Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 16:14

  Time to Act: Ευρωπαϊκή καμπάνια ευαισθητοποίησης για να μην αποτελεί η πανδημία εμπόδιο στη διαχείριση του καρκίνου

  Time to Act: Ευρωπαϊκή καμπάνια ευαισθητοποίησης για να μην αποτελεί η πανδημία εμπόδιο στη διαχείριση του καρκίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στη διαχείριση εκατομμυρίων περιστατικών καρκίνου στην Ευρώπη, με την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις υγειονομικές αρχές της Ε.Ε. να προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση της υγείας των ογκολογικών ασθενών. 

  Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καρκίνου (European Cancer Organisation - ECO) υλοποιεί μια ευρεία καμπάνια ευαισθητοποίησης με κεντρικό μήνυμα "Τώρα είναι η ώρα για δράση - Time To Act", επισημαίνοντας την ανάγκη για αντιμετώπιση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στην διαχείριση του καρκίνου. Η έκκληση για δράση απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο, τους επαγγελματίες υγείας, τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά παράλληλα και όλους τους πολίτες. 

  Την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή έχουν εκφράσει φορείς και κόμματα από όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ενώ μεταξύ των χορηγών βρίσκεται και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. 

  Ο καρκίνος στην ΕΕ

  Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας της νόσου[1], μεταξύ αυτών και πάνω από 2.000 νέοι[2]. Εάν δεν αναλάβουμε λοιπόν αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε. [1]

  Οι προβλέψεις όμως βαίνουν ακόμη χειρότερες, εξαιτίας της επίπτωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην προσπάθεια αναχαίτισης της μάστιγας του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Καρκίνου & άλλες σημαντικές πηγές. [3, 4]

  - 1,5 εκατομμύρια λιγότεροι καρκινοπαθείς επισκέφθηκαν το γιατρό τους τον πρώτο χρόνο της πανδημίας3

  - 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου πανευρωπαϊκά ενδέχεται να μην εντοπιστούν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας3

  - 1 στους 5 ασθενείς με καρκίνο δεν λαμβάνει την απαραίτητη χειρουργική αγωγή ή χημειοθεραπεία λόγω της COVID-194 (το 2020, αυτές οι καθυστερήσεις θεραπείας επηρέασαν τον 1 στους 2 ασθενείς) 3

  - 1 στους 10 ασθενείς ακύρωσε το ραντεβού του για ακτινοθεραπεία3

  - Δεν πραγματοποιήθηκαν 100 εκατ. εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και εκτιμάται ότι 100.000 ασθενείς με καρκίνο προστίθενται στις ακυρώσεις που γίνονται κάθε μήνα, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο3

  - 4 στους 10 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αισθάνονται εξουθένωση και 3 στους 10 αναφέρουν σημάδια σοβαρής κατάθλιψης3

  Κοινή προσπάθεια για την άρση των εμποδίων

  Η καμπάνια Time To Act ξεκίνησε στις 11 Μαΐου με μια διαδικτυακή εκδήλωση και στόχος του οργανισμού είναι  να  ενθαρρύνει με την πρωτοβουλία αυτή τη δράση και την υποστήριξη που απαιτείται προς τους φορείς υγειονομικής περίθαλψης για να επιτρέψουν σε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο να απευθυνθούν - αναζητώντας τις υπηρεσίες που χρειάζονται - στα νοσοκομεία και τις κλινικές με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας τα τρέχοντα κενά και τις καθυστερήσεις στην ογκολογική περίθαλψη.

  Το βασικό μήνυμα της καμπάνιας είναι: "Μην περιμένετε να τελειώσει η πανδημία για να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί και ειδικά όταν υπάρχουν συμπτώματα ή ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις ή θεραπεία". 

  Ειδικότερα το τετράπτυχο της ευαισθητοποίησης της καμπάνιας έγκειται στα παρακάτω:

  Πολίτες: Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα καρκίνου, ήρθε η ώρα να δράσετε: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου. Μην χάνετε τα ραντεβού σας και μην αμελείτε να κάνετε τον έλεγχο της υγείας σας. 

  Ασθενείς με καρκίνο: Είναι θέμα ζωής να συνεχίσετε την αγωγή σας κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων. Ο γιατρός σας είναι εδώ για να σας βοηθήσει και οι υπηρεσίες για τον καρκίνο παραμένουν ανοιχτές. Μην ακυρώνετε τα ραντεβού σας και προγραμματίστε τα επόμενα.

  Επαγγελματίες Υγείας: Η ιστοσελίδα της καμπάνιας Time To Act, προσφέρει σημαντική στήριξη παρέχοντας σημαντικά εφόδια για το σχεδιασμό δράσεων για την επιστροφή των ασθενών στις δομές υγείας.

