Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 07:35

  HPV: Μπορεί να εξαλειφθεί η λοίμωξη; Ναι, απαντούν τρεις σύλλογοι και φορείς

  HPV: Μπορεί να εξαλειφθεί η λοίμωξη; Ναι, απαντούν τρεις σύλλογοι και φορείς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη νοσήματα. Ως εκ τούτου, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα από την Πολιτεία, ως σημαντικό σκέλος της προσπάθειας εκρίζωσης του ιού από τη χώρα μας. Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η σύμπραξη συλλόγων ασθενών "Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)", (Ελληνική Συμμαχία για τον HPV), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των προτάσεών της για την εξάλειψη της HPV λοίμωξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών Υγείας με καίριο ρόλο στη χάραξη εμβολιαστικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας, μέλη επιστημονικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

  Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους στους στόχους της Συμμαχίας, αναγνωρίζοντας την αξία του έργου της και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων για τη μείωση του κινδύνου από τον ιό HPV και τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. 

  Λοίμωξη HPV και καρκίνος

  Η HPV λοίμωξη είναι το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και οι περισσότεροι  σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Μολονότι οι περισσότεροι από τους 150 περίπου τύπους του ιού δεν είναι επικίνδυνοι, ορισμένοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Ωστόσο, ο ιός HPV δεν είναι μόνο "γυναικεία υπόθεση". Επηρεάζει σημαντικά και τα δύο φύλα, αφού πέρα από τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ευθύνεται επίσης για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και του πρωκτού. Γίνεται επομένως φανερή η αξία του εμβολιασμού για την προστασία και των ανδρών από τον ιό και η αναγκαιότητα προάσπισης αυτού του δικαιώματος μέσω της γενίκευσης του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών. 

  Ο εμβολιασμός ως όπλο για την εξάλειψη της λοίμωξης

  Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV. Σήμερα, 87% των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνουν τον εμβολιασμό των κοριτσιών και 46% αυτών συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια σε αυτές τις συστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον καθολικό εμβολιασμό, όπως η Αυστραλία, έχουν επιτύχει ως και 90% μείωση των λοιμώξεων HPV! Στη χώρα μας ο HPV εμβολιασμός των γυναικών 11-26 ετών (παρεχόμενος δωρεάν μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ενώ στους άνδρες συστήνεται μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. 

  Σχετικά με την Ελληνική Συμμαχία κατά του HPV

  H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου "ΑγκαλιάΖΩ", της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας "ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ" και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." Αθηνών. Σκοπός της σύμπραξης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των Φορέων Υγείας σχετικά με τον ιό HPV, τα σχετιζόμενα με αυτόν νοσήματα και τη σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της HPV λοίμωξης, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την HPV λοίμωξη νοσημάτων. Η Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της Εταιρείας Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). 

  Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αποστολή και τους στόχους της Συμμαχίας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hpvalliancegreece.gr.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών MSD Ελλάδος και Roche Hellas.

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:59 03/08

  Πώς ο καπνός από τις πυρκαγιές επηρεάζει το σώμα και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

  Τι κάνει τον καπνό της πυρκαγιάς επικίνδυνο και ποιες είναι οι επιπτώσεις από την εισπνοή του;

  09:46 30/07

  Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί, η μπύρα και άλλα ποτά

  Ο αριθμός των θερμίδων σε ένα ποτήρι κρασί μπορεί να κυμαίνεται από 120 έως 165, ανάλογα με το είδος του.

  08:45 30/07

  Συστάσεις ΗΠΑ: Και οι εμβολιασμένοι ξανά με μάσκες

  Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ συστήνει εκ νέου τη χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους από τους εμβολιασμένους.

  23:59 29/07

  Έχετε επάρκεια σε μαγνήσιο; Έχετε σημαντικούς λόγοι για να παίρνετε αρκετό

  Το μαγνήσιο είναι το μέταλλο που μας θωρακίζει από το άγχος, την κατάθλιψη και την καρδιακή προσβολή.

  16:01 29/07

  Έρευνα ΙΣΑ: Το 68% εμπιστεύεται τα εμβόλια αλλά το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον ιό

  Αποκαλυπτική έρευνα σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

  09:26 29/07

  Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τον καύσωνα

  Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι σημαντικό αυτές τις ζεστές ημέρες να έχουμε στο νου μας ορισμένες βασικές συμβουλές.

  09:23 29/07

  Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

  Βασικό θέμα, οι προκλήσεις της πανδημίας για το υγειονομικό μας σύστημα και οι επιπτώσεις της στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

  23:59 28/07

  Αλλαγές στην εμμηνόπαυση: Όσα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε

  Η εμμηνόπαυση στη γυναίκα είναι μια κατάσταση που φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές, σωματικές και συναισθηματικές.

  09:30 28/07

  Γιατί κολλάνε κορονοϊό οι εμβολιασμένοι; Απαντά ο Γκίκας Μαγιορκίνης

  Οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους για SARS-CoV-2 και η επιστροφή στην κανονικότητα.

  09:25 28/07

  Βοηθάει το καρπούζι στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση;

  Το καρπούζι είναι το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και η συμβολή του στη διατροφή μας είναι μεγαλύτερη απ' όσο ίσως φανταζόμαστε.

  07:06 28/07

  Πρεσβεία Ουγγαρίας και ΗΕΡΑ Greece: Επιστημονικό forum για τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στην "μετά-COVID" εποχή

  Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η διερεύνηση μεθόδων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, αλλά και των ευκαιριών που θα εμφανιστούν στην νέα εποχή.

  23:59 27/07

  Δεν χρειάζεται να φύγουμε για να κάνουμε "διακοπές"

  Η διακοπή από την καθημερινότητα, είτε ταξιδέψουμε είτε όχι είναι πολύτιμη για την ευεξία μας.

  09:44 27/07

  Νοσήσατε με κορονοϊό αλλά δεν έχετε κάνει τεστ: Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης και το εμβόλιο

  Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από ενδοοικογενειακή λοίμωξη χωρίς να έχουν κάνει το ανάλογο τεστ.

  09:12 27/07

  Έρευνα: Επηρεάζουν τα εμβόλια mRNA την ποιότητα του σπέρματος;

  Ένα μέρος της διστακτικότητας ορισμένων για τον εμβολιασμό οφείλεται στην ανησυχία για τυχόν μείωση της γονιμότητας από τα εμβόλια mRNA.

  09:07 26/07

  Η καλύτερη άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα

  Η άσκηση μας κάνει καλό και το γνωρίζουμε. Τι ισχύει όμως όταν κάποιος πάσχει από ένα καρδιαγγειακό νόσημα;

  23:59 25/07

  Μήπως σας λείπει το (ίσως) πιο πολύτιμο ιχνοστοιχείο;

  Η λειτουργία του νευρικού συστήματος, η δύναμη των μυών και η υγεία του καρδιαγγειακού σχετίζονται όλα με το κάλιο στον οργανισμό σας.