Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 24-Αυγ-2021 08:16

    Μετάλλαξη Δέλτα: Κάνει τελικά ανέφικτη την ανοσία της αγέλης;

    Μετάλλαξη Δέλτα: Κάνει τελικά ανέφικτη την ανοσία της αγέλης;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο εμβολιασμός κατά του SARS-COV-2 σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού ήταν η βασική λύση για την επίτευξη του τείχους ανοσίας κατά της COVID-19. Κι όταν λέμε μεγάλα ποσοστά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εάν εμβολιαστεί πλήρως το 70-80% του πληθυσμού της χώρας -ή της Ευρώπης- θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση της νόσου. Ώσπου εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία άλλαξε το τοπίο και τα δεδομένα. 

    Μετάλλαξη Δέλτα: Κάνει τελικά ανέφικτη την ανοσία της αγέλης;

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Andrew Pollard, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσίας Joint Committee on Vaccination and Immunisation, που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη μετάλλαξη Δέλτα, η συλλογική ανοσία δεν βρίσκεται πλέον στις πιθανότητές μας. Το σχόλιό του αυτό προέκυψε μετά την έκδοση της προδημοσίευσης των τελευταίων στοιχείων της μελέτης Real-time Assessment of Community Transmission 1 (REACT 1), η οποία υποδεικνύει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 παρέχουν μόνο 49% ανοσία κατά της μετάλλαξης Δέλτα. 

    * Μ. Θεοδωρίδου: Ποιους αφορά η τρίτη δόση εμβολίου - θα γίνεται με εμβόλιο mRNA

    Το πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα

    Στην εν λόγω μελέτη, για την οποία ελέγχθηκαν τυχαιοποιημένα για COVID-19 150.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχούσε απόλυτα και πως είχε μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 49%. Σύμφωνα με τον καθηγητή Pollard, το πρόβλημα είναι ότι ο ιός αυτός δεν είναι ιλαρά. Εάν το 95% του πληθυσμού εμβολιαζόταν για την ιλαρά, η νόσος δεν θα μπορούσε πια να μεταδοθεί στην κοινότητα. Όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί στη χώρα μας, ο καθηγητής επισημαίνει ότι "η μετάλλαξη Δέλτα θα μολύνει και ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε είναι ανεμβολίαστος θα έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό". 

    "Για ένα πραγματικό τείχος ανοσίας, χρειαζόμαστε ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού και στοιχεία για στείρα ανοσία στην κοινότητα, που σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος δεν μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη για την οποία εμβολιάστηκε. Με την COVID-19, δεν έχουμε στοιχεία στείρας ανοσίας για όλους τους ανθρώπους, είτε από το εμβόλιο είτε από φυσική λοίμωξη, παρότι για πολλούς προσφέρει προστασία είτε από τη συμπτωματική είτε από τη σοβαρή νόσηση", εξηγεί η Sheena Cruickshank PhD, καθηγήτρια στο τμήμα Λοιμώξεων, Ανοσολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο ΗΒ. "Αυτό σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, ωστόσο υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι μεταδίδουν πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο από τους μη εμβολιασμένους". 

    Είναι λοιπόν "άχρηστα" τα εμβόλια;

    Σε καμία περίπτωση, αν διαβάσουμε τα σχόλια των καθηγητών από τη Βρετανία. "Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει μειωθεί λίγο προς τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά μας προσφέρουν ακόμη ένα καλό επίπεδο προστασίας από τη συμπτωματική ή τη σοβαρή νόσηση. Αυτό το συμπέρασμα συνάδει με τη μελέτη REACT 1, η οποία έδειξε πως η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ήταν ανεμβολίαστοι", τονίζει ο καθηγητής Cruickshank. 

    "Μπορούμε να είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, καθώς το εμβόλιο σταματά τη σοβαρή νόσηση στους περισσότερους ανθρώπους. Παρότι φαίνεται πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προσβάλει και να μεταδοθεί από κάποιους εμβολιασμένους, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν αρρωσταίνουν ή, τουλάχιστον, δεν αρρωσταίνουν βαριά", συμφωνεί η καθηγήτρια Valley.

    Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και η σημασία του παγκόσμιου εμβολιασμού

    Και οι δύο καθηγητές συμφωνούν ότι σε ορισμένες μερίδες του πληθυσμού μία ενισχυτική δόση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας. Εγείρουν όμως το σημαντικό πρόβλημα του εμβολιασμού στο σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς αυτό θα συνέβαλε στην παγκόσμια μείωση της μετάδοσης του ιού. "Εφόσον υπάρχουν υψηλά επίπεδα μετάδοσης, υπάρχει υψηλό επίπεδο αναπαραγωγής του ιού και έτσι και περισσότερες ευκαιρίες για να μεταλλαχτεί σε πιο σοβαρές μορφές ή να ξεφύγει περισσότερο από τον έλεγχο των εμβολίων", προειδοποιεί η καθηγήτρια Valley.

    Να προσθέσουμε κι εμείς ως δημοσιογραφικό συμπέρασμα, ότι όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν όχι μόνο την ανάγκη για επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού  εμβολιασμού στην κοινότητα, σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και το ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για όσο διάστημα η νόσος συνεχίζει να μεταδίδεται. 
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    12:00 17/05

    Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει την πιο "υγιεινή" κουζίνα;

    Εάν βιαστείτε να απαντήσετε "η Ελλάδα", η παρακάτω έρευνα θα σας φανεί ενδιαφέρουσα – και αποκαλυπτική.

    10:29 17/05

    Θεραπευτική Ιστιοπλοΐα από την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

    Η ιστιοπλοΐα φαίνεται πως αποτελεί ένα μέσο για τις θεραπευτικές τεχνικές ψυχικής ενδυνάμωσης και σωματικής ευεξίας για τους ασθενείς.

    08:25 17/05

    Πολύ αισιόδοξα νέα για τις σοβαρές ρήξεις του ώμου

    Νέα εποχή στην αποκατάσταση του υπερακανθίου μυός, με βιολογική ενίσχυση από τοπικό αυτόλογο μόσχευμα.

    08:15 17/05

    Η εκπαίδευση στη χειρουργική

    Το "εργαλείο" για την βελτίωση των αποτελεσμάτων των χειρουργικών επεμβάσεων.

    12:00 16/05

    Έχετε δερματικές αλλεργίες: Τα δύο λαχανικά που μπορεί να περιορίσουν τα συμπτώματα

    Θρεπτικές ουσίες σε λαχανικά βρέθηκαν ότι μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των δερματικών αλλεργιών, βρήκε νέα έρευνα.

    09:31 16/05

    ΕΚΠΑ: Κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα

    Αναγνώριση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση.

    08:45 16/05

    Μάιος: Μέτρησε την πίεσή σου!

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, οι ειδικοί έχουν ορίσει τον Μάιο ως Μήνα Μέτρησης.

    08:14 16/05

    Spetsathlon 2023: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 9η διοργάνωση

    Για 9η συνεχή χρονιά και έχοντας κερδίσει χιλιάδες οπαδούς, το Spetsathlon επέστρεψε το τριήμερο 12-14 Μαΐου στο νησί των Σπετσών.

    08:10 16/05

    Η METRO στηρίζει το θεσμό της οικογένειας και τους ανθρώπους της

    Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες της Μητέρας στις 14 Μαΐου και του Πατέρα στις 18 Ιουνίου, η METRO σχεδίασε και υλοποιεί μία κίνηση με μεγάλη σημασία και με υψηλό συμβολισμό, υποστηρίζοντας το σωματείο...

    08:00 16/05

    Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

    Μελέτες ανά τον κόσμο αποδεικνύουν συνεχώς την αξία του σωστού ύπνου, ποιοτικά και ποσοτικά, για όλο το φάσμα της υγείας μας, σωματικά και ψυχολογικά.

    13:40 15/05

    Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναζόμαστε;

    Υπάρχουν οι πρωινοί και οι βραδινοί τύποι στην άσκηση. Είναι όμως κάποια ώρα της ημέρας καλύτερη επιλογή για να κάνουμε την προπόνησή μας;

    12:31 15/05

    Dport Services: Μία ξεχωριστή Family Day

    Η Dport Family Day είχε και άλλες εκπλήξεις όπως η παρουσία σε αυτή του γνωστού θρύλου της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και αρχηγού του Ολυμπιακού, Γιώργου Πρίντεζη.

    10:47 15/05

    Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Έλληνες ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπισή τους

    Οι ερευνητές καλούνται να χαρτογραφήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην βιολογία και την...

    08:24 15/05

    Δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση για τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

    Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περισσότερα από 30.000 άτομα ζουν με Ελκώδη Κολίτιδα ή Νόσο Crohn, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

    07:55 15/05

    Εκπαίδευση επιστημόνων στις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών από την Advanced Hair Clinics στο Λος Άντζελες

    Στις Η.Π.Α. ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια ιατρών.

    12:39 12/05

    Βασιλιάς Κάρολος: Καλές συνήθειες που τον διατηρούν υγιή

    Στη στέψη του λίγες ημέρες νωρίτερα, ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος εμφανίστηκε ευθυτενής και υγιής. Κατά καιρούς έχει αποκαλύψει τις συνήθειές του που συμβάλουν στην καλή υγεία και ευεξία.