Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Σεπ-2021 14:38

  Για 55 χρόνια θα μπορούν να διατηρούνται κατεψυγμένα ωάρια, έμβρυα και δείγματα σπέρματος στη Βρετανία

  Για 55 χρόνια θα μπορούν να διατηρούνται κατεψυγμένα ωάρια, έμβρυα και δείγματα σπέρματος στη Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Το χρονικό όριο διατήρησης κατεψυγμένων ωαρίων, σπέρματος και ωαρίων θα φθάσει τα 55 χρόνια, σύμφωνα με σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης που στόχο έχει να επιλέγουν οι άνθρωποι που αποφάσισαν να καταψύξουν γενετικό υλικό πότε θα αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδιά.

  Μέχρι τώρα ίσχυε το χρονικό όριο των 10 ετών για τα άτομα ή τα ζευγάρια, οπότε και καλούντο να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν τα ωάρια, το σπέρμα και τα έμβρυα ή εάν θα καταστραφούν.
   
  Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας είπε ότι το υπάρχον όριο των 10 ετών είναι "αυστηρά περιοριστικό". Όπως είπε, θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις σε περιπτώσεις δοτών ωαρίων ή σπέρματος καθώς και για τη μεταθανάτια χρήση του γενετικού υλικού. 

  Οι σύγχρονες τεχνικές κατάψυξης παρέχουν τη δυνατότητα να φυλαχθούν κατεψυγμένα επ 'αόριστον και χωρίς αλλοίωση τα ωάρια, σύμφωνα έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

  Επί του παρόντος, όταν συμπληρώνονται τα 10 χρόνια από την ημερομηνία κατάψυξης, οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να αποφασίσουν εάν θα υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας ή θα καταστραφεί το υλικό. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που η κατάψυξη έχει γίνει για ιατρικούς λόγους, όπως παραδείγματος χάριν οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο.

  Το νέο σύστημα που θα ισχύσει, δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν ανά 10ετία εάν θα διατηρηθεί ή θα καταστραφεί το κατεψυγμένο υλικό

  Η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει να απενεργοποιηθεί το "ρολόι" που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων που έχουν προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων, εμβρύων και σπέρματος.
   
  Αυτές οι αλλαγές στη νομοθεσία αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, θα έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία σχετικά με τη διαχείριση της γονιμότητάς τους.

  Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, ο Δρ. Edward Morris, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, είπε: "Χαιρετίζουμε την κίνηση της κυβέρνησης να αυξήσει το χρονικό όριο της κατάψυξης ωαρίων, με ανανέωση κάθε δεκαετία, καθώς  θα δώσει στις οικογένειες και κάθε άτομο μεγαλύτερο έλεγχο στη διαχείριση της γονιμότητάς τους και περισσότερη ευελιξία για το πότε θα δημιουργήσουν οικογένεια".

  "Η κατάψυξη των ωαρίων επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να κάνουν παιδιά τη στιγμή που θεωρούν κατάλληλη. Δίνει όμως και την ευκαιρία σε γυναίκες που κάνουν θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητά τους, να έχουν την ευκαιρία να κάνουν παιδιά εάν το επιθυμούν.  Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας όταν καταψύχουν τα ωάριά τους σε νεότερη ηλικία και αυτή η νέα νομοθεσία θα τους επιτρέψει να διατηρούν κατεψυγμένα τα ωάρια τους μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσουν παιδιά". 
   
  Ο πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας,  Dr Raj Mathur τόνισε ότι η παράταση του χρονικού ορίου "προστατεύει τη δυνατότητα των ασθενών μας να κάνουν τις αναπαραγωγικές επιλογές για τον εαυτό τους ως μεμονωμένα άτομα και ως ζευγάρια".

  Η Julia Chain, πρόεδρος της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, δήλωσε ότι όσο νωρίτερα μια γυναίκα καταψύξει τα ωάριά της τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει αργότερα για επιτυχή εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. "Οι γυναίκες θα έχουν πλέον πολύ περισσότερες επιλογές και ευελιξία για το πότε μπορούν να κάνουν οικογένεια". 
   
  Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων, σπέρματος και εμβρύων;
  Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένας τρόπος διατήρησης της γονιμότητας. Η διαδικασία προβλέπει τη συλλογή ωαρίων ή δείγματος σπέρματος ή εμβρύων (γονιμοποιημένων ωαρίων) και την αποθήκευσή τους σε υγρό άζωτο, ώστε να έχει κανείς τη δυνατότητα να αποκτήσει αργότερα παιδιά. 

  Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή περίπου 15 ωαρίων, αφού γίνει διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή. Τα ωάρια καταψύχονται ταχύτατα με τη μέθοδο της υαλινοποίησης και αποθηκεύονται σε δεξαμενές υγρού αζώτου.

  Όταν έρθει η ώρα που η γυναίκα θελήσει να αποκτήσει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και γίνεται μικρογονιμοποίηση του ωαρίου. Το έμβρυο (γονιμοποιημένο ωάριο) μεταφέρεται συνήθως πέντε μέρες αργότερα στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας και σε περίπου 10 μέρες ξέρουμε εάν έχει εμφυτευθεί στο ενδομήτριο και υπάρχει εγκυμοσύνη. 

  Όταν ο άνδρας δώσει δείγμα σπέρματος, αυτό υφίσταται ειδική επεξεργασία ώστε να απομονωθούν τα καλύτερα σπερματοζωάρια προς κατάψυξη. Το σπέρμα καταψύχεται σε πολλά "καλαμάκια" (δοχεία), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές θεραπείες γονιμότητας στο μέλλον.
   
  Εάν το ζευγάρι επιλέξει να καταψύξει έμβρυα, τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται από σπερματοζωάρια του άνδρα και τα έμβρυα καταψύχονται. Υπάρχει η επιλογή να καταψυχθούν όλα τα έμβρυα ή να εμφυτευθεί στη μήτρα της γυναίκας ένα ή δύο και τα υπόλοιπα να κρυοσυντηρηθούν μέχρι να αποφασίσει το ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά ή αν κάνουν το πρώτο παιδί, να μείνουν στην κατάψυξη μέχρι να θελήσουν να αποκτήσουν ένα ακόμα παιδί.

  Η άποψή μου
  Η νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βρετανία, θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες. Αποτελεί επικράτηση της κοινής λογικής.  Μέχρι σήμερα η νομοθεσία ανάγκαζε κάποιον, γυναίκα ή άνδρα, να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό του μέχρι 10 χρόνια μετά την κατάψυξη. Αυτό θα προσδώσει ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και θα αφαιρέσει άγχος για το πότε κάποιος ή κάποια θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό που έχει καταψύξει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις, ειδικά εάν το παρακάνουμε με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

  11:20 02/12

  Novartis Hellas: Το αποτύπωμα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

  Ο ασθενής στο επίκεντρο, η ευθύνη προς την κοινωνία και η βιωσιμότητα παραμένουν ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις της Novartis Hellas.

  11:14 02/12

  Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:49 02/12

  Το 1555 απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

  "Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας; Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πώς και πού την χρησιμοποιώ;" Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που μπορούμε να λύσουμε καλώντας στο 1555.

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.