Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Σεπ-2021 14:38

  Για 55 χρόνια θα μπορούν να διατηρούνται κατεψυγμένα ωάρια, έμβρυα και δείγματα σπέρματος στη Βρετανία

  Για 55 χρόνια θα μπορούν να διατηρούνται κατεψυγμένα ωάρια, έμβρυα και δείγματα σπέρματος στη Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

  Το χρονικό όριο διατήρησης κατεψυγμένων ωαρίων, σπέρματος και ωαρίων θα φθάσει τα 55 χρόνια, σύμφωνα με σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης που στόχο έχει να επιλέγουν οι άνθρωποι που αποφάσισαν να καταψύξουν γενετικό υλικό πότε θα αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδιά.

  Μέχρι τώρα ίσχυε το χρονικό όριο των 10 ετών για τα άτομα ή τα ζευγάρια, οπότε και καλούντο να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν τα ωάρια, το σπέρμα και τα έμβρυα ή εάν θα καταστραφούν.
   
  Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας είπε ότι το υπάρχον όριο των 10 ετών είναι "αυστηρά περιοριστικό". Όπως είπε, θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις σε περιπτώσεις δοτών ωαρίων ή σπέρματος καθώς και για τη μεταθανάτια χρήση του γενετικού υλικού. 

  Οι σύγχρονες τεχνικές κατάψυξης παρέχουν τη δυνατότητα να φυλαχθούν κατεψυγμένα επ 'αόριστον και χωρίς αλλοίωση τα ωάρια, σύμφωνα έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

  Επί του παρόντος, όταν συμπληρώνονται τα 10 χρόνια από την ημερομηνία κατάψυξης, οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να αποφασίσουν εάν θα υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας ή θα καταστραφεί το υλικό. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που η κατάψυξη έχει γίνει για ιατρικούς λόγους, όπως παραδείγματος χάριν οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο.

  Το νέο σύστημα που θα ισχύσει, δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν ανά 10ετία εάν θα διατηρηθεί ή θα καταστραφεί το κατεψυγμένο υλικό

  Η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει να απενεργοποιηθεί το "ρολόι" που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων που έχουν προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων, εμβρύων και σπέρματος.
   
  Αυτές οι αλλαγές στη νομοθεσία αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, θα έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία σχετικά με τη διαχείριση της γονιμότητάς τους.

  Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, ο Δρ. Edward Morris, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, είπε: "Χαιρετίζουμε την κίνηση της κυβέρνησης να αυξήσει το χρονικό όριο της κατάψυξης ωαρίων, με ανανέωση κάθε δεκαετία, καθώς  θα δώσει στις οικογένειες και κάθε άτομο μεγαλύτερο έλεγχο στη διαχείριση της γονιμότητάς τους και περισσότερη ευελιξία για το πότε θα δημιουργήσουν οικογένεια".

  "Η κατάψυξη των ωαρίων επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να κάνουν παιδιά τη στιγμή που θεωρούν κατάλληλη. Δίνει όμως και την ευκαιρία σε γυναίκες που κάνουν θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητά τους, να έχουν την ευκαιρία να κάνουν παιδιά εάν το επιθυμούν.  Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας όταν καταψύχουν τα ωάριά τους σε νεότερη ηλικία και αυτή η νέα νομοθεσία θα τους επιτρέψει να διατηρούν κατεψυγμένα τα ωάρια τους μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσουν παιδιά". 
   
  Ο πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας,  Dr Raj Mathur τόνισε ότι η παράταση του χρονικού ορίου "προστατεύει τη δυνατότητα των ασθενών μας να κάνουν τις αναπαραγωγικές επιλογές για τον εαυτό τους ως μεμονωμένα άτομα και ως ζευγάρια".

  Η Julia Chain, πρόεδρος της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, δήλωσε ότι όσο νωρίτερα μια γυναίκα καταψύξει τα ωάριά της τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει αργότερα για επιτυχή εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. "Οι γυναίκες θα έχουν πλέον πολύ περισσότερες επιλογές και ευελιξία για το πότε μπορούν να κάνουν οικογένεια". 
   
  Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων, σπέρματος και εμβρύων;
  Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένας τρόπος διατήρησης της γονιμότητας. Η διαδικασία προβλέπει τη συλλογή ωαρίων ή δείγματος σπέρματος ή εμβρύων (γονιμοποιημένων ωαρίων) και την αποθήκευσή τους σε υγρό άζωτο, ώστε να έχει κανείς τη δυνατότητα να αποκτήσει αργότερα παιδιά. 

  Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή περίπου 15 ωαρίων, αφού γίνει διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή. Τα ωάρια καταψύχονται ταχύτατα με τη μέθοδο της υαλινοποίησης και αποθηκεύονται σε δεξαμενές υγρού αζώτου.

