Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 08:45

  Η "μάχη των φύλων": Ομοιότητες & διαφορές της κήλης ανάλογα με το φύλο του ασθενούς

  Η "μάχη των φύλων": Ομοιότητες & διαφορές της κήλης ανάλογα με το φύλο του ασθενούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν αναφέρεται η λέξη κήλη, οι περισσότεροι άνθρωποι, τείνουν να εστιάσουν σε κήλη της βουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη) και πιστεύουν πως αφορά αποκλειστικά τον ανδρικό πληθυσμό. "Η βουβωνοκήλη αποτελεί τον πιο συχνό από όλους τους τύπους κήλης του κοιλιακού τοιχώματος και πραγματικά εμφανίζεται κατά μεγάλη πλειοψηφία, στους άνδρες", λέει ο Πιστοποιημένος Χειρουργός Αριστείας &  Master Surgeon στη χειρουργική κηλών, Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος. 

  Κήλη στις γυναίκες

  Στην ερώτηση, αν οι γυναίκες εμφανίζουν κήλες, ο Δρ. Σπυρόπουλος απαντά: "Φυσικά, η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και στο γυναικείο πληθυσμό. Ορισμένες μάλιστα μορφές κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι πιο συχνές σε γυναίκες. Η πεποίθηση πως οι κήλες αποτελούν αμιγώς ανδρικό πρόβλημα, πηγάζει από το ότι η βουβωνοκήλη, που είναι η πιο συχνή μορφή κήλης στον πληθυσμό, εμφανίζεται μόνο σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% στις γυναίκες, έναντι του 27%, που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες".

  Ποιες είναι οι άλλες μορφές κήλης του κοιλιακού τοιχώματος και ποια είναι η πιθανότητα εμφάνισης ανάλογα με το φύλο;

  Η μετεγχειρητική κήλη, εκείνη δηλαδή που εμφανίζεται στο σημείο που έγινε η τομή σε κάποια χειρουργική επέμβαση, είναι η δεύτερη σε συχνότητα μορφή κήλης μετά τη βουβωνοκήλη. Η μετεγχειρητική κήλη δεν σχετίζεται με κάποια ανατομική ιδιαιτερότητα, του άνδρα ή της γυναίκας, επομένως έχει το ίδιο ποσοστό εμφάνισης και στα δύο φύλα. 

  Όσον αφορά στις κήλες που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες, ο Δρ. Σπυρόπουλος αναφέρει: "Η ομφαλοκήλη και η μηροκήλη είναι οι δύο μορφές, που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματική κατασκευή του κάθε ανθρώπου. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της μηροκήλης στις γυναίκες αποδίδεται σε ανατομικές ιδιαιτερότητες του μηριαίου δακτυλίου και στη διάταξη των συνδέσμων της περιοχής. Αντίστοιχα, η ομφαλοκήλη εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες μετά την κύηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων." 

  Η σπανιότερη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, είναι εκείνη που εμφανίζεται κατά μήκος της νοητής, κάθετης γραμμής που ενώσει το στέρνο με τον ομφαλό και ονομάζεται επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής. Η πιθανότητα εμφάνισης της επιγαστρικής κήλης είναι τριπλάσια στον ανδρικό πληθυσμό σε σύγκριση με το γυναικείο.

  Οι κίνδυνοι της πάθησης και η αντιμετώπιση της κήλης

  "Μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος δεν θέτει την υγεία του ασθενούς σε άμεσο κίνδυνο και ούτε παρουσιάζει ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα, ιδίως στα αρχικά της στάδια. Ο κίνδυνος περίσφιξης του περιεχομένου της είναι εκείνος που καθιστά απαραίτητη την όσο το δυνατό συντομότερη αντιμετώπιση της κήλης κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να "προβλέψει", πότε θα συμβεί η επιπλοκή. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πάθησης, πρέπει να τονίσουμε πως είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική", απαντά ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος.

  "Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι Γενικοί Χειρουργοί που ασχολούνται με τη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, εφαρμόζουν τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες επιτρέπουν σύντομη, ασφαλή και οριστική αποκατάσταση του προβλήματος, με ελάχιστο έως μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο και σχεδόν άμεση επιστροφή στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση, η οποία επιτρέπει και την εφαρμογή της ατραυματικής εξωπεριτοναϊκής χειρουργικής τεχνικής (e-TEP), αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η επιστήμη και η τεχνολογία στον τομέα της χειρουργικής των κηλών. Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας, αποκλειστικά σε νοσοκομεία με κατάλληλο εξοπλισμό και μόνο από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους χειρουργούς", εξηγεί.

  Ευχαριστούμε τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, Πιστοποιημένο  Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Κηλών, Πιστοποιημένο Ρομποτικό Χειρουργό, Δ/ντη Γ’ Χειρουργικής Κλινικής & Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών, Metropolitan General.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.

  10:12 29/11

  Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά, καρκίνο του εντέρου και του τραχήλου: Ποιοι τις δικαιούνται

  Το νέο αυτό πρόγραμμα αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι οποίοι θα λάβουν το σχετικό SMS για τις προληπτικές εξετάσεις που δικαιούνται λόγω ηλικίας και φύλου.

  09:16 29/11

  Έρευνα: Η φυτοφαγική διατροφή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

  Η νέα έρευνα βρήκε ότι τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής ως προς την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου αφορούν ουσιαστικά τους άντρες, όχι τις γυναίκες.

  14:05 28/11

  Να βάλουμε φέτος χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή καλύτερα όχι;

  Εάν μέσα στην ενεργειακή κρίση το σκέφτεστε να στολίσετε το σπίτι σας με φωτάκια, αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των ψυχολόγων για το εάν και πώς μας επηρεάζουν.

  09:50 28/11

  Νέα μελέτη βρίσκει αποτελεσματικό αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

  Νέα βρετανική κλινική δοκιμή καταλήγει για την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης για ασθενείς με Covid-19.

  09:04 28/11

  Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τα περισσότερα νεοπλάσματα αλλά βέβαια και για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

  12:13 25/11

  Ανεπάρκεια σιδήρου: Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό

  Παρότι η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει 1 στους 3 ανθρώπους, συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

  09:11 25/11

  Νέα δεδομένα για την προστασία από τα δισθενή εμβόλια από τις μεταλλάξεις της Όμικρον

  Μια από τις επικρατούσες μεταλλάξεις της Όμικρον είναι η υπομετάλλαξη BQ1.1 και οι εταιρείες παραγωγής δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα για την προστασία που προσφέρουν τα νέα εμβόλια.

  09:00 25/11

  Sanofi: Ενίσχυση της καινοτομίας και της επένδυσης στην Ελλάδα για τα σπάνια νοσήματα

  H Sanofi παρουσίασε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων νοσημάτων μειώνοντας έτσι το συχνά μακρύ και ψυχοφθόρο ταξίδι των πασχόντων.

  08:13 25/11

  Βράβευση της Advanced Hair Clinics στα Cyprus Wellness Awards 2022

  Το Bronze Βραβείο στην κατηγορία "Hair Restoration Clinic", απονεμήθηκε στην Advanced Hair Clinics στο πλαίσιο βράβευσης του θεσμού Cyprus Wellness Awards.

  14:03 24/11

  Απρόσμενη ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

  Η μελέτη του εγκεφάλου παραμένει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για τους επιστήμονες, και σίγουρα έχει πολλά να αποκαλύψει.