Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 09:30

  Πόσο ψηλή πρέπει να είναι η "καλή" χοληστερόλη για να είναι πραγματικά καλή;

  Πόσο ψηλή πρέπει να είναι η "καλή" χοληστερόλη για να είναι πραγματικά καλή;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καλή υγεία της καρδιάς είναι αποτέλεσμα πολλών συνθηκών και δεδομένων. Και ένα από αυτά είναι οι τιμές της χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγει το συκώτι και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού και την υγεία των κυττάρων μας. Οι υψηλές όμως τιμές της "κακής" (LDL) χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή "καλή" (HDL) χοληστερόλη προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία. 

  Τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης (μία μέτρηση που θα ζητήσει ο γιατρός σας στα τακτικά αιματολογικά τσεκ απ για να εκτιμήσει τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο) αποτελείται από τις τιμές της LDL, της HDL και των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα διαφορετικό είδος λιπιδίων που συσσωρεύονται στον οργανισμό και θεωρούνται ως το "δομικό υλικό" της χοληστερόλης. 

  * Τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη σας – και πιθανώς δεν το γνωρίζατε

  Κάθε πότε να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας και από ποια ηλικία

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδιά τους κάθε 4-6 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών, όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται. Αυτή, βέβαια, είναι μια γενική οδηγία ενώ το φύλο, η ηλικία και το προσωπικό ή οικογενειακό ιατρικό ιστορικό θα βοηθήσει τον γιατρό σας να προσδιορίσει κάθε πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις χοληστερόλης. 

  Οι ιδανικές τιμές χοληστερόλης στους ενήλικες

  Σύμφωνα με οδηγίες του 2018 που δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology (JACC), οι παρακάτω τιμές θεωρούνται ιδανικές ή καλές για τους ενήλικες, άντρες και γυναίκες.

  Ολική χοληστερόλη <200 (αλλά όσο πιο χαμηλή, τόσο το καλύτερο)

  HDL χοληστερόλη από 60 και πάνω θεωρείται ιδανική ενώ αποδεκτά καλή είναι για τους άντρες η άνω των 40 μονάδων και για τις γυναίκες η άνω των 50

  LDL χοληστερόλη <100 και κάτω από 70 εάν υπάρχει στεφανιαία νόσος 

  Τα τριγλυκερίδια πρέπει να είναι κάτω από 149 με ιδανική τιμή το <100.

  Τι χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε

  Το φύλο παίζει ρόλο στο τι θεωρούμε καλές τιμές λιπιδίων, καθώς κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής τους οι γυναίκες "προστατεύονται" από τα οιστρογόνα, μεγαλώνοντας όμως θα πρέπει να στοχεύουν σε υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης. 

  Σε μικρές και μέτριες αποκλίσεις από τα επιθυμητά όρια, το κόψιμο του τσιγάρου, αλλαγές στη διατροφή, απώλεια βάρους και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να είναι τα μόνο απαραίτητα μέτρα για να δείτε διαφορά στη χοληστερόλη σας στις επόμενες εξετάσεις.

  Και κάτι τελευταίο. Παρότι υπάρχουν οι γενικές συστάσεις για τις "ιδανικές" τιμές, στην πράξη αυτές εξειδικεύονται από τον θεράποντα γιατρό που μας παρακολουθεί και γνωρίζει το προσωπικό και οικογενειακό μας ιστορικό καθώς και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία μας. Οι παραπάνω λοιπόν οδηγίες αποτελούν απλά μια οδηγία ώστε να έχουμε μια γενική εικόνα για τις τιμές των λιπιδίων μας. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:04 02/12

  Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωσή του

  Το ταχίνι το αγαπάμε αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μας προκαλέσει ενοχλήσεις. Πότε να μην τρώμε ταχίνι;

  11:20 02/12

  Novartis Hellas: Το αποτύπωμα στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία

  Ο ασθενής στο επίκεντρο, η ευθύνη προς την κοινωνία και η βιωσιμότητα παραμένουν ανάμεσα στις βασικές δεσμεύσεις της Novartis Hellas.

  11:14 02/12

  Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική έρευνα.

  09:49 02/12

  Το 1555 απαντά στις ερωτήσεις σας για την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας

  "Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας; Πώς μπορώ να την αποκτήσω; Πώς και πού την χρησιμοποιώ;" Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που μπορούμε να λύσουμε καλώντας στο 1555.

  08:21 02/12

  Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

  Ενώ είναι γνωστό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νέα δημοσίευση παρέχει δεδομένα ότι συμβάλει και στη μείωση της θνητότητας.

  11:42 01/12

  Έλενα Χουλιάρα: "Στήριξη της καινοτομίας στο φάρμακο και ουσιαστική συνεργασία, κλειδί για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας"

  Όσα επισήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου Έλενα Χουλιάρα, από το βήμα του "Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean" του...

  11:37 01/12

  Δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV - Ηλεκτρονική η συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

  Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

  10:08 01/12

  Έλεγχος αντισωμάτων για κορονοϊό: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Οmicron;

  Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

  08:38 01/12

  1η Δεκεμβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ"

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου) ο Σύλλογος Οροθετικών "Θετική Φωνή" στέλνει ένα μήνυμα μνήμης αλλά και διεκδικήσεων.

  08:35 01/12

  Πιστοποιημένα cruelty free & ethically sourced προϊόντα για το σπίτι, τον άνθρωπο, το κατοικίδιο

  Η Dendron συστήνεται στο κοινό μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων για το σπίτι, την προσωπική φροντίδα, το παιδί και το κατοικίδιο.

  18:08 30/11

  Special Olympics Hellas: Ξεκινά το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas"

  Το έργο "Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund.

  14:13 30/11

  Ηowden Hellas: Με τους Δρομείς Ελπίδας δεν μένει κανένας πίσω!

  Ένα υψηλών προδιαγραφών αμαξίδιο πρόσφεραν από κοινού εργαζόμενοι και διοίκηση της Howden Hellas στο Σύλλογο "Δρομείς Ελπίδας", με στόχο τη συμπερίληψη των πιλότων-ΑΜΕΑ σε αθλητικούς αγώνες.

  09:35 30/11

  Τεστ ούρων μπορεί να δίνει ενδείξεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρχικό στάδιο

  Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν ευαίσθητο βιοδείκτη στα ούρα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου.

  09:30 30/11

  Μπορεί να συνδέονται οι θεραπείες υπογονιμότητας με τον καρκίνο;

  Το σημαντικό αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν ειδικοί που συμμετέχουν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Καρκίνος - Υπογονιμότητα & Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Μύθος και πραγματικότητα".

  08:30 30/11

  Ρεδεμσιβίρη: Ο ρόλος της στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19

  Περίπου 3 χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μία ανασκόπηση της δράσης της ρεδεμσιβίρης μας δίνει μια συνολική εικόνα για τα όπλα που υπάρχουν πλέον για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

  15:57 29/11

  Καρδιολογικές εξετάσεις μετά από ιογενείς λοιμώξεις: Πότε είναι απαραίτητες

  Ο Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ εξηγεί ποιες εξετάσεις και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνονται μετά από μία ίωση ή λοίμωξη.