Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Απρ-2021 15:46

  Διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας

  Διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολλές και σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που αφορούν στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, πραγματοποιούνται στη χώρα μας, όπως:

  Η μελέτη RESHAPE HF 2:
  Αφορά ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (καρδιακή ανεπάρκεια) κάτω από 40% ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Ανεπάρκεια της βαλβίδας είναι δευτεροπαθής και είναι ως συνέπεια της καρδιακής ανεπάρκειας των ασθενών αυτών. Η θεραπεία είναι το mitraclip μία συσκευή που τοποθετείται διαδερμικά διαμέσου της μηριαίας φλέβας και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεπάρκειας στους ασθενείς αυτούς. Η επέμβαση στη μιτροειδή βαλβίδα με τη χρήση της συσκευής mitraclip είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, έχει έγκριση από τον αμερικανικό FDA και είναι μία πολύτιμη παρέμβαση για τους ασθενείς αυτούς.

  Μελέτη CARILLON
  Το προφίλ των ασθενών είναι ίδιο με το προηγούμενο. Η συσκευή που χρησιμοποιείται είναι η συσκευή CARILLON που εισέρχεται διαδερμικά κα στον στεφανιαίο κόλπο και μειώνει την περίμετρο και τη διάμετρο της μιτροειδούς βαλβίδας. Η προσπέλαση είναι δια της σφαγίτιδας φλέβας με τοπική αναισθησία. Η μελέτη διεκόπη προσωρινά λόγω της πανδημίας με προγραμματισμό επανεκκίνησης, μέσα στο 2021. Προβλεπόμενη νοσηλεία 24 ώρες.

  Μελέτη AFIRE
  Σε αυτή η συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί είναι ίδια με την προηγούμενη CARILLON. Το προφίλ των ασθενών όμως είναι ασθενείς διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (μία κρυμμένη συστολική λειτουργία της καρδιάς), χρόνια κολπική μαρμαρυγή και ανεπάρκεια μιτροειδούς λόγω διάτασης του αριστερού κόλπου. Είναι δηλαδή η δευτεροπαθής κολπική λειτουργική ανεπάρκεια μιτροειδούς. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες είναι τυχαιοποιημένες αυτή η μελέτη δεν είναι τυχαίοποιημενη που σημαίνει όλοι οι ασθενείς παίρνουν τη θεραπεία. Προβλεπόμενη νοσηλεία 24 ώρες.

  Μελέτη ANTHEM
  Η πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη αφορά ασθενείς με χαμηλό κλάσμα εξώθησης και καρδιακή ανεπάρκεια που δεν έχουν σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς. Μπορεί να φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή. Γίνεται τοποθέτηση μίας συσκευής διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου και μέσω αυτού του παρασυμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος. Πρακτικά τοποθετούμε μία συσκευή κάτω από τη δεξιά κλείδα, σαν ένα μικρό βηματοδότη, το καλώδιο της οποίας ανεβαίνει υποδόρια στο λαιμό και διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ως επέμβαση είναι απολύτως ασφαλής, υπάρχουν ήδη δεδομένα για την καρδιακή ανεπάρκεια και την επιληψία. Στόχος είναι δια μέσω της συσκευής να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Μέσω αυτής της διαδικασίας προβλέπεται η βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών και τελικώς, η επιβίωση τους.  

  Μελέτη ALIVE- BIOVENTRIX
  Αυτή η ιδιαίτερα εντυπωσιακή μελέτη έχει ως στόχο την αναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας απομονώνοντας το ανεύρυσμα  που έχει δημιουργηθεί μετά από προηγούμενο έμφραγμα. Η προσπέλαση είναι συνδυαστική δια της κορυφής της αριστερής κοιλίας, με μικρή τομή και δια της σφαγίτιδας φλέβας στον τράχηλο του ασθενούς από τον επεμβατικό καρδιολόγο. Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες επεμβάσεις πανελληνίως με εξαιρετική επιτυχία. Το όφελος στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας είναι άμεσο και η ανάρρωση των ασθενών λόγω του διαδερμικού χαρακτήρα της επέμβασης είναι πολύ γρήγορη.  Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, ενώ παρατηρείται άμεση βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης στη δύναμη δηλαδή συστολής της καρδιάς καθώς και στη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς στη μείωση των νοσηλείων έως τώρα.

  Σημειώνεται πως:

  -Η πρόσβαση των ασθενών στις μελέτες είναι δωρεάν

  -Οι συσκευές δεν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Όλες έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CE MARK) και δεν χρειάζεται έγκριση από τον ΕΟΦ.

  -Στην Ελλάδα εμπορικά διαθέσιμες είναι τόσο το mitraclip όσο και η συσκευή Carillon απλά με πολύ υψηλό και χωρίς κάλυψη αυτή τη στιγμή από τον ΕΟΠΥΥ.

  -Οι μελέτες  αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για τους ασθενείς για τους οποίους υπάρχει ένα μεγάλο θεραπευτικό κενό και μπορούν με αυτό τον τρόπο να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες καινοτόμες ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πάνω από όλα ασφαλής.

  Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και τους ιατρούς:

  -Βλάση Νινιό, MD, MRCP, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή Β' Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
  -Ηλία Καραπάντζο, Χειρουργό ΩΡΛ, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης 
  -Δρ. Απόστολο Ρουμπελάκη, MD, PhD, FETCS, Ειδικό ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Συνεργάτης Καρδιοχειρουργός Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:40 14/05

  Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

  Οι ταπεινές σαρδέλες δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός μεζές αλλά και "φάρμακο" κατά του διαβήτη τύπου 2.

  09:08 14/05

  Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

  Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:33 14/05

  Γυναικεία υγεία: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μία "γυμνή φωτογραφία"

  "Η "γυμνή φωτογραφία" που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει": Το νέο μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας "forHER" της Roche.

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  13:55 06/05

  Καρκίνος Μαστού: Η κατανάλωση καφέ μετά τη διάγνωση έχει ευεργετικά αποτελέσματα

  Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μετά τη διάγνωση φάνηκε ότι παίζει ρόλο στα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών, οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού.

  23:59 02/05

  Απογειώστε τη σαλάτα σας με αυτά τα υλικά

  Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας μαρούλι με ακόμα κάποια λαχανικά και λάδι. Ξεχάστε το.

  10:17 27/04

  Έρευνα: Οι έγκυοι που πίνουν πολύ καφέ γεννούν πιο μικρά μωρά

  Ακόμη και σε ποσότητες μικρότερες από τα συνιστώμενο όριο των 200 mg ανά ημέρα.

  16:02 23/04

  LASER αποτρίχωση για άνδρες ενόψει καλοκαιριού

  Επιπλέον λόγοι για να κάνετε τώρα LASER αποτρίχωση.

  11:57 23/04

  "Αντικαρκινικές βιταμίνες": Πως επηρεάζουν την έκφραση της πρωτεΐνης p53;

  Οι ερευνητές ορίζουν τα επίπεδα του p53 ως δείκτη κινδύνου, όσον αφορά την καταστροφή του DNA.

  23:58 21/04

  Αυτά είναι τα πιο light σοκολατάκια που έχετε δοκιμάσει!

  Με μπανάνα και βρώμη. Δείτε τη συνταγή.

  23:58 18/04

  Τι σχέση έχουν οι φυτικές ίνες με την υγεία της καρδιάς;

  Πόσες μερίδες χρειαζόμαστε καθημερινά για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα;