Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιουν-2021 10:23

  Εξάρθημα ώμου και χρόνια αστάθεια. Από τους χειρότερους τραυματισμούς για αθλητές και ασκούμενους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ώμος είναι μια άρθρωση που επιτρέπει να τοποθετήσουμε το χέρι μας παντού στον χώρο, έχοντας τη δυνατότητα να εκτελέσουμε κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτοί που την μελετούν εντυπωσιάζονται από τον συνδυασμό ελευθερίας κίνησης και σταθερότητας! Αυτή η αρμονία όμως ελευθερίας κίνησης και δυναμικής σταθερότητας διαταράσσεται εύκολα και αυτός είναι ο λόγος που ο ώμος είναι η άρθρωση η οποία εξαρθρώνεται συχνότερα στο ανθρώπινο σώμα

  Τα εξαρθρήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί και απαιτούν την άσκηση υψηλής ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για την βίαιη απομάκρυνση της αρθρικής επιφάνειας του βραχιονίου οστού (κεφαλή) από την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης (ωμογλήνη) και την παραμονή εκτός αυτής. Η βία που ασκείται προκαλεί βλάβες σε διάφορα ανατομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκαλείται αστάθεια δηλαδή ο ώμος να αρχίζει να εξαρθρώνεται πολύ εύκολα. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι:

  • Τμηματική αποκόλληση του επιχείλιου χόνδρου, ο οποίος είναι ένα χόνδρινο δαχτυλίδι που περιβάλλει την ωμογλήνη και αυξάνει το βάθος της άρθρωσης.

  • Ρήξη των γληνοβραχιόνιων συνδέσμων και του αρθρικού Θυλάκου

  • Ρήξη του μυοτενοντίου πετάλου (σε μεγαλύτερες ηλικίες) 

  • Οστικές βλάβες στην κεφαλή του βραχιονίου και στην ωμογλήνη.

  Αν αυτές οι βλάβες δεν επουλωθούν σωστά μετά το πρώτο επεισόδιο, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και τα επεισόδια που "βγαίνει" ο ώμος μπορεί να επαναλαμβάνονται ακόμα και με ελάχιστη βία. Αυτό είναι το υποτροπιάζον εξάρθρημα. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποσκοπεί στην αποκατάσταση των βλαβών έτσι ώστε οι πιθανότητες για καινούργιο εξάρθρημα να μειώνονται και να φτάνουν σε επίπεδο παρόμοιο με αυτών που έχει ένας υγιής ώμος. Τις περισσότερες φορές αρκεί η αποκατάσταση των συνδεσμικών στοιχείων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Αν όμως έχουν συμβεί πολλά εξαρθρήματα σταδιακά η βλάβη επεκτείνεται και στο οστικό υπόστρωμα.  

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκατάσταση του οστικού ελλείμματος της ωμογλήνης το οποίο δημιουργείται από επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα. Το οστικό έλλειμμα όταν είναι μεγάλο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αστάθειας και αντιμετωπίζεται με προσθήκη μοσχεύματος, το οποίο συνήθως λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή και πιο συγκεκριμένα από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα ή από την κορακοειδή απόφυση.

  Σήμερα έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που επιτρέπουν την αρθροσκοπική αντιμετώπιση αυτών των ελλειμμάτων με την εισαγωγή ειδικής κάμερας (αρθροσκόπιο) και ειδικών εργαλείων στην άρθρωση του ώμου διαμέσου μικρών οπών στο δέρμα. Η αρθροσκοπική αυτή αντιμετώπιση υπερτερεί της ανοικτής λόγω του μικρότερου τραυματισμού των γειτονικών υγιών ιστών. Αυτό δεν έχει επίπτωση μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά επιπλέον μειώνεται το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης και της επιστροφής του ασθενούς στην καθημερινότητα του.

  Μέχρι σήμερα η συγκράτηση του μοσχεύματος γινόταν με χρήση μεταλλικών κοχλιών (βιδών). Η μέθοδος αυτή έχει αρκετά μεγάλη τεχνική δυσκολία στη σωστή γεωμετρική τοποθέτηση των βιδών και επιπρόσθετα, μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα σε περίπτωση υποτροπής λόγω της θραύσης των μεταλλικών υλικών ή λόγω οστικής φθοράς που μπορεί να προκαλέσει ένας νέος τραυματισμός. 

  Η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι ένα δύσκολο πρόβλημα που δεν στέφεται πάντα με επιτυχία.  Λύση σε αυτά τα προβλήματα δίνουν νέες τεχνικές κατά τις οποίες η συγκράτηση του οστικού μοσχεύματος γίνεται με ράμματα μεγάλης αντοχής που τοποθετούνται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και "αγκαλιάζουν" το μόσχευμα συγκρατώντας το στην σωστή θέση μέχρι να επουλωθεί και να ενσωματωθεί στην ωμογλήνη. Αυτή είναι μια καινοτομία που μας επιτρέπει την αρθροσκοπική αντιμετώπιση της αστάθειας του ώμου, η οποία οφείλεται σε οστικό έλλειμμα με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Μια επιτυχημένη επέμβαση, ακολουθούμενη από ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, βοηθούν τον ασθενή στην πλήρη επάνοδο του στις προ-εγχειρητικές του δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Εμμανουή Μπριλάκη,
  Ορθοπαιδικό Χειρουργό – Αθλητίατρο, Διευθυντή Brilakis Orthopaedics, Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικό συνεργάτη περιοδικού Shape
  Emmanuel.Brilakis@gmail.com 
  www.BrilakisOrthopaedics.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  10:23 04/06

  Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: 5 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε

  Τι γνωρίζουμε για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και κυρίως τι περισσότερο πρέπει να μάθουμε;

  13:23 02/06

  10 θέματα που πρέπει να συζητάμε με τον γυναικολόγο

  Αλλά ντρεπόμαστε να το κάνουμε.

  13:00 02/06

  Μπορούμε να έχουμε τέλεια γραμμωμένο σώμα, χωρίς περιττό λίπος;

  Τι προσφέρει η αναίμακτη λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική.