Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 08:40

  Real-world data για θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Real-world data για θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο 37ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS 2021) παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα που δείχνουν βελτίωση στις μετρήσεις που αφορούν στην σωματική και ψυχική κατάσταση των ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση μετά από ένα έτος θεραπείας με δισκία κλαδριβίνης. 

  Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αποτελεί τη συχνότερη, μη τραυματικής αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που προκαλεί αναπηρία στους νεαρούς ενήλικες. Εκτιμάται ότι περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΠΣ παγκοσμίως. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνουν θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα και προβλήματα στη δύναμη και στο συντονισμό. Οι υποτροπιάζουσες μορφές της ΠΣ είναι οι πιο συχνές.

  Real-world data για θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

  Η Merck, κορυφαία εταιρεία επιστημών και τεχνολογίας, ανακοίνωσε ότι διαθέτει νέα, ενδιάμεσα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες, σχετικά με τα δισκία κλαδριβίνης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη βαθμολόγηση των επιδόσεων που αφορούν στην ποιότητα ζωής μετά τον πρώτο κύκλο θεραπείας με δισκία κλαδριβίνης κατά το 1ο έτος. Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες για την αξιολόγηση της κατάστασης κινητικότητας και αναπηρίας των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης έδειξαν ότι το όφελος της θεραπείας, διατηρήθηκε και μετά τον τελευταίο κύκλο θεραπείας, ενώ η ανάγκη για χρήση αναπηρικού αμαξιδίου ή περιπατητικών συσκευών μειώθηκε. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ECTRIMS.

  Μια νέα ενδιάμεση ανάλυση της ανοικτού σχεδιασμού, φάσης IV μελέτης CLARIFY-MS, έδειξε βελτίωση στις μετρήσεις της ποιότητας ζωής σε 426 ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση σε πρώιμο στάδιο του κύκλου θεραπείας (1ο έτος). Μετά την κατά το ήμισυ ολοκλήρωση της συνιστώμενης αθροιστικής δόσης των δισκίων κλαδριβίνης σε διάστημα δύο ετών, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις σε σχέση με τις αρχικές τιμές στις σύνθετες βαθμολογίες της σωματικής και ψυχικής κατάστασης (ονομαστική τιμή p<0,0001), όπως μετρήθηκαν με βάση το ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ζωής 54 σημείων. Τα δεδομένα για την ασφάλεια συμφωνούσαν με το προφίλ ασφάλειας το οποίο έχει παρατηρηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης των δισκίων κλαδριβίνης. 

  "Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν ότι η επίδραση μιας θεραπείας δεν προκύπτει μόνο από τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών ή των αιματολογικών εξετάσεων. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος στη σωματική και ψυχική ευεξία είναι εξίσου σημαντικός", ανέφερε η καθηγήτρια Jeannette Lechner-Scott, PhD, μέλος του Βασιλικού Αυστραλιανού Κολλεγίου Ιατρών (FRACP), ανώτερο εξειδικευμένο μέλος προσωπικού του Τμήματος Νευρολογίας και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, στην Αυστραλία. "Σύμφωνα με τις εκβάσεις της μελέτης CLARIFY-MS για την ποιότητα ζωής, τα δισκία κλαδριβίνης επηρεάζουν θετικά αυτές τις μετρήσεις σε αρκετά πρώιμο στάδιο του κύκλου θεραπείας".

  Παρουσιάστηκαν επίσης πρόσφατα τελικά δεδομένα από τη φάσης IV μελέτη παρακολούθησης CLASSIC-MS, τα οποία έδειξαν ότι 90% των ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης, δεν χρειάζονταν αναπηρικό αμαξίδιο ή να παραμείνουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι (δηλαδή, με βαθμολογία <7 στην Κλίμακα Εκτεταμένης Κατάστασης Αναπηρίας) μετά από διάμεση παρακολούθηση 10,9 έτη (εύρος 9,3-14,9). Επιπλέον, 81,2% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης δεν χρειάστηκαν περιπατητική συσκευή. Στη μελέτη CLASSIC-MS διερευνήθηκε η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα σε 435 ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Σε 90,6% αυτών των ασθενών είχε χορηγηθεί θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης στο πλαίσιο των μελετών CLARITY και CLARITY Extension. Η μελέτη επικεντρωνόταν στη μακροπρόθεσμη κινητικότητα και αναπηρία. Πρόκειται για δύο τομείς ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση, την ισορροπία και τον συντονισμό, τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

  Σε μια ανεξάρτητη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε από την καθηγήτρια Adi Vaknin-Dembinsky, ιατρό, PhD, Ανώτερη Νευρολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ, αξιολογήθηκε η αντισωματική ανταπόκριση μετά από έναν πλήρη εμβολιαστικό κύκλο κατά της COVID-19 με το εμβόλιο mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech σε υγιείς συμμετέχοντες και σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία ή λάμβαναν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης ή ιντερφερόνη βήτα-1α). Επιβεβαιώνοντας τα δεδομένα που είχαν αναφερθεί νωρίτερα, τόσο οι ασθενείς που είχαν λάβει δισκία κλαδριβίνης όσο και οι ασθενείς στους οποίους είχε χορηγηθεί ιντερφερόνη βήτα-1α και εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 με το εμβόλιο mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech παρουσίασαν θετική ορολογική ανταπόκριση (AU/mL >19), παρόμοια με εκείνη των υγιών συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι έλαβαν δισκία κλαδριβίνης (n=30) είχαν θετική ορολογική ανταπόκριση κατά της πρωτεΐνης ακίδας δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (μέσος όρος =226,3±121,4). Στη μελέτη, το συντομότερο διάστημα μεταξύ του εμβολιασμού και της τελευταίας δόσης των δισκίων κλαδριβίνης ήταν 12 εβδομάδες.

  "Οι μακροπρόθεσμες εκβάσεις των δισκίων κλαδριβίνης που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ECTRIMS 2021 δείχνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη μελλοντική κατάσταση κινητικότητας και αναπηρίας, υποστηρίζοντας για ποιον λόγο τα δισκία κλαδριβίνης θα πρέπει να θεωρούνται η τροποποιητική της νόσου θεραπεία επιλογής για τους κατάλληλους ενήλικους ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση", δήλωσε ο Danny Bar-Zohar, ιατρός, Global Head of Development for the Healthcare Business της Merck KGaA. "Με την πανδημία να εμφανίζει συνεχώς νέα κύματα λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών της COVID-19 και τις οδηγίες για επαναληπτικό εμβολιασμό, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε στα χέρια μας νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης και υποβάλλονται σε εμβολιασμό κατά της COVID-19 με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA έχουν παρόμοια αντισωματική ανταπόκριση με τον γενικό πληθυσμό".

  Σχετικά με τα δισκία κλαδριβίνης 

  Τα δισκία κλαδριβίνης είναι μια βραχυπρόθεσμη από του στόματος θεραπεία που στοχεύει με επιλεκτικό και περιοδικό τρόπο τα λεμφοκύτταρα, τα οποία θεωρούνται ότι διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην παθολογική πορεία της υποτροπιάζουσας ΠΣ (ΥΠΣ). Τον Αύγουστο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας στα δισκία κλαδριβίνης για τη θεραπεία υποτροπιαζουσών μορφών πολλαπλής σκλήρυνσης (ΥΠΣ) στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και την Ισλανδία. Έκτοτε, η κυκλοφορία των δισκίων κλαδριβίνης έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:25 08/12

  Ανεπάρκεια βιταμίνης Α: Τα συμπτώματα και τα πιθανά αίτια

  Ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

  09:20 08/12

  Μπορεί η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μας να ρίξει σε… βαθύ ύπνο;

  Οι Αμερικανοί μιλάνε για το "turkey coma", μια κατάσταση υπνηλίας που προκύπτει μετά τη μεγάλη κατανάλωση γαλοπούλας και το συνδέουν με τη γιορτή των Ευχαριστιών.

  23:59 07/12

  Πρακτικές συμβουλές για time - management στον εργασιακό χώρο

  Για τους περισσότερους από εμάς, οι 24 ώρες δεν φτάνουν για να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμότητές μας. Υπάρχει λύση;

  15:06 07/12

  Εφαρμογή ερευνητικής θεραπευτικής στρατηγικής παρουσιάζει οφέλη σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια

  Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση της μελέτης STRONG-HF που δημοσιεύθηκε στο Late-Breaking Scientific Session της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

  08:24 07/12

  Η διατροφή που μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη χημειοθεραπεία

  Η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι ευεργετική σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρήκε νέα δημοσιευμένη μελέτη.

  08:18 07/12

  Δύο διακρίσεις για τη Λουξ στα Healthy Food Awards 2023

  Οι διακρίσεις αφορούν δύο κατηγορίες, την ανανεωμένη σειρά τσάι λουξ Tea και τη νέα μπλε πορτοκαλάδα λουξ free χωρίς ανθρακικό για όλη την οικογένεια.

  23:59 06/12

  Το μυστικό για να ελέγξουμε το βάρος μας αυτές τις γιορτές

  Η διαχείριση του βάρους μας είναι μάλλον θέμα οπτικής παρά διατροφής!

  16:17 06/12

  Στρεπτόκοκκος στα παιδιά: Ερωτήσεις και απαντήσεις

  Με αφορμή την αυξημένη ανησυχία για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου στη Βρετανία, ο ΕΟΔΥ απαντά σε σημαντικές απορίες όλων μας.

  12:43 06/12

  Κουρκουμάς: Με ποιο συστατικό να τον συνδυάσουμε για περισσότερα οφέλη για την υγεία

  Ο συνδυασμός που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2.000%!

  12:01 06/12

  Μικρότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσους τηρούν τις ηθικές αρχές του Βουδισμού

  Νέα μικρή μελέτη κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

  09:56 06/12

  Αλτσχάιμερ: Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση

  Ένα νέο υπό ανάπτυξη τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει ίχνη Αλτσχάιμερ χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

  08:53 06/12

  Φάρμακο για το ήπαρ μπορεί να αξιοποιηθεί κατά της Covid-19

  Αυτό ανακάλυψε Έλληνας επιστήμονας στη Βρετανία και υπάρχει επιστημονική δημοσίευση στο Nature, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δράση του εν λόγω φαρμάκου.

  12:30 05/12

  5 πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

  Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες ωστόσο όταν βρεθεί νωρίς η πρόγνωση είναι θετική.

  11:16 05/12

  Φρούτο εποχής: Λωτός για σούπερ θρεπτικές ιδιότητες

  Ο γλυκός και λωτός έχει γίνει ένα από τα φρούτα που πλέον αγαπάμε. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τη θρεπτική του αξία;

  08:53 05/12

  Post Covid μετά από Όμικρον vs Δέλτα: Υπάρχουν διαφορές;

  Νέα μεγάλη μελέτη εξετάζει τη συμπτωματολογία μετά από COVID-19 ασθενών που έχουν νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις, ειδικά εάν το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε.