Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 12:37

  Σταματήστε την τριχόπτωση στην αρχή της!

  Σταματήστε την τριχόπτωση στην αρχή της!
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Μπορώ να σταματήσω την τριχόπτωση;” ρωτούν οι περισσότεροι άντρες όταν βλέπουν τα μαλλιά τους να πέφτουν και να αραιώνουν. Ας δούμε τι απαντάει σε αυτό το hot ανδρικό ζήτημα ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

  Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι. Επειδή η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, πρέπει να κατανοήσουμε ουσιαστικά το ζήτημα αυτό, ώστε να τοποθετηθούμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα.

  Τι είναι η τριχόπτωση και τι την προκαλεί; Η τριχόπτωση είναι ένα γεγονός που συμβαίνει σε όλους και θεωρείται φυσιολογική όταν μιλάμε για απώλεια μαλλιών  μέχρι 100 τρίχες την ημέρα, καθώς αυτές θα αντικατασταθούν από νέα τριχοφυΐα. Στην περίπτωση που τα μαλλιά που χάνετε δεν αντικαθίστανται με νέα, τότε έχουμε τα ανησυχητικά σημάδια της ανδρογενετικής αλωπεκίας, που μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική απώλεια μαλλιών. 

  Σχετικά με το τι προκαλεί την τριχόπτωση, ακούτε πολύ συχνά ότι φταίει το ότι κάθεστε πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη ή επειδή φοράτε καπέλα ή ότι αφήνετε άλουστα τα μαλλιά σας ή ότι τα λούζετε πολύ συχνά. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

  Η βασική αιτία έχει να κάνει με την κληρονομικότητα. Κάποια συγκεκριμένα γονίδια που έχετε κληρονομήσει προκαλούν διαταραχή στην ορμόνη που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία συγκεντρώνεται στα τριχοθυλάκια και επηρεάζει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας. Προτού ρίξετε τις ευθύνες στα γονίδια σας, πρέπει να ξέρετε πως 2 στους 3 άντρες έρχονται αντιμέτωποι με την τριχόπτωση κοντά στα 35 χρόνια τους, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αρχίζει να βιώνει σημαντική απώλεια μαλλιών γύρω στα 50.

  Επίσης, για την τριχόπτωση μπορεί να ευθύνονται συνδυαστικά ή όχι και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το έντονο στρες, ορισμένες παθήσεις ή αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και η φτωχή διατροφή σε θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.

  Μπορούμε να αναστρέψουμε την τριχόπτωση; Το κλειδί για την αναχαίτιση της τριχόπτωσης και την αποκατάσταση της πυκνότητας των μαλλιών σας είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωση. Όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της τριχόπτωσης, στην έναρξη δηλαδή του προβλήματος, τόσο πιο εντυπωσιακά θα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας. 

  Η θεραπεία πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη και σχεδιασμένη με βάση τη δική σας αιτιοπαθογένεια. Για να καθοριστεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο, αρχικά θα πρέπει να γίνει τριχοσκόπηση. Είναι η πιο αναλυτική μέθοδος διάγνωσης, μέσω της οποίας γίνεται λεπτομερής μελέτη των τριχοθυλακίων, ώστε σε συνδυασμό με το γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης να ανιχνευθεί η πραγματική αιτία του προβλήματος.

  Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης, σχεδιάζεται η θεραπεία, όπως είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® TruPRP, φωτοθεραπεία με LASER χαμηλής ισχύος, PRP με όζον, οξυγονοθεραπεία, εφαρμογή διαφόρων δραστικών φαρμακευτικών ουσιών ή ακόμη και χορήγηση βιταμινούχων σκευασμάτων.  Όσο διαρκεί η θεραπεία, κάθε 3 μήνες επαναλαμβάνεται ο έλεγχος των τριχοθυλακίων με την τριχοσκόπηση για να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να αναπροσαρμόζεται εφόσον χρειάζεται.

  Συνεπώς, η απάντηση είναι "Ναι, μπορούμε να σταματήσουμε την τριχόπτωση στη ρίζα της και να αποκαταστήσουμε την πυκνότητα των μαλλιών  στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τα μέσα που μας δίνει η σύγχρονη δερματολογία, τόσο σε διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό επίπεδο”. 

  Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:30 18/06

  Νέα μελέτη: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση

  Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό "στοπ" στη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

  08:25 18/06

  Καρκίνος του νεφρού: Τα συμπτώματα, οι παράγοντες κινδύνου και η νέα θεραπεία

  Ο καρκίνος του νεφρού αντιστοιχεί σε περίπου 2-3% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου και παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως.

  09:01 17/06

  Φυστικοβούτυρο: Όλοι οι καλοί λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας

  Εάν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο έχει πολλά να προσφέρει στη θρέψη και τη γεύση μας.

  09:00 17/06

  Θα μπορούσε ένα ρινικό σπρέι να "νικήσει" την COVID-19;

  Τα μονοκλωνικά αντισώματα σε μορφή ρινικού σπρέι είναι κάτι που δοκιμάζει η επιστημονική κοινότητα για τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

  09:03 16/06

  Συμπτώματα καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για να τον προλάβουμε

  Ποια είναι τα "όπλα" μας απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

  09:03 16/06

  Αντισώματα μετά το εμβόλιο Pfizer: "Δεν χρειάζεται το τεστ αντισωμάτων"

  Σχεδόν μηδενική η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει επαρκή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 υγιείς ενήλικες.

  12:21 15/06

  Είστε αιμοδότης: Τότε θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το νέο δωρεάν app

  Το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών διαθέσιμο σε mobile app και στο Android κινητό του εθελοντή αιμοδότη.

  09:27 15/06

  mRNA εμβόλια και καρδιολογικές επιπλοκές σε νέους άντρες

  Έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες και ήπιες καρδιακές επιπλοκές σε νέους που πιθανώς σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA, σύμφωνα με τους ειδικούς.

  09:20 15/06

  Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος: Τι είναι και πώς μπορούμε να το προλάβουμε

  Με αφορμή το παρά λίγο μοιραίο καρδιακό επεισόδιο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, μάθετε πώς θα προλάβετε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

  09:25 14/06

  Νέα έρευνα: Η ασπιρίνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-1

  Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής βρετανικής μελέτης RECOVERY δεν έδειξαν όφελος από τη χορήγηση ασπιρίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  09:24 14/06

  Οι πανελλήνιες εξετάσεις όπως τις έζησα - ως μαμά εννοώ...

  Έχω περάσει δύο φορές τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως μαμά, όχι ως υποψήφια. Και επειδή γενικά τα λέμε, είπα να μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις που με είχαν βοηθήσει όταν έδιναν εξετάσεις τα παιδιά...

  09:14 14/06

  HPV: Παράγοντας για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού

  Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και επιπλοκών για τις γυναίκες που μολύνονται από τον ιό HPV, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

  14:21 11/06

  Νέα σύσταση EMA: Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca

  Όπως ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού.

  10:23 04/06

  Εξάρθημα ώμου και χρόνια αστάθεια. Από τους χειρότερους τραυματισμούς για αθλητές και ασκούμενους

  Τα εξαρθρήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί και απαιτούν την άσκηση υψηλής ενέργειας.

  10:23 04/06

  Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: 5 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε

  Τι γνωρίζουμε για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και κυρίως τι περισσότερο πρέπει να μάθουμε;