Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 16:14

  Time to Act: Ευρωπαϊκή καμπάνια ευαισθητοποίησης για να μην αποτελεί η πανδημία εμπόδιο στη διαχείριση του καρκίνου

  Time to Act: Ευρωπαϊκή καμπάνια ευαισθητοποίησης για να μην αποτελεί η πανδημία εμπόδιο στη διαχείριση του καρκίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στη διαχείριση εκατομμυρίων περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη, με την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις υγειονομικές αρχές της Ε.Ε. να προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση της υγείας των ογκολογικών ασθενών. 

  Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου (European Cancer Organisation - ECO) υλοποιεί μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης με κεντρικό μήνυμα "Τώρα είναι η ώρα για δράση - Time To Act", επισημαίνοντας την ανάγκη για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην διαχείριση του καρκίνου. Η έκκληση για δράση απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, τους επαγγελματίες υγείας, τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά παράλληλα και όλους τους πολίτες. 

  Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή έχουν εκφράσει φορείς και κόμματα από όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ενώ μεταξύ των χορηγών βρίσκεται και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. 

  Ο καρκίνος στην ΕΕ

  Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας της νόσου[1], μεταξύ αυτών και πάνω από 2.000 νέοι[2]. Εάν δεν αναλάβουμε λοιπόν αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε. [1]

  Οι προβλέψεις όμως βαίνουν ακόμη χειρότερες, εξαιτίας της επίπτωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην προσπάθεια αναχαίτισης της μάστιγας του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Καρκίνου & άλλες σημαντικές πηγές. [3, 4]

  - 1,5 εκατομμύρια λιγότεροι καρκινοπαθείς επισκέφθηκαν το γιατρό τους τον πρώτο χρόνο της πανδημίας3

  - 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου πανευρωπαϊκά ενδέχεται να μην εντοπιστούν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας3

  - 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο δεν λαμβάνει την απαραίτητη χειρουργική αγωγή ή χημειοθεραπεία λόγω της COVID-194 (το 2020, αυτές οι καθυστερήσεις θεραπείας επηρέασαν τον 1 στους 2 ασθενείς) 3

  - 1 στους 10 ασθενείς ακύρωσε το ραντεβού του για ακτινοθεραπεία3

  - Δεν πραγματοποιήθηκαν 100 εκατ. εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και εκτιμάται ότι 100.000 ασθενείς με καρκίνο προστίθενται στις ακυρώσεις που γίνονται κάθε μήνα, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο3

  - 4 στους 10 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αισθάνονται εξουθένωση και 3 στους 10 αναφέρουν σημάδια σοβαρής κατάθλιψης3

  Κοινή προσπάθεια για την άρση των εμποδίων

  Η καμπάνια Time To Act ξεκίνησε στις 11 Μαΐου με μια διαδικτυακή εκδήλωση και στόχος του οργανισμού είναι  να  ενθαρρύνει με την πρωτοβουλία αυτή τη δράση και την υποστήριξη που απαιτείται προς τους φορείς υγειονομικής περίθαλψης για να επιτρέψουν σε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο να απευθυνθούν - αναζητώντας τις υπηρεσίες που χρειάζονται - στα νοσοκομεία και τις κλινικές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας τα τρέχοντα κενά και τις καθυστερήσεις στην ογκολογική περίθαλψη.

  Το βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι: "Μην περιμένετε να τελειώσει η πανδημία για να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί και ειδικά όταν υπάρχουν συμπτώματα ή ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις ή θεραπεία". 

  Ειδικότερα το τετράπτυχο της ευαισθητοποίησης της καμπάνιας έγκειται στα παρακάτω:

  Πολίτες: Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα καρκίνου, ήρθε η ώρα να δράσετε: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Μην χάνετε τα ραντεβού σας και μην αμελείτε να κάνετε τον έλεγχο της υγείας σας. 

  Ασθενείς με καρκίνο: Είναι θέμα ζωής να συνεχίσετε την αγωγή σας κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων. Ο γιατρός σας είναι εδώ για να σας βοηθήσει και οι υπηρεσίες για τον καρκίνο παραμένουν ανοιχτές. Μην ακυρώνετε τα ραντεβού σας και προγραμματίστε τα επόμενα.

