Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 08:26

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ μελετούν σοβαρά τη χορήγηση άδειας για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 με 15 με το εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 της εταιρείας Pfizer. Στις 31 Μαρτίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έδειξε 100% αποτελεσματικότητα στις ηλικίες 12-15 ετών και αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, έως και το 22.4% των νέων περιπτώσεων COVID-19 αφορούν παιδιά και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός του για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα όμως, υπάρχουν αναπτυσσόμενες χώρες που ακόμα βρίσκονται σε πρώιμα στάδια εμβολιασμού και δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών που καθημερινά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους για να θεραπεύσουν ασθενείς με COVID-19. Υπό αυτό το πλαίσιο, τίθεται ένα ηθικό δίλημμα για την παγκόσμια κοινότητα: Θα πρέπει να εμβολιστούν οι έφηβοι στις αναπτυσσόμενες χώρες; Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

  Εμβολιασμός για τους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες

  Εάν αναρωτηθούμε ποιος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό – ένας υγιής 12χρονος ή ένας υγειονομικός 57χρονος που καθημερινά φροντίζει ασθενείς με COVID-19 – η κοινή γνώμη θα ήταν σαφώς υπέρ του δεύτερου. Επομένως, γιατί να μην υπάρχει μια οικουμενική προσέγγιση στην εποχή της πανδημίας και αντ’ αυτού να παρατηρούμε μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα; Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 70% των Αμερικανών προβλέπεται να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση έως τις 4 Ιουλίου 2021.

  Παράλληλα, στην Ινδία το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αγγίζει το 11%, ενώ λιγότεροι από τους μισούς υγειονομικούς υπαλλήλους έχουν εμβολιαστεί τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βέβαια οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ινδία, αλλά αυτό δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σύμφωνα με τον Δρ Craig Spencer, διευθυντή παγκόσμιας υγείας στην επείγουσα ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Ο Δρ Spencer μαζί με πολλούς άλλους ακαδημαϊκούς σημειώνουν την ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη στο ζήτημα των εμβολιασμών. Ο Δρ David Beyda, Διευθυντής του τμήματος Βιοηθικής και Ιατρικού Ανθρωπισμού του Πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ αναφέρεται επίσης στην έννοια του "εμβολιαστικού εθνικισμού",  σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα θεωρεί ότι θα πρέπει να παρέχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό της προτού προσφέρει βοήθεια στις υπόλοιπες χώρες.

  Η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 σαφώς και αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε χώρας για τους πολίτες της ώστε να επιτευχθεί μια κανονικότητα στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης λοιμωξιολόγο Δρ Anthony Fauci, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασθέντων που απαιτείται για τη συλλογική ανοσία.

  Επομένως, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου που βιώνουν πλέον χειρότερη υγειονομική κρίση από τις αναπτυγμένες. Είναι γεγονός ότι η πανδημία COVID-19 μας θύμισε ότι η ανθρωπότητα αποτελεί ένα πλανητικό χωριό πέρα από τα φυσικά σύνορα των χωρών και μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια υγειονομική απειλή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει με υψηλό αίσθημα καθήκοντος να βοηθήσει ουσιαστικά τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε τελικά να επιτύχουμε συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 σε διεθνές επίπεδο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  20:31 18/06

  ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων

  Η έλλειψη κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει μόνιμα τις εκστρατείες εμβολιασμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

  20:03 18/06

  Το 75% των Ευρωπαίων θεωρεί τα εμβόλια ως μόνο τρόπο τερματισμού της πανδημίας

  Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιθυμούν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ το 79% σκοπεύουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του έτους.

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  18:42 17/06

  ΕΜΑ: Τον Ιούλιο η απόφαση για χρήση του εμβολίου της Moderna σε εφήβους 12-17 ετών

  Προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη τα οποία κυριαρχούν στην ΕΕ, τονίζει ο Οργανισμός.

  16:18 17/06

  Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Άνω του 90% των πολιτών και γιατρών έχουν εμβολιαστεί

  Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας της εταιρείας "to the point" για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,.

  19:29 14/06

  Ικανοποίηση ΠΟΥ για τη δωρεάν 870 εκατ. δόσεων εμβολίων από την G7

  Τονίζει, όμως, ότι χρειάζονται περισσότερες δόσεις και γρήγορα.

  22:50 11/06

  ΕΜΑ: Η πρόσβαση στα εμβόλια πρέπει να εξασφαλιστεί για "όλο τον κόσμο"

  "Και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τα μέσα να τα πληρώνουν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 'Εμερ Κουκ

  21:03 11/06

  Κομισιόν: Στο 51,5% το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

  Μέχρι σήμερα, 11 Ιουνίου, έχουν πραγματοποιηθεί 286,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί συνολικά στην ΕΕ.

  00:05 11/06

  Γιατί είναι τόσο ανησυχητική η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

  Καθώς οι διάφορες χώρες αγωνίζονται να διανείμουν εμβόλια στον πληθυσμό τους, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας περιορισμού της Covid-19 και να επιτρέψουν έτσι την επιστροφή στην κανονικότητα, η ...

  01:56 10/06

  Ανοιξαν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια και για τους 25-29 ετών - Τα επόμενα βήματα

  Ξεκινά τέλος του μήνα ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών. Επιπλέον ραντεβού με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

  18:46 08/06

  Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε σχέδιο, για να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια

  "Η συζήτηση για διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους θα ανοίξει, όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό".

  08:02 04/06

  Στο "κόκκινο" οι ανησυχίες για το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm - Το Μπαχρέιν κάνει ενισχυτική δόση με Pfizer

  Αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά του. Εξάρσεις της πανδημίας σε χώρες που το χρησιμοποίησαν.

  16:06 03/06

  Κορονοϊός: Κανένα μειονέκτημα από τον συνδυασμό εμβολίων AstraZeneca και BioNTech/Pfizer

  Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου, Charité.

  15:51 03/06

  Το Σαν Μαρίνο δελεάζει τους τουρίστες με εμβόλια κατά του κορονοϊού

  Ξεκίνησε τον περασμένο μήνα να προσφέρει στους τουρίστες εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με το ρωσικό σκεύασμα Sputnik V.