Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Αυγ-2021 11:20

  Έγκριση νέας θεραπείας για την ατοπική δερματίδα σε ενήλικες και εφήβους

  Έγκριση νέας θεραπείας για την ατοπική δερματίδα σε ενήλικες και εφήβους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το upadacitinib, έναν από του στόματος χορηγούμενο, εκλεκτικό και αναστρέψιμο αναστολέα της κινάσης Janus (JAK), για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Η συνιστώμενη δόση του upadacitinib για την ατοπική δερματίτιδα σε ενήλικες είναι 15 mg ή 30 mg άπαξ ημερησίως, με βάση την παρουσίαση του εκάστοτε ασθενή, και 15 mg άπαξ ημερησίως για εφήβους (12-17 ετών) και ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.1 Το upadacitinib μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς τοπικά κορτικοστεροειδή.

  "Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για την AbbVie στο πλαίσιο της επιδίωξής μας να αλλάξουμε τα δεδομένα για τη φροντίδα της ατοπικής δερματίτιδας", δήλωσε ο Michael Severino, M.D., vice chairman και president της AbbVie. "Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε μία επιπλέον θεραπευτική επιλογή στην Ευρώπη ώστε να παρέχουμε ανακούφιση μειώνοντας την επιβάρυνση από τον αδιάκοπο κνησμό και τα εξανθήματα που πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, παρά τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές". 

  Η μελέτη στην οποία βασίζεται η έγκριση

  Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται σε δεδομένα από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εγκριτικών μελετών Φάσης 3 στην ατοπική δερματίτιδα στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενήλικες και έφηβοι με μέτρια έως σοβαρή νόσο. Οι συγκεκριμένες μελέτες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μονοθεραπείας με upadacitinib (Measure Up 1 [MU1] και Measure Up 2 [MU2]) και σε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή (AD Up [AU]) σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Και στις τρεις μελέτες, το σύνθετο πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν βελτίωση ίση με τουλάχιστον 75% στον δείκτη Έκτασης και Βαρύτητας Εκζέματος (Eczema Area and Severity Index/EASI-75) και βαθμολογία 0/1 (καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα) βάσει της επικυρωμένης Γενικής Αξιολόγησης του Ερευνητή για την Ατοπική Δερματίτιδα (vIGA-AD) τη 16η εβδομάδα. 

  "Ως δερματολόγος που ερευνά την ατοπική δερματίτιδα και ασχολείται με την αντιμετώπισή της εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, έχω διαπιστώσει, προσωπικά, τις εξουθενωτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νόσος στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου", δήλωσε ο Alan Irvine, M.D., D.Sc., καθηγητής δερματολογίας στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου στην Ιρλανδία και ερευνητής κλινικής μελέτης του upadacitinib. "Είναι απαραίτητα περισσότερα εργαλεία για να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση αυτής της πολύπλοκης νόσου. Ο βαθμός και η πρώιμη εμφάνιση κάθαρσης του δέρματος και ανακούφισης από τον κνησμό στις κλινικές μελέτες Φάσης 3 του upadacitinib συνιστούν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα να προωθήσουν τους θεραπευτικούς τους στόχους".  

  Η Άδεια Κυκλοφορίας συνεπάγεται ότι το upadacitinib είναι εγκεκριμένο σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Το upadacitinib έχει ήδη λάβει έγκριση για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας στη Ρωσία, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Νέα Ζηλανδία και στη Χιλή. Επί του παρόντος, βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Σχετικά με το upadacitinib 

  Το upadacitinib, που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της AbbVie, είναι ένας εκλεκτικός και αναστρέψιμος αναστολέας JAK ο οποίος μελετάται σε αρκετές φλεγμονώδεις παθήσεις ανοσολογικής αρχής. Σε ανθρώπινες κυτταρικές δοκιμασίες δραστικότητας, το upadacitinib αναστέλλει ειδικά τη σηματοδότηση από τις JAK1 ή JAK1/3 με λειτουργική εκλεκτικότητα έναντι των υποδοχέων της κυτοκίνης οι οποίοι δρουν κατά ζεύγη της JAK2. Το upadacitinib 15 mg έχει επίσης λάβει έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενήλικες με ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα και ενήλικες με ενεργή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες Φάσης 3 του upadacitinib στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ατοπική δερματίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, την αξονική  σπονδυλαρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα, τη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και την αρτηρίτιδα Takayasu.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  Τελευταία άρθρα

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:00 17/05

  Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

  Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

  10:29 17/05

  Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

  Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

  08:25 17/05

  Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

  Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

  08:15 17/05

  Η εκπαίδευση στη χειρουργική

  Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

  12:00 16/05

  Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

  Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

  09:31 16/05

  ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

  Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

  08:45 16/05

  Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

  08:14 16/05

  Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

  Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

  08:10 16/05

  Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

  Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

  08:00 16/05

  Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

  Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

  13:40 15/05

  Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

  Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

  12:31 15/05

  Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

  Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

  10:47 15/05

  Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

  Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

  08:24 15/05

  Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

  Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

  07:55 15/05

  Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

  Στις Η.Π.Α. διεξήχθη στις 28-30 Μαρτίου ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών υπό την αιγίδα του διεθνώς γνωστού επιστημονικού φορέα Los Angeles Hair Restoration Courses (LAHRC).

  12:39 12/05

  Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

  Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.