Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 15:34

  Οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

  Οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι μια συχνή πάθηση που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και συχνότερα οι άνδρες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι χειρουργούνται για κάποιο είδος κήλης, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

  Μία κήλη προκύπτει από ένα άνοιγμα – ένα χάσμα – σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, δια μέσω του οποίου προπίπτει, προβάλει δηλαδή, ένα ενδοκοιλιακό σπλάγχνο (συνηθέστερα το έντερο). Συνήθως, γίνεται αντιληπτή ως ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική και πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα δημιουργίας περίσφυξης του εντέρου, που θα βάλει σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του ασθενούς με κήλη.

  Υπάρχουν περισσότερα από δέκα διαφορετικά είδη κηλών και για την αντιμετώπισή τους εφαρμόζεται μια πληθώρα πλέον χειρουργικών τεχνικών. Μέχρι και πριν από 6-7 χρόνια, οι μέθοδοι αποκατάστασης που υπήρχαν ήταν λίγες και περιορισμένες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια με την εισαγωγή νεότερων τεχνικών ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος, που αναπτύχθηκαν κυρίως στην Αμερική, αλλά και με την ευρύτερη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, έχουμε πλέον πολλές διαθέσιμες τεχνικές, που μας δίνουν την δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης. 

  Προσοχή όμως! Δεν είναι όλοι οι γιατροί κατάλληλα εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι στην εφαρμογή όλων των τεχνικών αποκατάστασης των κηλών. 

  Είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να γνωρίζει ότι πλέον η χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος είναι μια ξεχωριστή ειδικότητα στη χειρουργική. Ένας γενικός χειρουργός, που παλιότερα "έφτιαχνε" μια κήλη γνωρίζοντας μία ή δύο μεθόδους, δεν είναι πλέον επαρκής. Μια κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται από έναν εξειδικευμένο χειρουργό κηλών, που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το είδος Χειρουργικής. Ο χειρουργός κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (Abdominal Wall Reconstruction and Hernia Specialist) πρέπει να έχει εκπαιδευτεί σε όλες τις σύγχρονες και νεότερες τεχνικές αποκατάστασης (TAR – eTEP – TARUP – ONSTEP – TIPP – LIRA κ.α.), να είναι άριστος γνώστης της προηγμένης Λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αλλά και πιστοποιημένος και έμπειρος στη Ρομποτική Χειρουργική (Certified Console Surgeon). Μόνο με αυτές τις γνώσεις, ο εξειδικευμένος Χειρουργός Κηλών μπορεί να επιλέξει μέσα από μια πληθώρα τεχνικών για το ποια είναι η κατάλληλη για να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερο πρόβλημα, στον συγκεκριμένο ασθενή.

  Δεν είναι όλες οι τεχνικές για όλους τους ασθενείς, ενώ δεν μπορεί κάποιος που γνωρίζει μόνο 1-2 τεχνικές να εφαρμόζει παντού τις ίδιες, χωρίς να έχει εναλλακτικές επιλογές αντιμετώπισης, όταν παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Αυτές είναι οι διακριτές διαφορές μεταξύ ενός Γενικού Χειρουργού και ενός Εξειδικευμένου Χειρουργού κηλών. Αναζητήστε τις μετεκπαιδεύσεις και τις πιστοποιήσεις του ιατρού που θα αναλάβει να θεραπεύσει το πρόβλημα που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σας.  

  Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης αναλύει τις διάφορες μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Έχει διακριθεί και πιστοποιηθεί ως Master Surgeon in Hernia Surgery από τον Αμερικανικό οργανισμό χειρουργικών πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).  

  Ποια είναι τα συνηθέστερα είδη κηλών του κοιλιακού τοιχώματος;

  Οι κήλες που καλείται να αντιμετωπίσει συχνότερα ένας γενικός χειρουργός είναι οι ακόλουθες:

  Βουβωνοκήλη

  Ομφαλοκήλη

  Κοιλιοκήλη

  Μηροκήλη

  Μετεγχειρητική κήλη

  Κήλες Αθλητών

  Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τις κήλες;

  Οι κήλες αντιμετωπίζονται χειρουργικά με τη μέθοδο της ανοιχτής, λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια θεραπεία για όλες τις κήλες. Αντίθετα, υπάρχουν διάφορες ειδικές τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση της κήλης και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Ένας χειρουργός κηλών είναι σημαντικό όχι απλά να γνωρίζει τις τεχνικές, αλλά να είναι σε θέση να τις εφαρμόσει αποτελεσματικά. Για αυτό, η εκπαίδευση και η κατάρτισή του οφείλει να είναι μια συνεχής διαδικασία. 

  Κλασσικές Μέθοδοι Αποκατάστασης Κηλών

  Οι κλασσικές μέθοδοι εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν προσφέρει στη χειρουργική τις βάσεις πάνω στις οποίες έχουν στηριχθεί οι σύγχρονες μέθοδοι. 