  Επαγγελματίες Υγείας: Η ιστοσελίδα της καμπάνιας Time To Act, προσφέρει σημαντική στήριξη παρέχοντας σημαντικά εφόδια για το σχεδιασμό δράσεων για την επιστροφή των ασθενών στις δομές υγείας.

  Κυβερνήσεις: Δίνεται η ευκαιρία να επανασχεδιαστούν τα προγράμματα δράσης για τον καρκίνο με στόχο βελτιωμένες και εξυπνότερες λύσεις.

  Ήδη οι Κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται εντονότερα, μετά και την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα περισσότερα κράτη προωθούν προγράμματα πρόληψης, όπως και η χώρα μας η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές επιταγές. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη για την συνειδητοποίηση του βασικού μηνύματος για την άμεση ανάληψη δράσης, προσπερνώντας τα εμπόδια που θέτει η πανδημία. 

  *   *   *

  [1.] 03/02/2021, COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, p.3, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/cancer-plan-europe_en#documents, Last Access 10/11/2021

  [2.] 03/02/2021, COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, p.26, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/cancer-plan-europe_en#documents, Last Access 10/11/2021

  [3.] Covid-19 & Cancer Data Intelligence, https://www.europeancancer.org/timetoact/impact/data-intelligence, Last Access 10/11/2021

  [4.] Our Multilingual Campaign Don’t let Covid-19 stop you from tackling Cancer, https://www.europeancancer.org/timetoact?layout=impact&wsid=1, Last Access 10/11/2021

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:05 28/11

  Να βάλουμε φέτος χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή καλύτερα όχι;

  Εάν μέσα στην ενεργειακή κρίση το σκέφτεστε να στολίσετε το σπίτι σας με φωτάκια, αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των ψυχολόγων για το εάν και πώς μας επηρεάζουν.

  09:50 28/11

  Νέα μελέτη βρίσκει αποτελεσματικό αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

  Νέα βρετανική κλινική δοκιμή καταλήγει για την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης για ασθενείς με Covid-19.

  09:04 28/11

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

  08:41 26/11

  Ο SARS-CoV-2 κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο

  Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19.

  17:51 25/11

  Πως επηρεάζει η καισαρική και ο θηλασμός την απόκριση του μωρού σε δύο βασικά εμβόλια

  Τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό για τις πνευμονικές λοιμώξεις και τη μηνιγγίτιδα.

  12:13 25/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό

  Παρότι η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους, συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

  09:11 25/11

  Νέα δεδομένα για την προστασία από τα δισθενή εμβόλια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον

  Μια από τις επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον είναι η υπομετάλλαξη BQ1.1 και οι εταιρείες παραγωγής δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια.

  09:00 25/11

  Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

  H Sanofi παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

  08:13 25/11

  Βράβευση της Advanced Hair Clinics στα Cyprus Wellness Awards 2022

  Το Bronze Βραβείο στην κατηγορία "Hair Restoration Clinic", απονεμήθηκε στην Advanced Hair Clinics στο πλαίσιο βράβευσης του θεσμού Cyprus Wellness Awards.

  14:03 24/11

  Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

  Η μελέτη του εγκεφάλου παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για τους επιστήμονες, και σίγουρα έχει πολλά να αποκαλύψει.

  11:07 24/11

  Ο εθελοντισμός και τα εγγόνια "αντιμετωπίζουν" τη μοναξιά μετά τα 50

  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα μεγάλη μελέτη, ωστόσο έχει και ένα απρόσμενο εύρημα.

  08:55 24/11

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε τουλάχιστον 238.000 Ευρωπαίους το 2020

  Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κυριότερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία των Ευρωπαίων.

  21:29 23/11

  Ιλαρά: ΠΟΥ και CDC προειδοποιούν ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν

  Ο ιός της ιλαράς είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς, αλλά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την πρόληψη της λοίμωξης. Ωστόσο, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 95%...

  12:16 23/11

  Ένας καλός λόγος να πίνουμε (και) τσάι

  Τα καλά νέα είναι ότι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες, που μεταξύ άλλων περιέχονται στο κρασί και το τσάι, μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  09:52 23/11

  34ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS

  To συνέδριο έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

  09:18 23/11

  Διαβήτης τύπου 1: Το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο

  Ο αμερικανικός FDA έδωσε έγκριση για το πρώτο φάρμακο που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αλλιώς γνωστό ως παιδικό διαβήτη.