Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Σεπ-2021 00:19

  Η Κίνα δεν θέλει να μάθει να ζει με τον κορονοϊό, αλλά ίσως αναγκαστεί

  Η Κίνα δεν θέλει να μάθει να ζει με τον κορονοϊό, αλλά ίσως αναγκαστεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα οφέλη από τη στρατηγική "μηδενικών μολύνσεων” έχουν υποχωρήσει συγκριτικά με το κόστος που επιφέρει η εφαρμογή της, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργεί σε βάρος της παραγωγής

  "Πόσο τυχερός είμαι που γεννήθηκα στην Κίνα", δήλωσε τον περασμένο μήνα ένας νεαρός Κινέζος επιστήμονας στο WeChat του. Ήταν περήφανος, αφού, μετά τη χειρότερη εγχώρια έξαρση της covid-19 από την εποχή της Ουχάν, η Κίνα είχε μειώσει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε μερικές δεκάδες.

  Ο αριθμός κρουσμάτων -σε σύγκριση με αυτόν των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πληθυσμό λιγότερο από το ένα τέταρτο εκείνου της Κίνας, αλλά ο ημερήσιος μέσος όρος νέων μολύνσεων βρίσκεται πάνω από τις 130.000- μπορεί να μην προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ωστόσο δείχνει πως η στρατηγική "μηδενικών μολύνσεων” δεν είναι πλέον όσο αποδοτική αναμενόταν κατά τον σχεδιασμό της. Στην έναρξη της πανδημίας, η στρατηγική αυτή οδήγησε στη μείωση των κρουσμάτων -και παράλληλα υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες-, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα "γύρισε” το παιχνίδι καθιστώντας την πλέον ανεπαρκή. Το πλήρωμα του χρόνου για να αλλάξει πορεία η Κίνα ήρθε, καθώς το κοινωνικοοικονομικό κόστος και το κόστος για τη δημόσια υγεία υπερτερούν πλέον των οφελών που απορρέουν από την πολιτική που εφαρμόζεται εξαιτίας της νέας ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης. Αν δεν αλλάξει πορεία η Κίνα, η χώρα και ο λαός της θα υποφέρουν.

  Ενώ άλλα κράτη βρίσκονταν ακόμη στη δίνη της πανδημίας, η Κίνα μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2020 είχε καταφέρει να περιορίσει τον ιό. Εφάρμοσε τη στρατηγική "μηδενικών μολύνσεων”, σύμφωνα με την οποία ο εντοπισμός έστω και ενός κρούσματος κορονοϊού ενεργοποιούσε μια σειρά δρακόντειων μέτρων προκειμένου να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Για να αποτρέψει τα εισαγόμενα κρούσματα, η Κίνα επέβαλε από τους πιο αυστηρούς διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον κόσμο.

  Η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που ακολούθησε στρατηγική "μηδενικής ανοχής” απέναντι στην covid-19. Άλλες χώρες που το έκαναν, όπως η Νέα Ζηλανδία, βλέπουν τώρα λιγότερα αποτελέσματα. Ωστόσο, λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας, με απαράμιλλη δύναμη και πόρους, βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από την ηγεσία σχεδόν κάθε άλλης χώρας, για να περιορίσει άμεσα τα νέα κρούσματα και να "δουλέψει” η στρατηγική της. Έτσι, το γεγονός ότι η πολιτική της δεν αποδίδει τα αναμενόμενα δεν είναι καλή είδηση ούτε για την Κίνα ούτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα που στοχεύει στην εξάλειψη του ιού με την ίδια μέθοδο.

  Για περισσότερο από έναν χρόνο, η στρατηγική της Κίνας απέδωσε. Μικρές και σποραδικές εστίες συνήθως καταστέλλονταν προτού τα κρούσματα εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές. Οι αξιωματούχοι στηρίχθηκαν σε μια ατζέντα ακραίων μέτρων: μαζικά τεστ για την covid-19, κωδικοί QR για τον έλεγχο των μετακινήσεων και υποχρεωτικά lockdown σε ολόκληρες γειτονιές.

