Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Ιουλ-2021 16:01

  Έρευνα ΙΣΑ: Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια αλλά το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό

  Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ωραία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια, το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό ενώ το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από έρευνα για την πανδημία και τον εμβολιασμό για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. 

  Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό


  Με την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, τον Α’ Αντιπρόεδρο Φ. Πατσουράκο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο, προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα. Ειδικότερα, από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις: Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19,δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών.

  Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτό το  το 1/3, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν ένα μικρό μέρος του φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με έναν "σκληρό" πυρήνα, της τάξεως του 40% που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.  

  Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας, είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό. Μόνο το 25% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν σε αντίθεση με το 51% των εμβολιασμένων.  Πεποίθηση που συνδυάζεται με τη γενικότερη αντιεμβολιαστική στάση όσων την απαρτίζουν (6 στους 10) και το φόβο για τις παρενέργειες των εμβολίων (3 στους 10). Ωστόσο το 15% θεωρεί το εμβόλιο αναποτελεσματικό. Μάλιστα το 35% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία, όπως και το 76% των εμβολιασμένων. Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θωρεί ασφαλή.

  Υποχρεωτικός εμβολιασμός

  Οι απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί (33%). Επίσης το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό. Ωστόσο το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

  Σχετικά με την αντίληψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά  για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%)και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

  Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: "Ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιασθεί και διακινδυνεύουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του κοινωνικού συνόλου να το πράξουν άμεσα .Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στο φονικό ιό. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευτούν στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού και να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα."

  Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Alco Κώστας Παναγόπουλος επεσήμανε τα εξής: "Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, επιτρέπει - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - την αποτύπωση των παραμέτρων που διαμορφώνουν τη στάση της κοινωνίας σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά της COVID 19. Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, με τα σημερινά δεδομένα,  ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχει συγκεκριμένο όριο. Ένα όριο που θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για συλλογική ανοσία. Είναι προφανές, ότι η μετακίνηση αυτού του ορίου προς τα πάνω, απαιτεί συνδυασμό κινήσεων από την Πολιτεία, για τις οποίες τα χρονικά περιθώρια  δείχνουν σχετικώς περιορισμένα".  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:33 21/09

  Κύπρος: Αρχίζει ο σταδιακός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με την 3η δόση

  Στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης.

  11:38 20/09

  Ενημέρωση Θεοδωρίδου - Παπαευαγγέλου για  εμβολιασμό των μαθητών

  Πώς θα μπορούν να υπαβάλλουν ερωτήματα οι γονείς.

  07:30 20/09

  Έρχονται ανακοινώσεις για την τρίτη δόση, ποιοι θα μπορούν να την κάνουν

  Η αναμνηστική δόση δεν θα είναι υποχρεωτική.

  18:13 19/09

  Παπαυαγγέλου: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης για χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου covid-19

  Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών.

  09:45 19/09

  Γεωργαντάς: 32.000 έχουν προγραμματίσει 3η δόση

  Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 6.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με 1η δόση.

  09:06 18/09

  Καπραβέλος: Απειλούν την ζωή μου οι αντι-εμβολιαστές

  "Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο, τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά".

  15:43 15/09

  Ιταλία: Σύντομα υποχρεωτικός εμβολιασμός σε δημοσίους υπαλλήλους

  Η κυβέρνηση Ντράγκι πήρε την απόφαση και θέλει να προχωρήσει σε υποχρεωτική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού γράφει η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica.

  18:55 13/09

  Έρευνα: Η αναμνηστική δόση "δεν είναι απαραίτητη" επί του παρόντος για τον γενικό πληθυσμό

  Προειδοποιούν ότι η πρώιμη χορήγηση αναμνηστικής δόσεις ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

  13:00 12/09

  Κ. Μητσοτάκης: Αισιοδοξία για την Οικονομία και σήμα για εκλογές το 2023 με δίλημμα: Αυτοδυναμία ΝΔ ή διπλές κάλπες

  Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και τον μοιράζει δίκαια, αυτή είναι η λογική της, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το στίγμα των μέτρων που ανακοίνωσε χθες.

  12:06 12/09

  Κύπρος: Σχεδόν στο 80% η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων με την 1η δόση

  Το 75,8% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του έναντι της Covid-19.

  14:07 11/09

  Βέλγιο-covid-19: Ο πρωθυπουργός του Βελγίου λέει "όχι" στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

  Ο Ντε Κρου τονίζει ότι τα μέτρα που ισχύουν στο Βέλγιο είναι λιγότερο περιοριστικά από ό,τι σε άλλες χώρες.

  08:33 11/09

  Covid-19: Τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές μορφές της νόσου που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα

  Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την Covid-19, σύμφωνα με μελέτες.

  21:35 10/09

  Μ. Γκάγκα: "Θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού"

  "Θα είμαστε άτεγκτοι, γιατί όλοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες", τόνισε.

  17:51 10/09

  Εμβολιασμοί: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και προνοιακές δομές

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οριζόντιοι έλεγχοι κλιμακίων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Κρήτης.