Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Οκτ-2021 10:33

  Οι 3 βασικοί "υπαίτιοι" για την πνευμονία

  Οι 3 βασικοί "υπαίτιοι" για την πνευμονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πνευμονία είναι μια δυνητικά σοβαρή νόσος των πνευμόνων που μπορεί να έχει διαφορετική αιτιολογία σε κάθε περίπτωση. Ανεξάρτητα από το αίτιο, τα βασικά της συμπτώματα είναι κοινά: βήχας, δύσπνοια, πόνος και βάρος στο στήθος και πυρετός. Πέρα από αυτό όμως, το αίτιο που προκάλεσε εξαρχής τη νόσο είναι σημαντικό τόσο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψή της. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. 

  Τι είναι η πνευμονία

  Η πνευμονία είναι μία λοίμωξη των πνευμόνων που προκαλεί φλεγμονή και συγκέντρωση υγρών στους αεροφόρους σάκους των πνευμόνων. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει μέτριας βαρύτητας ή ήπια νόσο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι καπνιστές και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα όπως διαβήτης ή καρδιοπάθειες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου, επισημαίνει ο Raymond Casciari, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο St. Joseph στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ευτυχώς, η πνευμονία δεν είναι εντελώς αναπόφευκτη. Τα εμβόλια, όπως του πνευμονιόκοκκου, μπορούν να αποτρέψουν κάποιες μορφές της καθώς και ο υγιεινός τρόπος ζωής και η καλή ατομική υγιεινή. 

  Οι βασικές μορφές της πνευμονίας

  Βακτηριακή πνευμονία 

  Συνήθως αυτή η μορφή προκαλείται από το Streptococcus pneumoniae που μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό και είναι η πιο κοινή μορφή πνευμονίας. Η βακτηριακή πνευμονία μπορεί να αναπτυχθεί ως επιπλοκή μιας ιογενούς λοιμωξης, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη ή μπορεί να μη σχετίζεται με άλλο νόσημα. "Παλαιότερα πιστεύαμε ότι οι πνεύμονες είναι στείροι μικροβίων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει και πως "αποικούνται" από βακτήρια που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβή" εξηγεί ο Marc A. Sala, πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Northwestern Medicine των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, όπως μετά από μια ιογενή λοίμωξη που διαταράσσει την ισορροπία των βακτηρίων στους πνεύμονες, μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή πνευμονία. 

  Η βακτηριακή πνευμονία συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβίωση από του στόματος, ωστόσο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση ή οξυγονοθεραπεία. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα πρόληψης νοσημάτων CDC το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης από βακτηριακή πνευμονία. 

  Ιογενής πνευμονία

  Υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να οδηγήσουν σε ιογενή πνευμονία, ανάμεσά τους ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που είναι η συχνότερη αιτία της νόσου στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες οι πιο κοινοί "υπαίτιοι" είναι ο ιός της γρίπης και ο SARS-COV0-2, ενώ ακόμη και ο ιός του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να προκαλέσει ως επιπλοκή του την πνευμονία. 

  Η θεραπεία της ιογενούς πνευμονίας περιλαμβάνει συνήθως χορήγηση αντιικής θεραπείας και παραμονή στο σπίτι, αν και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο. Στην πρόληψή της μπορούν να συμβάλουν ορισμένα εμβόλια, όπως τη γρίπης και της COVID-19.

  Μυκητιασική πνευμονία

  Η πνευμονία που οφείλεται σε μύκητες απασχολεί συνήθως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την Nicola Hanania, MD, πνευμονολόγο στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor, η μυκητιασική πνευμονία μπορεί να αποτελεί απειλή υγείας για ανθρώπους με διαβήτη, AIDS ή πάσχοντες από καρκίνο. 

  Συμπερασματικά

  Αυτό που ισχύει για όλες τις μορφές της είναι πως μια πνευμονία μπορεί δυνητικά να είναι σοβαρή και εάν παρουσιάζετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, ρίγη, βάρος στο στήθος και δύσπνοια, επικοινωνήστε με τον παθολόγο σας για να αποκλείσει την πιθανότητα πνευμονίας. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.

  10:12 29/11

  Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά, καρκίνο του εντέρου και του τραχήλου: Ποιοι τις δικαιούνται

  Το νέο αυτό πρόγραμμα αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι οποίοι θα λάβουν το σχετικό SMS για τις προληπτικές εξετάσεις που δικαιούνται λόγω ηλικίας και φύλου.

  09:16 29/11

  Έρευνα: Η φυτοφαγική διατροφή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

  Η νέα έρευνα βρήκε ότι τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής ως προς την προστασία από τον καρκίνο του εντέρου αφορούν ουσιαστικά τους άντρες, όχι τις γυναίκες.

  14:05 28/11

  Να βάλουμε φέτος χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή καλύτερα όχι;

  Εάν μέσα στην ενεργειακή κρίση το σκέφτεστε να στολίσετε το σπίτι σας με φωτάκια, αξίζει να διαβάσετε τα σχόλια των ψυχολόγων για το εάν και πώς μας επηρεάζουν.

  09:50 28/11

  Νέα μελέτη βρίσκει αποτελεσματικό αντιπηκτικό φάρμακο ως μετα-Covid θεραπεία

  Νέα βρετανική κλινική δοκιμή καταλήγει για την αποτελεσματικότητα της απιξαμπάνης για ασθενείς με Covid-19.