζει να συζητήσετε με τον δερματολόγο σας

  Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο δερματολόγος να βελτιώσετε τα συμπτώματα της υπεριδρωσίας, να μειώσετε σημαντικά τις ουλές ακμής και να περιορίσετε την τριχόπτωση.

  08:42 24/01

  Χιονιάς και έντονο κρύο: Πώς αντιδρά το σώμα μας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

  Χειμώνας είναι, το κρύο είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό, κάποιες μέρες όμως είναι σαφώς πιο έντονο. Πώς επηρεάζουν το σώμα μας οι χαμηλές θερμοκρασίες και ποια σημεία του σώματος είναι πιο ευάλωτα;

  09:52 21/01

  Τι είναι το nocebo και ποιες οι "παρενέργειές του" σε όσους φοβούνται ή αρνούνται τα εμβόλια για τον κορονοϊό

  Έρευνες δείχνουν το nocebo ως αιτία εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό για SARS-CoV-2 αλλά και μετά από άλλες ιατρικές πράξεις ή λήψη φαρμάκων.

  09:52 21/01

  Επείγοντα περιστατικά: Σημαντικός ο χρόνος αναμονής για την έκβαση

  Η αναμονή πάνω από πέντε ώρες στα επείγοντα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα.

  09:31 20/01

  Βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση κάθε μέρα; Μάθετε από τι μπορεί να κινδυνεύετε

  Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Δείτε πώς θα το προλάβετε.

  08:58 20/01

  Γιατί είναι σημαντικό το εμβόλιο για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη

  Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν, προειδοποιούν επιστήμονες.

  12:06 19/01

  9 tips για να πραγματοποιήσετε τους fitness στόχους σας

  Είθισται στην αρχή της χρονιάς να βάζουμε στόχους. Οι fitness στόχοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά -κυρίως- με την καλή υγεία και ευεξία μας.

  09:25 19/01

  Μπορεί να θηλάσει μια μητέρα που έχει κολλήσει COVID-19;

  Δεν βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται στα μωρά μέσω του θηλασμού από μητέρες με Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:40 19/01

  COVID-19: Σύσταση για νέα από του στόματος θεραπεία από τον ΠΟΥ

  Σε ισχυρή σύσταση του JAK αναστολέα Baricitinib σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, για ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid 19, κατέληξαν οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

  11:47 18/01

  COVID-19: Γιατί κάποιοι χάνουν την όσφρησή τους και κάποιοι όχι;

  Ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω της Covid-19.