Παρασκευή, 05-Νοε-2021 08:49
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που πιθανώς διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου λόγω ανεπάρκειας των πνευμόνων.
Εκτιμάται ότι το 15% των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και το 60% εκείνων από τη Νότια Ασία φέρουν αυτό το γονίδιο υψηλού κινδύνου με την ονομασία LZTFL1. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό γενετικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19 που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζέιμς Ντέιβις του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με το BBC και τη "Γκάρντιαν", χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και νέας μοριακής τεχνολογίας για να εντοπίσουν το εν λόγω γονίδιο.
Το γονίδιο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους πληθυσμούς (ασθενείς π.χ. από Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Ινδία κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν), ενώ ο ατομικός κίνδυνος για όσους το έχουν στο DNA τους, επίσης ποικίλει ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες. Ο δρ Ντέιβις ανέφερε ότι "μολονότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γονιδίωμα μας, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό πως θα ωφεληθούν κατ' εξοχήν από τον εμβολιασμό τους".
Το συγκεκριμένο γονίδιο καθιστά τους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 πιο ευάλωτους στον κορονοϊό, απενεργοποιώντας μάλλον ένα ζωτικό προστατευτικό μηχανισμό που συνήθως διαθέτουν τα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα ο ιός να μολύνει και να καταστρέφει πιο εύκολα τα κύτταρα αυτά.
Οι ερευνητές θεωρούν σημαντικό ότι το γονίδιο LZTFL1 έχει επίπτωση στους πνεύμονες, αλλά όχι στο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε δεν εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μετά από εμβόλιο Covid-19. Άλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και τόνισαν την ανάγκη τα νέα γενετικά ευρήματα να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αύξηση παρουσίασε η θετικότητα για SARS-CoV2 και γρίπη στην κοινότητα.
Μόνο το 2020 και το 2021, η Covid επέφερε την απώλεια 336,8 εκατομμυρίων ετών ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.
Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.
Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.
Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.
Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.
Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.
Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.
Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...
Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.
Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;
Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.
Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...
Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.