17:12 28/03
Υπέρταση: Πώς μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλό μας
Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια.
Η δυσφαγία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές λόγω κυρίως των σιωπηλών εισροφήσεων ή λοιμώξεων του αναπνευστικού. Συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής, καθώς και με την εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης.
Ποιοί κινδυνέυουν περισσότερο
Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες ηλικίες, από νήπια μέχρι ηλικιωμένους, και μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου, κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της υπερώας, νευρομυικές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα αίτια. Τα ηλικιωμένα άτομα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα για την εμφάνιση διαταραχών κατάποσης, καθώς πολλές λειτουργίες τους που ελέγχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι σε φθίνουσα πορεία.
Τα συμπτώματα
Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσφαγίας είναι η αδυναμία κατάποσης, η καταβολή μεγαλύτερης προσπάθειας για τη μάσηση και την κατάποση, ο βήχας κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού, τα μεγάλα σε διάρκεια γεύματα, η αίσθηση ξένου αντικειμένου στον λαιμό, η διαφυγή τροφής ή υγρού από το στόμα, η αλλοίωση της φωνής, η απώλεια όρεξης αλλά και βάρους λόγω μη επαρκούς σίτισης και οι επανειλημμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Στα παιδιά και στα μωρά μπορεί να παρουσιαστεί ως δυσκολία στα γεύματα (μεγάλη διάρκεια γευμάτων) ή στον θηλασμό, ως άρνησή τους για λήψη τροφής ή υγρών, με βήχα ή πνιγμό κατά τη σίτιση, με συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού και με αδυναμία απόκτησης φυσιολογικού βάρους.
Η σίτιση των ασθενών
Στους ασθενείς με διαταραχές κατάποσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας σίτισης με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία. Η σίτιση με Levin προτιμάται αρχικά σε όλους αυτούς τους ασθενείς, δεν προβλέπεται όμως να γίνεται μακροχρόνια.
Η γαστροστομία είναι η εναλλακτική μέθοδος σίτισης ασθενών με άνοια, νόσο Parkinson και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς η σίτιση με Levin έχει σοβαρά μειονεκτήματα και δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πλέον γίνεται αναίμακτα και χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσω της γαστροσκόπησης.
Η σημασία της διάγνωσης
Η διάγνωση της δυσφαγίας μπορεί να γίνει με μια ειδική και προσιτή εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο, στο νοσοκομείο ή και στο σπίτι αν ο ασθενής δεν μεταφέρεται. Η εξέταση λέγεται FEES (Flexible Εndoscopic Εvaluation of Swallowing - Ενδοσκοπική εκτίμηση της κατάποσης με το εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο).
Είναι σημαντικό να γίνει η διάγνωση της δυσφαγίας, για να εκτιμήσουμε πότε o ασθενής μπορεί να παίρνει τροφή από το στόμα χωρίς τον φόβο των εισροφήσεων. Επίσης, για να αποφασίσουμε το είδος και τη σύσταση των τροφών και να κατευθύνουμε τη θεραπευτική μας στρατηγική.
Η δυσφαγία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να οδηγήσει από την υποθρεψία έως τον θάνατο, σε περίπτωση απόφραξης των αεραγωγών από εισροφήσεις. Ο ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος μαζί με τον ειδικό λογοθεραπευτή θα εκτιμήσουν τη φύση του προβλήματος και θα καθοδηγήσουν τον ασθενή στην κατάλληλη θεραπεία, που συχνά απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση.
Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα των Nοσοκομείων "Υγεία" και "Μητέρα".
Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια.
Οι γυναίκες άνω των 50 ετών δικαιούνται δωρεάν προληπτική μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά.
Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάς αναδεικνύεται με βάση τελευταία επιστημονικά δεδομένα.
Το αγιουρβεδικό βότανο ashwagandha θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη, από την ενίσχυση της αθλητικής επίδοσης μέχρι την αύξηση της γονιμότητας στους άντρες.
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής.
Μπορεί να έχετε ακούσει για ρήξη χιαστού σε αθλητές, ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε – είτε γυμνάζεται είτε όχι.
Οι δωρεάν εξετάσεις αφορούν γυναίκες από 21 έως 65 ετών και εντάσσονται στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου "Σπύρος Δοξιάδης".
Για 4η χρόνια η Save a Greek Stray (SGS) διοργανώνει το SGS Family and Pet Festival την Κυριακή, 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Η καλή και έγκυρη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση και εξέλιξη της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας.
Το τεύχος, βρίσκεται ήδη σε όλα τα καταστήματα My market, αλλά και στο eshop, για του e-πελάτες.
Κρητικό λάδι συμμετείχε σε κλινική μελέτη σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεχούς υποχώρησης, ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται και πάλι στην Ευρώπη.
Ο κορονοϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει για πολλούς λόγους ένα τεστ κόπωσης, όπως για να ελέγξει ένα στοιχείο που βρήκε στην κλινική εξέταση ή επειδή κάποιος γυμνάζεται έντονα.
Η εξέλιξη στο πεδίο των ιώσεων στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ο θόρυβος είναι εκνευριστικός για τους περισσότερους από εμάς. Νέα έρευνα τον συνδέει με την πιθανότατα υπέρτασης.