Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 07:09

  PIF: Επενδύσεις μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε δέκα χρόνια για καινοτόμες θεραπείες

  PIF: Επενδύσεις μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε δέκα χρόνια για καινοτόμες θεραπείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αγώνας δρόμου για την εύρεση ενός εμβολίου έναντι της COVID-19 αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Δεκαετίες επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και πλατφόρμες έδωσαν τη δυνατότητα για την άμεση ανταπόκριση της βιομηχανίας στην COVID-19, επιβεβαιώνοντας την αξία της καινοτομίας. 

  Σύμφωνα με την έρευνα των μελών του PhRMA (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America) την τελευταία δεκαετία, οι καινοτόμες βιοφαρμακευτικές εταιρείες επένδυσαν πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών. Το ύψος αυτής της επένδυσης όχι μόνο επιτάχυνε τη διαδικασία ανάπτυξης σύνθετων και χρονοβόρων διαδικασιών παραγωγής φαρμάκων, αλλά υποστήριξε, επίσης, τη δημιουργία περίπου 3,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μόνο στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 810.000 άμεσων θέσεων εργασίας.

  Αυτές οι επενδύσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της COVID-19, ανοίγοντας το δρόμο σε εντελώς νέους τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων από τις πιο πολύπλοκες και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους ασθένειες της εποχής μας. Aπό το 2000, περισσότερα από 450 νέα φάρμακα έχουν διατεθεί σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρκίνο, HIV/AIDS, ηπατίτιδα C και άλλες σοβαρές ασθένειες. Και σήμερα, η εξέλιξη των βιοφαρμακευτικών ανακαλύψεων είναι αμείωτη, καθώς περισσότερα από 6.800 φάρμακα  βρίσκονται στο στάδιο κλινικών μελετών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για τον Έμπολα, το Αλτσχάιμερ και πολλές άλλες σπάνιες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των φαρμάκων αυτών, το 74% αναμένεται να αποτελέσουν πρώτες στην κατηγορία τους θεραπείες, ως εντελώς νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία μιας ασθένειας. 

  Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η βιοφαρμακευτική βιομηχανία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αλλαγή της πρόγνωσης πολλών εξουθενωτικών ασθενειών, οδηγώντας στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας, τη βελτίωση των εκβάσεων υγείας, της ποιότητας ζωής και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας.

  H φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα

  Στη χώρα μας, τη φαρμακευτική καινοτομία εκπροσωπεί ο θεσμικός μη κερδοσκοπικός φορέας PhRMA Innovation Forum Greece (PIF), ο οποίος αποτελείται από 25 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες, με κοινό στόχο την προώθηση της ταχύτερης και ευρύτερης πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες. Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απασχολώντας πάνω από 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες. 

  Το PIF στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας για τη δημιουργία ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, το PIF παρουσίασε το 2020 έναν Οδικό Χάρτη για "βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα" και πρότεινε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του εστιάζουν στην ενίσχυση της καινοτομίας με ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, αποδοτική διαδικασία αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, ενδυνάμωση της κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας, προβλέψιμη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής φροντίδας και έλεγχο της συνταγογράφησης με παράλληλη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών. 

  Όπως δήλωσε στο Capital.gr η Agata Jakoncic, πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Ελλάδας, "έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταρρυθμιστικά βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να θεσπιστεί ένα μοντέρνο και καινοτόμο σύστημα υγείας, όπως για παράδειγμα, o συμψηφισμός επενδύσεων με το clawback και η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ. Ωστόσο, απαιτείται πρόοδος και η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία. Εμείς από πλευράς μας, με όχημα μας τις αξίες και τις αρχές μας για τη διασφάλιση καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών προς το σύνολο των ασθενών, είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στην χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής, μέσω της οποίας όλοι μας - και κυρίως οι καινοτόμες φαρμακευτικές εταιρείες - θα δημιουργήσουν αποτελέσματα διεθνούς εμβέλειας". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:46 30/07

  Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί, η μπύρα και άλλα ποτά

  Ο αριθμός των θερμίδων σε ένα ποτήρι κρασί μπορεί να κυμαίνεται από 120 έως 165, ανάλογα με το είδος του.

  08:45 30/07

  Συστάσεις ΗΠΑ: Και οι εμβολιασμένοι ξανά με μάσκες

  Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ συστήνει εκ νέου τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους.

  23:59 29/07

  Έχετε επάρκεια σε μαγνήσιο; Έχετε σημαντικούς λόγοι για να παίρνετε αρκετό

  Το μαγνήσιο είναι το μέταλλο που μας θωρακίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και την καρδιακή προσβολή.

  16:01 29/07

  Έρευνα ΙΣΑ: Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια αλλά το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό

  Αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

  09:26 29/07

  Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον καύσωνα

  Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι σημαντικό αυτές τις ζεστές ημέρες να έχουμε στο νου μας ορισμένες βασικές συμβουλές.

  09:23 29/07

  Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

  Βασικό θέμα, οι προκλήσεις της πανδημίας για το υγειονομικό μας σύστημα και οι επιπτώσεις της στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

  23:59 28/07

  Αλλαγές στην εμμηνόπαυση: Όσα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε

  Η εμμηνόπαυση στη γυναίκα είναι μια κατάσταση που φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές.

  09:30 28/07

  Γιατί κολλάνε κορονοϊό οι εμβολιασμένοι; Απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

  Οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους για SARS-CoV-2 και η επιστροφή στην κανονικότητα.

  09:25 28/07

  Βοηθάει το καρπούζι στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση;

  Το καρπούζι είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και η συμβολή του στη διατροφή μας είναι μεγαλύτερη απ' όσο ίσως φανταζόμαστε.

  07:06 28/07

  Πρεσβεία Ουγγαρίας και ΗΕΡΑ Greece: Επιστημονικό forum για τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στην "μετά-COVID" εποχή

  Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, αλλά και των ευκαιριών που θα εμφανιστούν στην νέα εποχή.

  23:59 27/07

  Δεν χρειάζεται να φύγουμε για να κάνουμε "διακοπές"

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:44 27/07

  Νοσήσατε με κορονοϊό αλλά δεν έχετε κάνει τεστ: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης και το εμβόλιο

  Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από ενδοοικογενειακή λοίμωξη χωρίς να έχουν κάνει το ανάλογο τεστ.

  09:12 27/07

  Έρευνα: Επηρεάζουν τα εμβόλια mRNA την ποιότητα του σπέρματος;

  Ένα μέρος της διστακτικότητας ορισμένων για τον εμβολιασμό οφείλεται στην ανησυχία για τυχόν μείωση της γονιμότητας από τα εμβόλια mRNA.

  09:07 26/07

  Η καλύτερη άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα

  Η άσκηση μας κάνει καλό και το γνωρίζουμε. Τι ισχύει όμως όταν κάποιος πάσχει από ένα καρδιαγγειακό νόσημα;

  23:59 25/07

  Μήπως σας λείπει το (ίσως) πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.

  08:49 23/07

  Έρευνα: Μετάδοση SARS-COV-2 μέσα στην οικογένεια

  Νέα έρευνα για την ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους.