Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 11:18

  Συμφωνία MSD και Gilead Sciences Inc. για την ανάπτυξη θεραπειών για τον HIV

  Συμφωνία MSD και Gilead Sciences Inc. για την ανάπτυξη θεραπειών για τον HIV
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Gilead Sciences, Inc. και η MSD, γνωστή ως Merck & Co, Inc. στην Αμερική και τον Καναδά, ανακοίνωσαν τη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση θεραπειών μακράς δράσης για τον HIV, που συνδυάζουν τον υπό έρευνα αναστολέα καψιδίων της Gilead Sciences Inc., lenacapavir, και τον υπό έρευνα αναστολέα μετατόπισης της αντίστροφης μεταγραφάσης της MSD, islatravir, σε ένα θεραπευτικό σχήμα δύο υποψήφιων προς έγκριση φαρμάκων που θα επιτρέψει τη διαθεσιμότητα νέων σημαντικών θεραπευτικών επιλογών στα άτομα που ζουν με HIV.

  Τα υπό έρευνα υποψήφια φάρμακα, islatravir και  lenacapavir θα αποτελέσουν, εφόσον εγκριθούν, δυνητικά τα πρώτα στην κατηγορία τους φάρμακα που βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών, ενώ τα έως σήμερα κλινικά δεδομένα που έχουν παραχθεί είναι σημαντικά. Και τα δύο φάρμακα έχουν μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής και έχουν καταδείξει δραστικότητα σε χαμηλές δόσεις στις κλινικές μελέτες. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός υπό έρευνα συνδυαστικού δοσολογικού σχήματος με ενέσιμα και από του στόματος χορηγούμενα σκευάσματα μακράς δράσης. 

  Οι πρώτες κλινικές μελέτες του από του στόματος συνδυασμού αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Gilead Sciences Inc. και η MSD θα συνεργαστούν και θα μοιραστούν από κοινού  τις λειτουργικές αρμοδιότητες, το κόστος για την ανάπτυξη, την εμπορική εκμετάλλευση και τις προωθητικές ενέργειες, καθώς και τυχόν μελλοντικά έσοδα. 

  Η MSD και η Gilead Sciences Inc. επιδιώκουν να συνεχίσουν την παράδοση που τις διακρίνει στο μετασχηματισμό της φροντίδας των ασθενών με HIV, εστιάζοντας σε θεραπείες μακράς δράσης, οι οποίες δύνανται να αποτελέσουν σημαντική καινοτομία στην ανάπτυξη των φαρμάκων κατά του HIV. Παρ' όλο που υπάρχουν διαθέσιμα θεραπευτικά σχήματα με χορήγηση ενός δισκίου ημερησίως για τα άτομα που ζουν με HIV, επιλογές που θα επέτρεπαν λιγότερο συχνές από του στόματος ή σπανίως χορηγούμενες ενέσιμες δόσεις αντί ημερήσιας χορήγησης, θα μπορούσαν να καλύψουν καλύτερα τις προτιμήσεις των ασθενών και να ανταποκριθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση στη θεραπεία και την τήρηση του απορρήτου. 

  Καθώς εξελίσσεται ο τομέας της θεραπείας για τον HIV, οι θεραπείες μακράς δράσης μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες επιλογές στα άτομα που ζουν με HIV και τους ιατρούς τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εστιάζουν την καθημερινή τους πρακτική στις ανάγκες των ατόμων αυτών. 

  "Στην MSD, παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να εξελίξουμε τη φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV ως μέρος της αποστολής μας να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων", δήλωσε ο Kenneth C. Frazier, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD. " Η συνεργασία με τη Gilead Sciences Inc. ενώνει δύο εταιρείες αφοσιωμένες στον αγώνα κατά του HIV για την ανάπτυξη νέων δυνητικών θεραπευτικών επιλογών μακράς δράσης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική μας για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπό έρευνα  φαρμάκου islatravir, για τη θεραπεία του HIV". 

  "Μέσω αυτής της συμφωνίας με την MSD, η Gilead Sciences Inc. ενισχύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο της για τον μετασχηματισμό της φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον HIV", δήλωσε ο Daniel O’Day, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gilead Sciences Inc. "Η εργασία μας στον HIV τις τελευταίες δεκαετίες διαμορφώθηκε ακούγοντας τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό και τους θεράποντες ιατρούς τους. Τώρα ακολουθούμε την ίδια προσέγγιση με θεραπείες μακράς δράσης συνδυάζοντας την πλέον προηγμένη επιστήμη και από τις δύο εταιρείες για την επιτάχυνση της προόδου". 

  Τα προαναφερθέντα υποψήφια φάρμακα, lenacapavir και islatravir,  τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό, είναι υπό έρευνα και δεν έχουν λάβει έγκριση πουθενά παγκοσμίως. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:40 14/05

  Νέα έρευνα: Σαρδέλες κατά του διαβήτη 2!

  Οι ταπεινές σαρδέλες δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός μεζές αλλά και "φάρμακο" κατά του διαβήτη τύπου 2.

  09:08 14/05

  Νέα έρευνα για τα συμπτώματα COVID-19 στα παιδιά

  Τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

  08:33 14/05

  Γυναικεία υγεία: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει μία "γυμνή φωτογραφία"

  "Η "γυμνή φωτογραφία" που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει": Το νέο μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας "forHER" της Roche.

  09:46 13/05

  Κοιμόμαστε καλύτερα εάν παίρνουμε χάπια για την αϋπνία;

  Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων για την αϋπνία δεν φέρνει καλύτερο ύπνο τελικά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  08:34 13/05

  Καρδιακή προσβολή: Κι αν μπορούσε να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός;

  Νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι βλάβες στους ιστούς της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

  08:33 13/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό: Μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με δύο διαφορετικά σκευάσματα;

  Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα.

  12:10 12/05

  Η VIATRIS Inc. και η GENESIS Pharma ανακοινώνουν τη νέα στρατηγική τους συνεργασία στην Ελλάδα

  Βάσει της νέας συνεργασίας, η GENESIS Pharma αναλαμβάνει την αποκλειστική εμπορική διάθεση του βιοομοειδούς σκευάσματος της Viatris στον τομέα της ογκολογίας-αιματολογίας.

  09:48 12/05

  Ανοσία έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2: ο ρόλος των Τ-λεμφοκυττάρων

  Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι του SARS-CoV-2 είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της νόσου.

  09:29 12/05

  Θετικά τα αποτελέσματα για το bimekizumab για τη θεραπεία της ψωρίασης

  Το bimekizumab είναι υπό αξιολόγηση από τον FDA και τον EMA για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  08:34 10/05

  COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

  Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  23:59 09/05

  Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

  Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.