Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 09:24

  Ρευματικά νοσήματα: 5 online δωρεάν βίντεο με ασκήσεις για τους ασθενείς

  Ρευματικά νοσήματα: 5 online δωρεάν βίντεο με ασκήσεις για τους ασθενείς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαΐου με τίτλο "Στόχος, η Ποιότητα Ζωής", παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) η οποία με την συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, δημιούργησε πέντε σύντομα βίντεο με ασκήσεις για τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.

  Τα video θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της καμπάνιας "Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το" και  στο YouTube. Επίσης θα διατεθούν δωρεάν σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, ιατρείων ρευματολόγων και άλλων ειδικοτήτων όπως λ.χ. ψυχολόγων ή διαιτολόγων. Στα βίντεο φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές εξηγούν με πολύ απλά βήματα τι μπορεί να κάνει ένας πάσχων από το σπίτι του, δίχως να επιβαρυνθεί οικονομικά, για να βελτιώσει την καθημερινότητά του.

  Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, κα Ευαγγελία Καταξάκη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, κος Πέτρος Λυμπερίδης και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών, κα Κυριακή Κεραμιώτου, με συντονίστρια την δημοσιογράφο, κα Μαργαρίτα Πουρνάρα.

  Η συνεργασία των τριών φορέων εντάσσεται στην εκστρατεία της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠΕΡΕ που ξεκίνησε το 2014 και έχει τίτλο "Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!". Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα και το ρόλο του ρευματολόγου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

  Το ένα τέταρτο του πληθυσμού πάσχει από ρευματική πάθηση

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση. Όπως εξήγησε η  πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε., κα Ευαγγελία Καταξάκη αν παρατηρήσετε πόνο, πρήξιμο ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις που δεν οφείλονται σε τραυματισμό ή υπερβολική κούραση και διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή έχετε πόνο στη μέση, εξανθήματα και κόπωση θα πρέπει να επισκεφτείτε ρευματολόγο.

  Αναφερόμενη στην συνεργασία με τους δύο Συλλόγους, η Ευαγγελία Καταξάκη υπογράμμισε την σημασία της συνέργειας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας ώστε να μεγιστοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα στους πάσχοντες: "Η χορήγηση της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής έχει σαν αποτέλεσμα  την  ύφεση της νόσου, την ανακούφιση από τον πόνο και των άλλων συμπτωμάτων με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Καλή  ποιότητα ζωής σημαίνει ότι ο ασθενής αισθάνεται καλά, έχει καλή λειτουργική ικανότητα, είναι παραγωγικός στην εργασία του στην κοινωνική και οικογενειακή του ζωή", υπογράμμισε η πρόεδρος της Ε.Ρ.Ε. τονίζοντας ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν και άτομα νεότερης ηλικίας ενώ επηρεάζουν πολύ την ψυχική διάθεση των ασθενών.

  Ο κος Πέτρος Λυμπερίδης από την πλευρά του τόνισε πως οι συνάδελφοί του καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινής επαφής με τους ασθενείς μπορεί να γίνουν πρέσβεις καλών πρακτικών αλλά και της δέουσας ενημέρωσης προς τους ασθενείς που χρήζουν παρακολούθησης από ρευματολόγο. "Χάρις στο γεγονός ότι ένας φυσικοθεραπευτής βλέπει αρκετές φορές έναν πάσχοντα μπορεί να τον πείσει να ακολουθήσει αυτές τις ασκήσεις και να συμβάλει ο ίδιος στην αυτοαποκατάστασή του" προσέθεσε. Η κα Κυριακή Κεραμιώτου με την σειρά της είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλοί σύλλογοι ασθενών με ρευματικές παθήσεις και γίνονται πολλές συναντήσεις και σεμινάρια ενημέρωσης. Προσέθεσε μάλιστα πως μέσα από τις ασκήσεις ένας πάσχων μπορεί να κουράζεται λιγότερο στην καθημερινότητά του και να αξιοποιεί επωφελέστερα τις δυνάμεις του.

  Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΡΕ, στόχος της Εταιρείας είναι να γίνουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες με διαφορετικές ειδικότητες. Ωστόσο αυτό που είναι στα επόμενα σχέδια της Εταιρείας είναι να πραγματοποιήσει  μια νέα  επιδημιολογική μελέτη στον πληθυσμό της χώρας μας ώστε να καταγραφούν συνολικά οι πάσχοντες από τα ρευματικά νοσήματα, καθώς η τελευταία αντίστοιχη μελέτη έγινε στις αρχές του 2003.

  Τα link που μπορείτε να βρείτε τα βίντεο είναι τα ακόλουθα:

  Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  Ψωριασική Αρθρίτιδα
  Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα
  Αναπνευστικές ασκήσεις για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα
  Aσκήσεις Εργοθεραπείας

  Τα βίντεο διοργανώθηκαν με την υποστήριξη των εταιρειών Novartis και Pfizer, και η Press Conference με την υποστήριξη της εταιρείας Pharmaserve Lilly

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.