Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Σεπ-2021 09:24

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε παιδιά και νεαρούς αθλητές: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε παιδιά και νεαρούς αθλητές: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί γονείς και νεαρούς που αθλούνται είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης.

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε παιδιά και νεαρούς αθλητές

  Στατιστικά δεδομένα έχουν δείξει ότι σε εφήβους και νέους ενήλικες ηλικίας 12-35 ετών που αθλούνται, ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιακού θανάτου είναι έως 3 φορές υψηλότερος σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας που δεν αθλούνται. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως κατά την άσκηση ή αμέσως μετά την παύση της άσκησης και οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπεύθυνη είναι η αύξηση της πίεσης και η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος με ακόλουθη παρασυμπαθητική διέγερση, που προκαλούν ηλεκτρική αστάθεια και πρόκληση κοιλιακών αρρυθμιών. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Καρδιολογίας Ηλία Τσούγκο και τον ηλεκτροφυσιολόγο Δημήτρη Κατσαρό αυτή η παρατήρηση οδήγησε στην ανάγκη να θεσμοθετηθούν πρωτόκολλα προαθλητικού ελέγχου, ώστε να εντοπιστούν τα νεαρά εκείνα άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

  Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου σε νεαρούς αθλητές με κυριότερη αιτία την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ακολουθούμενη από τις συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων, τη μη ειδικού τύπου υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, τα σύνδρομα προδιέγερσης (Wolff-Parkinson-White syndrome) και το σύνδρομο μακρού QT, την αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια και τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Σπανιότερα αίτια αποτελούν οι παθήσεις της αορτής, η πλήξη του θωρακικού τοιχώματος (commotion cordis), συγγενείς καρδιοπάθειες, η κατεχολαμινεργική πολύμορφη ταχυκαρδία και άλλες διαυλοπάθειες που οδηγούν σε ηλεκτρική αστάθεια στην καρδιά και η υπερτασική νόσος. Ως εκ τούτου ο προαθλητικός έλεγχος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναζήτηση των συμπτωμάτων και σημείων, τα οποία θα οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θα βοηθήσουν στην πρόληψη.

  Πώς μπορεί να προληφθεί

  Υπάρχει διεθνής συμφωνία ότι η λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού καθώς και η κλινική εξέταση είναι απαραίτητες συνιστώσες του προαθλητικού ελέγχου, αναφέρουν οι δύο επιστήμονες. Όσον αφορά στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), συστήνεται η διενέργειά του με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Αναλόγως των ευρημάτων που θα προκύψουν, μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθεί υπερηχογράφημα καρδιάς, δοκιμασία κοπώσεως, 24ωρη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση και αξονική ή μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

  Το ατομικό ιστορικό είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού στο 50% περίπου των περιπτώσεων, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος επισυμβαίνει επί προϋπαρχόντων ειδικών καρδιολογικών ή μη ειδικών συμπτωμάτων, όπως το αίσθημα παλμών, το θωρακικό άλγος, η συγκοπή ή προσυγκοπή και η δύσπνοια στην κόπωση.

  Όσον αφορά στο ΗΚΓ, η σύσταση είναι να ερμηνεύεται από ειδικό καθόσον αυτό διαφέρει στα παιδιά και στους αθλητές και η ερμηνεία του από μη ειδικό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικές ή ψευδώς αρνητικές διαγνώσεις με αντίστοιχη ψυχολογική επιβάρυνση του αθλητή και του περιβάλλοντός του ή λάθος εφησυχασμό, αντιστοίχως. Το υπερηχογράφημα και οι άλλες πιο ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται επί παθολογικών ευρημάτων και υψηλής κλινικής υποψίας και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα για θετικό εύρημα στο συγκεκριμένο πληθυσμό (pre-test probability), καθόσον, για παράδειγμα είναι γνωστό ότι οι ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας προηγούνται των ανιχνεύσιμων με υπερηχογράφημα καρδιάς δομικών μεταβολών.

  Σκοπός του προαθλητικού ελέγχου δεν είναι να αποκλείσει τα νεαρά άτομα από την άθληση, αλλά να προλάβει την απώλεια ζωών, τονίζουν οι δύο επιστήμονες. Οι νέοι που διαγιγνώσκονται με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, μπορούν συνήθως να αθληθούν υπό προϋποθέσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού για συμμετοχή σε συγκεκριμένου τύπου και έντασης άσκηση.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:12 03/10

  Νέα έρευνα σχετίζει το διαβήτη με τη μοναξιά

  Η μοναξιά σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μας λένε Νορβηγοί ερευνητές, ρίχνοντας το βάρος στο χρόνιο στρες που προκαλεί αυτή η συναισθηματική κατάσταση.

  09:04 03/10

  Η άσκηση που βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου

  Η σωματική άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία μας και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι ευεργετική σε σε ασθενείς με στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου.

  08:02 03/10

  Ένα ακόμη "όπλο" στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος στο "Ανδρέας Συγγρός"

  Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα χαρτογράφησης στη μάχη για τον καρκίνο του δέρματος απέκτησε το νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση.

  14:10 30/09

  Κρούσματα πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελεχών της ηπατίτιδας Α διερευνά το ECDC

  Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

  10:55 30/09

  Άγχος, κούραση, κατάθλιψη: Η "απάντηση" είναι η άσκηση

  Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική ευεξία.

  09:00 30/09

  Η εξέλιξη της νευροδιέγερσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς

  Η διαρκής εκπαίδευση των Ελλήνων χειρουργών στη σύγχρονη τεχνολογία επιφέρει θεαματικές αλλαγές στις επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής.

  11:47 29/09

  H Teleperformance Greece ξανά στον αγώνα για τον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®

  Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Teleperformance Greece στηρίζει ενεργά ως Επίσημος Χορηγός Εθελοντών τον Συμβολικό Αγώνα Δρόμου & Περιπάτου Greece Race for the Cure®.

  11:06 29/09

  Έρευνα: Εμβόλιο για την COVID-19 και έμμηνος ρύση

  Νέα διεθνής μελέτη επιβεβαιώνει τη σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο.

  08:19 29/09

  Καρδιολογία: Το παρόν και το μέλλον - όλες οι βασικές εξελίξεις

  Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι εξελίξεις στην καρδιολογία στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.

  08:12 29/09

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τι αλλάζει στους προληπτικούς ελέγχους ελέγχους για τον καρκίνο

  Για ποιες επιπλέον μορφές καρκίνου συστήνεται η δημιουργία προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου;

  12:20 28/09

  Εγκαίνια νέων γραφείων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

  Ο ρόλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας έχει αναγνωριστεί και πλέον "συνομιλεί" επί ίσοις όροις με την Πολιτεία προς όφελος του ευρύτερου διαλόγου και της βελτίωσης της φροντίδας και των παροχών υγείας.

  12:08 28/09

  Ένας καλός λόγος να... πιάσουμε τα βαράκια

  Η τακτική άσκηση με βαράκια μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμη περισσότερο αν συνδυάζεται με αεροβική, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:40 28/09

  Δύο vs τρεις δόσεις για την αποφυγή νοσηλείας από COVID-19

  Ο εμβολιασμός με τις τρεις αντί για δύο δόσεις έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τις πιθανότητες νοσηλείας λόγω COVID-19, είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας.

  08:33 28/09

  Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρα Καρδιάς και η παρουσίαση του Μουσείου Καρδιολογίας

  Σε μία λαμπρή συνάντηση με δημοσιογράφους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία παρουσίασε το καινούργιο αυτό μουσείο.

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.