  Κυβερνήσεις: Δίνεται η ευκαιρία να επανασχεδιαστούν τα προγράμματα δράσης για τον καρκίνο με στόχο βελτιωμένες και εξυπνότερες λύσεις.

  Ήδη οι Κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται εντονότερα, μετά και την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα περισσότερα κράτη προωθούν προγράμματα πρόληψης, όπως και η χώρα μας η οποία προσπαθεί να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές επιταγές. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μια έμπρακτη απόδειξη για την συνειδητοποίηση του βασικού μηνύματος για την άμεση ανάληψη δράσης, προσπερνώντας τα εμπόδια που θέτει η πανδημία. 

  *   *   *

  [1.] 03/02/2021, COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, p.3, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/cancer-plan-europe_en#documents, Last Access 10/11/2021

  [2.] 03/02/2021, COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL, p.26, https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/cancer-plan-europe_en#documents, Last Access 10/11/2021

  [3.] Covid-19 & Cancer Data Intelligence, https://www.europeancancer.org/timetoact/impact/data-intelligence, Last Access 10/11/2021

  [4.] Our Multilingual Campaign Don’t let Covid-19 stop you from tackling Cancer, https://www.europeancancer.org/timetoact?layout=impact&wsid=1, Last Access 10/11/2021

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:21 26/11

  Πώς το 5G θα βελτιώσει τις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα

  Δυνατότητα διάγνωσης του ασθενή πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

  13:08 26/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα βασικά συμπτώματα και ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο

  Η 26η Νοεμβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη μεγάλη σημασία του σιδήρου για την υγεία και ευεξία μας και τα συμπτώματα της σιδηροπενίας που δεν πρέπει να αγνοούμε.

  11:58 26/11

  Χρόνιοι ασθενείς και πανδημία: Πώς επηρεάζονται και ο ρόλος του εμβολίου

  Έκκληση από την Ένωση Ασθενών Ελλάδος για άμεσο εμβολιασμό σε όσους χρόνιους ασθενείς παραμένουν επιφυλακτικοί.

  11:49 26/11

  "Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο": Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

  Εκτιμάται ότι 1 στους 5 ανθρώπους, που ζουν στην Ευρώπη, βιώνει κάποια μορφή χρόνιου πόνου.

  09:26 26/11

  Εμβόλιο Pfizer σε εφήβους: Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

  Η ανακοίνωση της εταιρείας για τα δεδομένα προστασίας του εμβολίου σε εφήβους 12 έως 15 ετών.

  09:21 26/11

  Έρευνα: Ποιοι να αποφεύγουν την ασπιρίνη

  Νέα έρευνα βρήκε ότι η ασπιρίνη μπορεί να σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια σε ανθρώπους που καπνίζουν, έχουν υπέρταση, χοληστερίνη, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο.

  11:21 25/11

  Κακοποίηση: Ποιες είναι οι σωστές (και οι λάθος) κινήσεις για να δικαιωθεί το θύμα; Τι λέει ο ιατροδικαστής

  Τις τρεις συχνότερες λάθος κινήσεις των γυναικών θυμάτων βίας, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας, επισημαίνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

  08:41 25/11

  Πώς επηρεάζει το αλκοόλ την αρτηριακή μας πίεση; Το τσάι και η σοκολάτα;

  Οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι ευεργετικές ή επιβαρυντικές για την υγεία μας.

  08:38 25/11

  Το "προπατορικό" αντιγονικό αμάρτημα των κορονοϊών

  Το ανοσοποιητικό "μπλοκάρει" και αδυνατεί να αντιμετωπίσει μία μόλυνση εξαιτίας παλιότερης μόλυνσης με παρόμοιο μικρόβιο.

  14:56 24/11

  Οι "σκληροί δείκτες" της κατάθλιψης

  Στην 5η θέση παγκοσμίως η χώρα μας στον επιπολασμό της κατάθλιψης.

  12:21 24/11

  1 στους 3 στις ΜΕΘ πεθαίνει από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

  Η Ελλάδα ανήκει, δυστυχώς, στις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών και ως εκ τούτου, ισχυρή μικροβιακή αντοχή που συμβάλει στο παραπάνω θλιβερό ποσοστό.

  12:00 24/11

  Αφαίρεση λιπώματος: Οι νεότερες τεχνικές και τα οφέλη τους

  Η αφαίρεση λιπώματος γίνεται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική και εξασφαλίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

  09:14 24/11

  40 χρόνια από την έναρξη της επιδημίας του HIV: Όσα γνωρίζουμε σήμερα

  Το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS θα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για τη νόσο σήμερα.

  09:06 24/11

  Μελέτη: ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από νοσηλεία για COVID-19

  Εμβολιασμός έναντι SARS-CoV-2 και νοσηλείες λόγω COVID-19 είναι το θέμα νέας μελέτης από τη Νορβηγία.

  14:48 23/11

  Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

  1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.