  Ανοιχτή χειρουργική

  Με την ανοιχτή χειρουργική πραγματοποιείται μια τομή, το μήκος της οποίας εξαρτάται από το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος (από 4 μέχρι και 20 εκ.) και χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά (πλέγματα). Τα πλέγματα τοποθετούνται πάνω από το χάσμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κήλης και το καλύπτουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ενώ δεν ενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις λόγω μεγάλης πιθανότητας υποτροπών. 

  Τα μειονεκτήματα της είναι η εμφανής τομή, ο μετεγχειρητικός πόνος, η μεγαλύτερη νοσοκομειακή παραμονή, αλλά και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποθεραπείας που απαιτείται συγκριτικά με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Ωστόσο η μέθοδος αυτή, είναι και η πιο οικονομική, αφού πέρα από το πλέγμα δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο ειδικό υλικό.

  Λαπαροσκοπική – Ενδοσκοπική  (TAPP – TEP - IPOM )

  Η Λαπαροσκοπική μέθοδος (TAPP – IPOM) γίνεται εντός της κοιλιακής χώρας μέσω 3-4 μικρών οπών. Η Ενδοσκοπική μέθοδος (TEP) γίνεται με 3 οπές ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες, χωρίς την ανάγκη εισόδου εντός της κοιλιακής χώρας. Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά πολύ πιο άρτιο από την κλασσική ανοιχτή χειρουργική και μειώνονται σε μεγάλο βαθμό οι υποτροπές. Ωστόσο, επειδή απαιτεί γενική αναισθησία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα ή σε ηλικιωμένους. 

  Σύγχρονες Τεχνικές Αποκατάστασης Κηλών

  Τα μειονεκτήματα που εμφανίζουν οι κλασσικές μέθοδοι έρχονται να καλυφθούν από εξελιγμένες τεχνικές που εφαρμόζονται από εξειδικευμένους χειρουργούς. 

  Τεχνική e-TEP

  Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη χειρουργική ομάδα του Dr. Αρχοντοβασίλη το 2019. Η τεχνική e-TEP είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που παρέχει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αποκαταστήσει ταυτόχρονα παραπάνω από μια κήλες (πχ. ταυτόχρονη αποκατάσταση κοιλιοκήλης και βουβωνοκήλης). 

  Με την τεχνική αυτή, η χειρουργική επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά, ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα ΧΩΡΙΣ είσοδο στην κοιλιακή κοιλότητα. Ο ιατρός πραγματοποιεί μόνο 3-4 μικρές τομές (5-10 χιλ.) μειώνοντας στο ελάχιστο τον πόνο και τις πιθανές επιπλοκές. Μπορούν να γίνουν οι υπερ-εξειδικευμένες τεχνικές eTEP-RS και eTEP-TAR για πλήρη επανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος, ενώ ένα ειδικό πλέγμα τοποθετείται χωρίς ράμματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έρχεται σε καμία επαφή με τα νεύρα ή τα ενδοκοιλιακά όργανα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά την επέμβαση. 

  Τεχνικές ONSTEP – TIPP – ΜOPP 

  Oι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις βουβωνοκήλης και ομφαλοκήλης και ανήκουν στις ελάχιστα επεμβατικές ανοικτές (μη Λαπαροσκοπικές – Ενδοσκοπικές) επεμβάσεις. Το ιδιαίτερο με τις συγκεκριμένες τεχνικές είναι ότι χρησιμοποιείται ένα πρωτοποριακό μονό πλέγμα, το οποίο μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο επιπλοκών. 

  Η τεχνική αυτή έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Η τομή που πραγματοποιεί ο χειρουργός είναι πολύ μικρή (περίπου 3-4 εκ.) και το πλέγμα τοποθετείται κάτω ακριβώς από το χάσμα της κήλης. Επίσης, δεν απαιτείται ολική νάρκωση και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο από την κλινική τρεις ώρες μετά την επέμβαση. 

  Μάλιστα, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη. 

  Σε πέντε ημέρες, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει χωρίς πρόβλημα. Αντίστοιχα σε δέκα ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του συνήθειες, προσέχοντας μόνο να μην σηκώνει βάρη. Ένα μήνα μετά το χειρουργείο, ο ασθενής αισθάνεται ακριβώς όπως και πριν την κήλη. 

  Ρομποτική τεχνική 

  Στη ρομποτική χειρουργική, ο ιατρός μπορεί να εφαρμόσει διάφορες τεχνικές (eTEP-RS, eTEP-TAR, LIRA, IPOM+, TEP, eTEP, TARUP, TAR κ.α.) με απόλυτη ακρίβεια, χρησιμοποιώντας το τελειότερο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci Xi.

  Οι ρομποτικές επεμβάσεις αποτελούν μια τεχνολογική καινοτομία στον τομέα της χειρουργικής, αφού συνδυάζουν εξαιρετικά την ανθρώπινη ικανότητα του χειρουργού με την τεχνολογική τελειότητα του μηχανήματος. Ταυτόχρονα, παρέχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή αλλά και την κλασσική λαπαροσκοπική χειρουργική. 

  Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που γίνεται μέσω 3-5 μικρών οπών στο δέρμα. Ο χειρουργός βλέπει μία τρισδιάστατη (3D) εικόνα μέσω διπλής στερεοσκοπικής κάμερας, με απόλυτη ευκρίνεια και με μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου κατά 10-15 φορές. Επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια, εξαλείφοντας το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών (αφού η κίνηση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και όχι απευθείας από τα χέρια του χειρουργού). 

  Παράλληλα, παρέχει μια άνευ προηγουμένου χειρουργική δεξιότητα, αφού το ρομπότ μπορεί κάνει όλες τις κινήσεις που κάνει και το ανθρώπινο χέρι. Το μηχάνημα προσδίδει στις κινήσεις 7 βαθμούς ελευθερίας, σε αντίθεση με τους 4 βαθμούς που έχει η Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Ο χειρουργός διενεργεί την επέμβαση με εξαιρετική εργονομία αφού βρίσκεται καθισμένος στη ρομποτική κονσόλα, και όχι όρθιος, με αποτέλεσμα να κουράζεται πολύ λιγότερο.  

  Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής είναι σημαντικό να συμβουλευτεί έναν ειδικό ιατρό. Μόνο ένας εξειδικευμένος χειρουργός κηλών είναι σε θέση να προτείνει στον ασθενή μια εξατομικευμένη θεραπεία για την αποκατάσταση της κήλης του

  Ευχαριστούμε τον Dr. Αρχοντοβασίλη Φώτη MD, PhD, FEHS, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή της ΣΤ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General , Master Surgeon και Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Κηλών (SRC Certified), Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής, για τις σημαντικές πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας. Ο ιατρός είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος στη Ρομποτική Χειρουργική (Console Surgeon) και έχει μετεκπαιδευτεί στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των κηλών.

  www.oxeirourgos.gr

  info@oxeirourgos.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:21 11/06

  Νέα σύσταση EMA: Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca

  Όπως ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού.

  09:19 11/06

  Μελέτη φάσης 3 δείχνει αποτελεσματική νέα θεραπεία για την ψωρίαση

  Νέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το Guselkumab πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος επί διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:09 11/06

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πόσο "πιάνει" τα μεταλλαγμένα στελέχη;

  Νέα επιστημονική δημοσίευση ερευνά την ανοσογονικότητα του εμβολίου Johnson & Johnson έναντι μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

  11:24 10/06

  Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η πρόληψη

  Πρόκειται για την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα.

  09:14 10/06

  Kυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες: Σημαντικές εξελίξεις από την Bayer

  Οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ανακοινώθηκαν από τις AskBio και Bluerock, εταιρείες του ομίλου Bayer.

  08:34 10/06

  Οξεία μυελογενής λευχαιμία: Έγκριση νέας θεραπείας που αυξάνει την επιβίωση των ασθενών

  Η οξεία μυελογενής λευχαιμία είναι η πιο συχνή μορφή οξείας λευχαιμίας παγκοσμίως.

  08:32 09/06

  Νέα μελέτη: Πώς και πότε θα μπορούμε να ξαναπάμε σε συναυλίες σε κλειστό χώρο

  Τυχαιοποιημένη μελέτη για τη διεξαγωγή μουσικών συναυλιών σε κλειστούς χώρους με τη χρήση διαγνωστικών δοκιμασιών αντιγόνου έναντι του SARS-CoV-2 - Τι έδειξε.

  08:13 09/06

  Έκζεμα στα χέρια: Ξεκινά η πρώτη κλινική μελέτη φάσης 3 για τη νόσο

  Η LEO Pharma ξεκινά την πρώτη κλινική μελέτη Φάσης 3 με κρέμα delgocitinib σε ενήλικες ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα στα χέρια.

  10:11 08/06

  Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε η πρώτη νέα θεραπεία μετά από 20 χρόνια

  Σημαντική ημέρα για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ αλλά και για την επιστήμη αποτελεί η έγκριση νέας θεραπείας για τη νόσο, μετά από 2 δεκαετίες.

  09:28 08/06

  Διεθνής μελέτη: Η διατροφή που "προστατεύει" από σοβαρή COVID-19

  Μικρότερος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 για όσους κάνουν κυρίως φυτοφαγική και ψαροφαγική διατροφή σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

  10:23 04/06

  Εξάρθημα ώμου και χρόνια αστάθεια. Από τους χειρότερους τραυματισμούς για αθλητές και ασκούμενους

  Τα εξαρθρήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί και απαιτούν την άσκηση υψηλής ενέργειας.

  10:23 04/06

  Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: 5 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε

  Τι γνωρίζουμε για τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος και κυρίως τι περισσότερο πρέπει να μάθουμε;

  13:23 02/06

  10 θέματα που πρέπει να συζητάμε με τον γυναικολόγο

  Αλλά ντρεπόμαστε να το κάνουμε.

  13:00 02/06

  Μπορούμε να έχουμε τέλεια γραμμωμένο σώμα, χωρίς περιττό λίπος;

  Τι προσφέρει η αναίμακτη λιποαναρρόφηση και λιπογλυπτική.

  16:28 31/05

  Επιστροφή στην κανονικότητα: Λύσεις ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις

  Με το πρόγραμμα "Εγγύηση για το Μέλλον" οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.