Τετάρτη, 06-Οκτ-2021 17:02
Οι δύο βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της κύησης μετά την εξωσωματική

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Μελέτη με τη συμμετοχή περίπου 17 εκατομμυρίων γυναικών έδειξε ποιοι είναι οι δύο πιο βασικοί παράγοντες που συνδέονται με επιπλοκές της κύησης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι δίδυμες κυήσεις μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και η προχωρημένη ηλικία της μητέρας είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές της κύησης. Η δίδυμη κύηση μετά από εξωσωματική σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία για 16.879.728 εγκύους ηλικίας 20 έως 49 ετών. Στη μελέτη εξετάστηκαν 16 μαιευτικές επιπλοκές σε γυναίκες με δίδυμη ή μονήρη κύηση. Ορισμένες είχαν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες όχι. Η έκβαση των κυήσεων αφορούσε 10 επιπλοκές που σχετίζονται με τις μητέρες και 6 που σχετίζονται με τα νεογέννητα.
Τα ποσοστά δίδυμης κύησης ήταν 32,1% στην ομάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης και 1,5% στην ομάδα των γυναικών που δεν είχαν κάνει θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης που επετεύχθη με εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν καισαρική τομή (88,8%), χαμηλό βάρος γέννησης (43,8%), πρόωρος τοκετός (39,6%), διαβήτης κύησης (20,5%), υπέρταση κύησης, προεκλαμψία και εκλαμψία (17,5%), δυστοκία (16,8%) και αιμορραγία μετά τον τοκετό (11,9%).
Οι περισσότερες καμπύλες μαιευτικών κινδύνων παρουσίασαν ανοδική τάση όσο αυξανόταν η ηλικία της μητέρας, ειδικά στις γυναίκες άνω των 35 ετών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η στρατηγική επιλογή της μεταφοράς μόνο ενός εμβρύου μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ
Αναμένονται κατευθυντήριες οδηγίες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα και η υιοθέτηση μιας εθνικής στρατηγικής για το screening του καρκίνου του πνεύμονα.
Την προστασία που προσφέρει το δισθενές εμβόλιο κατά της σοβαρής νόσησης σε όσους έχουν κολλήσει κορονοϊό, εξετάζει νέα μελέτη.
Οι βασικοί πυλώνες και προτάσεις με στόχο την συνέχιση του εθνικού διαλόγου για την δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανο-σουηδική έρευνα, ενώ όπως επισήμαναν οι ειδικοί ο κίνδυνος μπορεί να είναι υπαρκτός χρόνια μετά.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, βρήκε νέα έρευνα.
Τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης εξέτασε μελέτη από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.
Πιθανή επίδραση στη συμπεριφορά όσων παίρνουν πολύ ευρέως χορηγούμενα φάρμακα, τους β-αναστολείς, επισημαίνει νέα μελέτη.
Αυξημένος μπορεί να είναι ο κίνδυνος καρκίνου από τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.
Το αλάτι νοστιμίζει μεν το φαγητό μας, μπορεί όμως να γίνει αιτία για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.
Για όλο τον Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων.
Η Lidl υιοθετεί μια διεθνή σειρά μέτρων που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής.
Ο αμερικανικός οργανισμός υγείας FDA ενέκρινε τη βεξαγλιφλοζίνη για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
H All.Can Greece, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης "Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής".
Στις μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις που μπορεί να ενσκήψουν, παράλληλα με φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, εφιστά την προσοχή όλων μας ο Ερυθρός Σταυρός.
Πόσοι από τους ασθενείς με διαγνωσμένη ψωρίαση δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούν τα εμφανή σημάδια της νόσου;