Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 12:36

  Ανεβάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα;

  Ανεβάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καφές είναι ένα από το πιο ευρέως διαδεδομένα προς κατανάλωση ροφήματα στον κόσμο. Κατά καιρούς έρχεται στο επίκεντρο των συζητήσεων χάρη σε ιδιότητες που έχει για την καλή μας υγεία ή για τον αντίθετο λόγο. Η Βίρνα Σκουλίδη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc. Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές συνοψίζει για εμάς τη σχέση του καφέ με τις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα. 

  * Αγαπάτε τον καφέ; Νέα μελέτη αποκαλύπτει σημαντικά οφέλη του

  Πώς μπορεί να επηρεάζει ο καφές τη χοληστερόλη στο αίμα

  Εκτεταμένες μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν την κατανάλωση καφέ να σχετίζεται με το κίνδυνο εμφάνισης κάποιων χρόνιων νοσημάτων. Τα κύρια συστατικά στον καφέ που συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν την καφεΐνη, το χλωρογενικό οξύ, την καφεστόλη και την καχεόλη. 

  Η καφεστόλη και η καχεόλη είναι φυσικά προϊόντα που εκχυλίζονται από τους κόκκους του καφέ, τα οποία εμφανίζονται κυρίως στον αφιλτράριστο καφέ όπως ο ελληνικός καφές.  Ο αφιλτράριστος καφές περιέχει 3 – 6 mg αυτών των ουσιών ανά φλιτζάνι. Το 70% περίπου της κατανάλωσης καφεστόλης και καχεόλης μπορεί να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο. Ωστόσο, μόνο το 1% περίπου ή και λιγότερο διαπιστώθηκε ότι αποβάλλεται. Αυτό υποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της καφεστόλης, που απορροφάται υπόκειται σε περαιτέρω μεταβολισμό. 

  Το 1983 βρέθηκε για πρώτη φορά μία θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τη συγκέντρωση ολικής και χοληστερόλης ορού. Από τις μελέτες, επιβεβαιώνεται ότι η μακροπρόθεσμη κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ μπορεί να προκαλέσει την αύξηση των τριγλυκεριδίων αλλά και της LDL χοληστερόλης ("κακή χοληστερόλη").  

  Στους ανθρώπους, η καφεστόλη φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την αύξηση των λιπιδίων πλάσματος απ’ ότι η καχεόλη. Μετα-αναλύσεις από μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι μετά την καθημερινή αγωγή 10 mg καφεστόλης για 4 εβδομάδες, η χοληστερόλη ορού αυξήθηκε κατά  0.13 mmol/L, ενώ με την καχεόλη αυξήθηκε κατά 0.02 mmol/L. Αν και η καφεστόλη αύξησε τα τριγλυκερίδια ορού κατά 86%, ο συνδυασμός καφεστόλης και καχεόλης τα αύξησε μόνο κατά 7%. 

  Να σημειωθεί ότι ο καφές φίλτρου έχει λιγότερη καφεστόλη διότι το χάρτινο φίλτρο παγιδεύει την ουσία αυτή κι έτσι η περιεκτικότητα του σε αυτή είναι τελικά χαμηλή. Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει μόλις 0,1 mg καφεστόλης. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι σκανδιναβικού βραστού καφέ περιείχε 6,2 mg και ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ περιέχει 4,2 mg.

  Συμπερασματικά, αν και η καφεστόλη έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση της χοληστερίνης, η χρήση φίλτρου κατά την παρασκευή του καφέ επαρκεί για να περιορίσει το περιεχόμενό της ανά φλιτζάνι, ενώ υπάρχουν καφέδες όπως ο στιγμιαίος που δεν συνδέονται με υψηλές τιμές καφεστόλης. 

  Σε κάθε περίπτωση, το να απολαμβάνουμε το καθημερινό μας καφεδάκι δεν είναι κακή συνήθεια. Ειδικά αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και γυμναζόμαστε έστω και ήπια τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν ο καφές ανεβάζει τη χοληστερίνη μας!
   
      
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  12:07 21/09

  Τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας;

  Οι εφιάλτες ιδίως στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατοπινής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:40 21/09

  Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: "Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο"

  Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο σήμερα.

  09:18 21/09

  Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μπορούσε να είχε αποτραπεί

  Αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με την περιγεννητική θνησιμότητα προκύπτει από έκθεση του CDC.

  15:49 20/09

  Γυναικολογικοί καρκίνοι: Πάνω από 1 εκατομμύριο διαγνώσεις το χρόνο

  Για πολλές μορφές γυναικολογικών καρκίνων η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού είναι χαμηλή. Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο στις γυναίκες.

  14:35 20/09

  Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022": Ένας κόσμος αγάπης με όλους νικητές!

  Οι Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics "Λουτράκι 2022" φέτος θα διεξαχθούν στο Λουτράκι Κορινθίας από 3 έως 8 Οκτωβρίου.

  11:38 20/09

  Είστε νυχτερινός τύπος; Έχετε πιθανά οφέλη για την υγεία σας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους πρωινούς για διαβήτη και καρδιοπάθεια, δείχνει αμερικανική μελέτη.