Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 11:18

  Συμφωνία MSD και Gilead Sciences Inc. για την ανάπτυξη θεραπειών για τον HIV

  Συμφωνία MSD και Gilead Sciences Inc. για την ανάπτυξη θεραπειών για τον HIV
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Gilead Sciences, Inc. και η MSD, γνωστή ως Merck & Co, Inc. στην Αμερική και τον Καναδά, ανακοίνωσαν τη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση θεραπειών μακράς δράσης για τον HIV, που συνδυάζουν τον υπό έρευνα αναστολέα καψιδίων της Gilead Sciences Inc., lenacapavir, και τον υπό έρευνα αναστολέα μετατόπισης της αντίστροφης μεταγραφάσης της MSD, islatravir, σε ένα θεραπευτικό σχήμα δύο υποψήφιων προς έγκριση φαρμάκων που θα επιτρέψει τη διαθεσιμότητα νέων σημαντικών θεραπευτικών επιλογών στα άτομα που ζουν με HIV.

  Τα υπό έρευνα υποψήφια φάρμακα, islatravir και  lenacapavir θα αποτελέσουν, εφόσον εγκριθούν, δυνητικά τα πρώτα στην κατηγορία τους φάρμακα που βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών, ενώ τα έως σήμερα κλινικά δεδομένα που έχουν παραχθεί είναι σημαντικά. Και τα δύο φάρμακα έχουν μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής και έχουν καταδείξει δραστικότητα σε χαμηλές δόσεις στις κλινικές μελέτες. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός υπό έρευνα συνδυαστικού δοσολογικού σχήματος με ενέσιμα και από του στόματος χορηγούμενα σκευάσματα μακράς δράσης. 

  Οι πρώτες κλινικές μελέτες του από του στόματος συνδυασμού αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Gilead Sciences Inc. και η MSD θα συνεργαστούν και θα μοιραστούν από κοινού  τις λειτουργικές αρμοδιότητες, το κόστος για την ανάπτυξη, την εμπορική εκμετάλλευση και τις προωθητικές ενέργειες, καθώς και τυχόν μελλοντικά έσοδα. 

  Η MSD και η Gilead Sciences Inc. επιδιώκουν να συνεχίσουν την παράδοση που τις διακρίνει στο μετασχηματισμό της φροντίδας των ασθενών με HIV, εστιάζοντας σε θεραπείες μακράς δράσης, οι οποίες δύνανται να αποτελέσουν σημαντική καινοτομία στην ανάπτυξη των φαρμάκων κατά του HIV. Παρ' όλο που υπάρχουν διαθέσιμα θεραπευτικά σχήματα με χορήγηση ενός δισκίου ημερησίως για τα άτομα που ζουν με HIV, επιλογές που θα επέτρεπαν λιγότερο συχνές από του στόματος ή σπανίως χορηγούμενες ενέσιμες δόσεις αντί ημερήσιας χορήγησης, θα μπορούσαν να καλύψουν καλύτερα τις προτιμήσεις των ασθενών και να ανταποκριθούν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση στη θεραπεία και την τήρηση του απορρήτου. 

  Καθώς εξελίσσεται ο τομέας της θεραπείας για τον HIV, οι θεραπείες μακράς δράσης μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες επιλογές στα άτομα που ζουν με HIV και τους ιατρούς τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εστιάζουν την καθημερινή τους πρακτική στις ανάγκες των ατόμων αυτών. 

  "Στην MSD, παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να εξελίξουμε τη φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV ως μέρος της αποστολής μας να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων", δήλωσε ο Kenneth C. Frazier, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD. " Η συνεργασία με τη Gilead Sciences Inc. ενώνει δύο εταιρείες αφοσιωμένες στον αγώνα κατά του HIV για την ανάπτυξη νέων δυνητικών θεραπευτικών επιλογών μακράς δράσης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική μας για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπό έρευνα  φαρμάκου islatravir, για τη θεραπεία του HIV". 

  "Μέσω αυτής της συμφωνίας με την MSD, η Gilead Sciences Inc. ενισχύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο της για τον μετασχηματισμό της φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον HIV", δήλωσε ο Daniel O’Day, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gilead Sciences Inc. "Η εργασία μας στον HIV τις τελευταίες δεκαετίες διαμορφώθηκε ακούγοντας τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό και τους θεράποντες ιατρούς τους. Τώρα ακολουθούμε την ίδια προσέγγιση με θεραπείες μακράς δράσης συνδυάζοντας την πλέον προηγμένη επιστήμη και από τις δύο εταιρείες για την επιτάχυνση της προόδου". 

  Τα προαναφερθέντα υποψήφια φάρμακα, lenacapavir και islatravir,  τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό, είναι υπό έρευνα και δεν έχουν λάβει έγκριση πουθενά παγκοσμίως. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  08:56 05/05

  Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

  Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

  23:59 04/05

  "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

  Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

  23:59 02/05

  Σας έμειναν κόκκινα αυγά; Να πώς θα τα απολαύσετε - και γιατί σας κάνουν καλό

  Σε κάθε σπίτι αυτές τις ημέρες υπάρχουν κόκκινα αυγά. Να τα φάμε ή όχι; Και πώς αν τα έχουμε βαρεθεί "απλά βραστά";

  15:13 29/04

  Η ELPEN στηρίζει την κλινική έρευνα για το ισραηλινό φάρμακο κατά της COVID-19

  Πρόκειται για κλινική έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes).

  09:34 29/04

  Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της ουσίας νιταζοξανίδη για ήπια νόσο COVID

  Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αρχικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης III που αξιολόγησε το νέο ερευνητικό υποψήφιο φάρμακο για την COVID-19 με την ονομασία NT-300.

  09:07 29/04

  Έγκριση νέας θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

  Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συνδυασμό nivolumab με cabozantinib για την πρώτης γραμμής θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

  23:59 28/04

  Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

  Αυτές τις μέρες, ανεξάρτητα απ' το αν νηστεύετε ή όχι, οι τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι απαραίτητες.

  10:50 28/04

  Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι; Νέα έρευνα επιχειρεί να απαντήσει

  Μια δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στα σπίτια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

  09:01 28/04

  Ανοσμία και υποθυρεοειδισμός: Υπάρχει σχέση;

  Πιθανή συσχέτιση του υποθυρεοειδισμού με την εμφάνιση εμμένουσας ανοσμίας σχετιζόμενης με νόσο COVID-19.