  Ύστερα ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα. Μια συρροή με επίκεντρο τη Ναντζίνγκ, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στις 20 Ιουλίου εξαπλώθηκε ραγδαία σε τουλάχιστον 17 επαρχίες, στη χειρότερη έξαρση από την εποχή της Ουχάν. Πλέον έχει περάσει πάνω από μήνας από τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στη Ναντζίνγκ και η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην μπορεί να σπάσει την "αλυσίδα” της μετάδοσης. Τις τελευταίες μέρες, ακόμη τρεις περιοχές της Κίνας ανέβηκαν στο επίπεδο "ενδιάμεσου κινδύνου”, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης της χώρας. Στο Γιανγκζού, το νέο επίκεντρο της επιδημίας στην επαρχία Τζιανγκσού, οι κάτοικοι απαγορευόταν να βγουν από το σπίτι τους για έναν μήνα και υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον 12 τεστ νουκλεϊκού οξέος.

  Τα πιο πάνω μέτρα -αν και δυναμικά- απέτυχαν να ανακόψουν δραστικά την επιδημία, εξέλιξη που δείχνει ότι η στρατηγική "μηδενικής ανοχής” υποαποδίδει πλέον.

  Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσέγγιση αυτή λειτουργεί σε βάρος της παραγωγής: περίπου 10% των κρουσμάτων στο Γιανγκζού εντοπίστηκαν σε έναν χώρο όπου πραγματοποιούνταν τεστ για covid.

  Υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμες δευτερογενείς επιπτώσεις που προβληματίζουν. Η αύξηση των απουσιών από την εργασία, η μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι τα "σκληρά” lockdown που επιβλήθηκαν λόγω έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα συνέβαλαν στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, συρρικνώνοντας τη μη μεταποιητική δραστηριότητα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

  Ορισμένοι Κινέζοι εμπειρογνώμονες στον κλάδο της υγείας έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη στρατηγική "μηδενικής ανοχής”, με την κυβέρνηση να μην βλέπει με καλό μάτι αυτή την αντίδραση. Ένας καθηγητής στην επαρχία Τσιανγκσί τέθηκε υπό κράτηση για 15 ημέρες τον Αύγουστο επειδή πρότεινε να πειραματιστεί το Γιανγκζού και να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο Δρ Zhang Wenhong -ο Κινέζος "Φάουτσι”- δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να μάθει να ζει με τον ιό, μα στη συνέχεια ανακάλεσε.

  Το σκεπτικό πίσω από τη διατήρηση της στρατηγικής "μηδενικής ανοχής” ήταν να κερδίσει η χρόνο η Κίνα για να πετύχει την ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολιασμών. Η μετάλλαξη Δέλτα ακυρώνει αυτό το επιχείρημα. Ο Zhong Nanshan, εξέχων σύμβουλος δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στην Κίνα θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 80% του πληθυσμού. Φαίνεται όμως ότι χρησιμοποίησε ένα μη ρεαλιστικό υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας για τα κινεζικά εμβόλια. Βάσει των υπολογισμών μου, με το ισχύον εμβολιαστικό σχήμα δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα. Πολύ πιθανόν να συνεχίσουν να καταγράφονται κρούσματα, αν και ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση. Δεν είναι άξιο απορίας, λοιπόν, που ανώτερος αξιωματούχος των κινεζικών Κέντρων Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων παραδέχτηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει να εμφανίζει κρούσματα ακόμη και μετά τον εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού.

  Η προσκόλληση στην τρέχουσα στρατηγική θα απομόνωνε την Κίνα, γεγονός που ενέχει κινδύνους. Εάν τα επίπεδα φυσικής ανοσίας παραμένουν χαμηλά και τα εμβόλια αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά ως προς την προστασία από τις νέες μεταλλάξεις, τότε η επιχείρηση "μηδενικές μολύνσεις” θα είναι ανέφικτη, εφόσον η χώρα θα ανοίγει τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

  Η Κίνα δεν έχει την πολυτέλεια να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της για πάντα. Και η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Δεδομένης της χαμηλής και άνισης εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα, η πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη δύο χρόνια ή και περισσότερα.