  Όταν έρθει η ώρα που η γυναίκα θελήσει να αποκτήσει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και γίνεται μικρογονιμοποίηση του ωαρίου. Το έμβρυο (γονιμοποιημένο ωάριο) μεταφέρεται συνήθως πέντε μέρες αργότερα στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας και σε περίπου 10 μέρες ξέρουμε εάν έχει εμφυτευθεί στο ενδομήτριο και υπάρχει εγκυμοσύνη. 

  Όταν ο άνδρας δώσει δείγμα σπέρματος, αυτό υφίσταται ειδική επεξεργασία ώστε να απομονωθούν τα καλύτερα σπερματοζωάρια προς κατάψυξη. Το σπέρμα καταψύχεται σε πολλά "καλαμάκια" (δοχεία), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές θεραπείες γονιμότητας στο μέλλον.
   
  Εάν το ζευγάρι επιλέξει να καταψύξει έμβρυα, τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται από σπερματοζωάρια του άνδρα και τα έμβρυα καταψύχονται. Υπάρχει η επιλογή να καταψυχθούν όλα τα έμβρυα ή να εμφυτευθεί στη μήτρα της γυναίκας ένα ή δύο και τα υπόλοιπα να κρυοσυντηρηθούν μέχρι να αποφασίσει το ζευγάρι να αποκτήσει παιδιά ή αν κάνουν το πρώτο παιδί, να μείνουν στην κατάψυξη μέχρι να θελήσουν να αποκτήσουν ένα ακόμα παιδί.

  Η άποψή μου
  Η νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βρετανία, θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες. Αποτελεί επικράτηση της κοινής λογικής.  Μέχρι σήμερα η νομοθεσία ανάγκαζε κάποιον, γυναίκα ή άνδρα, να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό του μέχρι 10 χρόνια μετά την κατάψυξη. Αυτό θα προσδώσει ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας και θα αφαιρέσει άγχος για το πότε κάποιος ή κάποια θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το γενετικό υλικό που έχει καταψύξει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:06 25/10

  Μολύνουν, τελικά, οι εμβολιασμένοι τους μη εμβολιασμένους;

  Ολλανδική έρευνα απαντά για τις πιθανότητες να μεταδώσουν τον κορονοϊό οι πλήρως εμβολιασμένοι.

  09:00 25/10

  Ο τερματισμός της πανδημίας του κορονοϊού είναι "επιλογή"

  Αυτό τονίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

  08:59 25/10

  Είναι τα μύδια μια υγιεινή τροφή;

  Είναι εξαιρετικός μεζές αλλά και συνοδευτικό για μια παγωμένη μπύρα ή ένα τσίπουρο. Επιπλέον, τα οστρακοειδή μπορεί να είναι μια καλή διατροφική επιλογή.

  09:23 22/10

  Εμβόλιο Pfizer: Έρευνα δείχνει σε ποιους μειώνεται η ανοσία

  Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer μειώνεται η ανοσία σε μέρος του πληθυσμού.

  08:40 22/10

  Αλκοόλ, λιπώδης νόσος του ήπατος και ηπατίτιδα

  Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος.

  08:39 22/10

  Τι αφήνει πίσω της η πανδημία στην ψυχική μας υγεία

  Η παγκόσμια επίπτωση των καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών σε 204 χώρες το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

  08:38 22/10

  Προσοχή Εύθραυστον: Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη για την οστεοπόρωση

  Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση από την Amgen Hellas.

  08:03 22/10

  Νοέμβριος: Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

  Η καινούργια εκστρατεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FairLife μας προσκαλεί να είμαστε #en_drasi.

  13:49 21/10

  42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο: Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις

  Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

  11:42 21/10

  Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές κατάποσης και η δυσφαγία

  Οι επικίνδυνες ηλικίες, τα συμπτώματα, η σίτιση των ασθενών και η σημασία της διάγνωσης.

  11:33 21/10

  Τι συμβαίνει όταν ένα μωρό παίρνει την πρώτη του ανάσα;

  Μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό, το μωρό εισπνέει για πρώτη φορά μόνο του.

  09:42 21/10

  Εμβόλια Moderna & Jonhson: Έγκριση από τον FDA για ενισχυτική δόση

  Τα εμβόλια αυτά μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε άλλο αναφορικά με την δόση ενίσχυσης.

  08:44 21/10

  Νέα συνεργασία της GENESIS Pharma με την Seagen για τη διάθεση νέας αντικαρκινικής θεραπείας

  Η θεραπεία αφορά ενήλικες ασθενείς ενηλίκων με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

  08:06 21/10

  Έρευνα: Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός των Γυναικών στην Ελλάδα

  Το σύνολο των αντιλήψεών μας περί χρημάτων ανήκει στην "ομπρέλα" του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

  08:43 20/10

  Κάθε 16 μήνες επαναμόλυνση με κορονοϊό

  Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορονοϊό κάθε 16 μήνες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

  08:22 20/10

  Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά;

  Τα παιδιά στη συντριπτική του πλειοψηφία όταν κολλήσουν SARS-CoV-2 θα περάσουν τη νόσο με ήπια συμπτώματα.