  Άλλες κυβερνήσεις έχουν ήδη στραφεί σε στρατηγικές που αποσκοπούν στο να "μάθουν να ζουν με" -και όχι να εξαλείψουν- τον κορονοϊό. Η Σιγκαπούρη υιοθέτησε μια προσέγγιση σταδιακής επαναλειτουργίας των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τη διενέργεια μαζικών εμβολιασμών. Ακόμη και η Αυστραλία, αναμφισβήτητα η πιο ένθερμη φιλελεύθερη δημοκρατία που ακολουθεί στρατηγική "μηδενικής ανοχής”, πρότεινε έναν οδικό χάρτη για την επαναλειτουργία της αγοράς. Η Κίνα θα έπραττε σοφά εάν λάμβανε υπόψη αυτές τις εξελίξεις και ενεργούσε αντιστοίχως. Η υιοθέτηση μιας στρατηγικής που θα εστιάσει αφενός στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και των θανάτων και αφετέρου στη χορήγηση εμβολίων με υψηλή αποτελεσματικότητα θα ήταν ευεργετική για την Κίνα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.


  * Ο Yanzhong Huang είναι συνεργάτης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και καθηγητής στη Σχολή Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Seton Hall.

  © 2021 Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group"


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:41 21/10

  Ν. Ηλιόπουλος: Το "μη σώσουν να εμβολιαστούν" του κ. Γεωργιάδη είναι η πραγματική στρατηγική της κυβέρνησης

  Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, απέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

  17:32 21/10

  Κορονοϊός: 34 νέοι θάνατοι, 3.407 κρούσματα - 347 οι διασωληνωμένοι

  Στα 703 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 496 στη Θεσσαλονίκη. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.

  15:36 21/10

  ΗΠΑ: Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6.000

  Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 122.000 σε 2,48 εκατομμύρια.

  15:22 21/10

  Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων

  Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και των πανεπιστημίων της Κίνας εγκαινιάζει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το China Education Association for International Exchange.

  14:43 21/10

  Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών Πανεπιστημίων

  Στόχος του προγράμματος συνεργασίας είναι η προσέγγιση Πανεπιστημίων Ελλάδας-Κίνας, ώστε να δρομολογηθούν συνέργειες, όπως η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, η ανταλλαγή φοιτητών, η εκμάθηση...

  13:15 21/10

  Οι γείτονες του Αφγανιστάν στέλνουν στην Δύση τον "λογαριασμό"...

  Πραγματοποιήθηκαν χθες οι "Διαβουλεύσεις για το Αφγανιστάν σε σύνθεση Μόσχας.

  10:10 21/10

  Ρωσία: Καταγράφηκαν κρούσματα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού "AY.4.2"

  Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη Ρωσία, τα οποία βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, σημείωσε.

  09:29 21/10

  Ολοκληρώθηκε ο 14ος κύκλος συνομιλιών μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών Ελλάδας-ΗΠΑ

  Οι εν λόγω συνομιλίες ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

  08:37 21/10

  Κίνα: Θα ενισχύσει την εποπτεία της εσωτερικής αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης

  Με στόχο τον περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας.

  08:28 21/10

  Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλει την ίδρυση δικού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης

  "Δημιούργησα τον Truth Social και τον όμιλο Trump Media and Technology για να αντισταθούμε στην τυραννία των γιγάντων της τεχνολογίας", ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος, διευκρινίζοντας ότι ο νέος ιστότοπος...

  07:57 21/10

  Πώς η τρίτη δόση του εμβολίου θα σημάνει το τέλος της μετάλλαξης Δέλτα

  Αντιμέτωπες με αναζωπύρωση του ιού πολλές χώρες.

  00:22 21/10

  Το City του Λονδίνου κρύβει τα κλεμμένα χρήματα του κόσμου

  Το 1969, δύο χρόνια μετά το πέρασμα από τα Νησιά Κέιμαν της πρώτης νομοθεσίας με την οποία άνοιγε ο δρόμος στα μυστικοπαθή εξωχώρια τραστ, μια επίσημη κυβερνητική έκθεση υιοθετούσε μια δυσοίωνη νότα: ...