Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 16:07

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

  Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ευχαριστούμε πολύ τον Δρα Αθανάσιο Ι. Γεωργοκώστα, M.D., ορθοπεδικό χειρουργό, αθλητίατρο, συνεργάτη Γ’ Ορθοπεδικής κλινικής Υγεία, εξειδικευθέντα στο τμήμα αθλητικών κακώσεων γόνατος Santy-Jean Mermoz, Λιόν, Γαλλία (www.georgokostasorthopaedics.gr).


  κ. Γεωργοκώστα:
  Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ξεκίνησα να εμφανίζω πόνο στο δεξί μου χέρι. Είμαι αρχιτέκτονας και πάντα έκανα αρκετή δουλειά στον υπολογιστή. Τώρα με την πανδημία COVID-19, δουλεύω από το σπίτι και ξοδεύω ακόμη περισσότερο χρόνο σχεδιάζοντας και γράφοντας στον υπολογιστή μου. Ανακάλυψα ότι ο πόνος αυξήθηκε και αντιμετωπίζω μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα στο χέρι και στον καρπό μου. Άκουσα για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) και αναρωτιέμαι αν σχετίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα με αυτή την πάθηση. Αν έχω ΣΚΣ, τι μπορώ να κάνω για να βοηθηθώ;  

  Απάντηση:
  Υπάρχουν αρκετές παθολογίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα στο χέρι και τον καρπό. Η αίσθηση μυρμηγκιάσματος και μουδιάσματος μπορούν να προκληθούν στα χέρια από την πίεση των νεύρων, τα οποία μοιάζουν με ηλεκτρικά καλώδια που δίνουν την αίσθηση στα δάκτυλα. Η περιοχή κατανομής των συμπτωμάτων θα μας προσανατολίσει για την πάθηση την οποία έχετε. Είναι τα συμπτώματα σας όλη την ημέρα ή έχετε πόνο μόνο όταν γράφετε στον υπολογιστή; Για την περίπτωση που περιγράφετε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε μια με δύο συχνές παθολογίες που έχουν αυξήσει τη συχνότητα τους στην εποχή της τεχνολογίας. Η πρώτη είναι η τενοντίτιδα γνωστή και ως τενοντοελυτρίτιδα τύπου De Quervain. Αποτελεί έναν τραυματισμό από υπέρχρηση εξαιτίας επαναλαμβανόμενης κίνησης του χεριού και του καρπού. Η δεύτερη παθολογία θα μπορούσε να είναι ένα ΣΚΣ. Δραστηριότητες όπως γράψιμο στον υπολογιστή, σχεδιασμός, κηπουρικές δραστηριότητες, μπορούν να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις.

  Η τενοντοελυτρίτιδα τύπου De quervain επηρεάζει τους τένοντες προς τη μεριά του αντίχειρα στην πλευρά του καρπού. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο σε αυτή τη μεριά και πόνος, ο οποίος αυξάνεται κατά τις στροφικές κινήσεις του καρπού ή κατά την άρση βάρους. 

  Το ΣΚΣ είναι μια παθολογία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πόνο, μούδιασμα και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα δάκτυλα. Συμβαίνει όταν το μέσο νεύρο, το οποίο περνάει από το κέντρο της παλάμης και του καρπού πιέζεται ή ερεθίζεται με κάποιον τρόπο. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στον αντίχειρα, δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο. Πολλοί ασθενείς με ΣΚΣ αναφέρουν αρχικά τις ενοχλήσεις τη νύχτα και καθώς η παθολογία προχωράει, μπορεί να προκληθεί αδυναμία που θα οδηγήσει σε δυσκολία των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς μέχρι και πτώση αντικειμένων από τα χέρια του.

  Αν τα συμπτώματα σχετίζονται με την τενοντίτιδα De quervain, η χρησιμοποίηση πάγου και ήπια παυσίπονα μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Η καλύτερη θεραπεία είναι όμως να μειωθεί η δραστηριότητα που προκαλεί τις ενοχλήσεις. Για παράδειγμα, αν ο πόνος αυξάνεται κατά τις γραφικές δραστηριότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύστημα υπαγόρευσης με ενεργοποίηση φωνής. Επίσης, πρέπει ο καθένας να μεριμνά για τη σωστή εργονομία του χώρου του, καθώς και τη σωστή στάση σώματος στην εργασιακή του καθημερινότητα. Η θέση του καρπού λοιπόν πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση γιατί όταν καθόμαστε σε λάθος ύψος, ο καρπός θα βρίσκεται σε μεγάλη κάμψη και θα δημιουργεί πίεση στα νεύρα και στους τένοντες.

  Για να βοηθήσουμε να υποχωρήσουν τα νυχτερινά συμπτώματα από το ΣΚΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί νυκτερινός νάρθηκας με μεταλλική ενίσχυση στην παλαμιαία μεριά του καρπού που θα μειώσει τον ερεθισμό του νεύρου. Αν τα συμπτώματα προχωρήσουν πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό για να μας επαληθεύσει τη διάγνωση και να μας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα της θεραπείας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:11 07/05

  Όλες οι ερωτήσεις που έχει κάθε έγκυος για την πανδημία COVID-19 και οι απαντήσεις τους

  Όλες οι ερωτήσεις που έχει κάθε έγκυος για την πανδημία COVID-19 και οι απαντήσεις τους, από τον συνεργάτη του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, δρα Ηλία Κ. Κατσίκη.

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  13:55 06/05

  Καρκίνος Μαστού: Η κατανάλωση καφέ μετά τη διάγνωση έχει ευεργετικά αποτελέσματα

  Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού μετά τη διάγνωση φάνηκε ότι παίζει ρόλο στα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών, οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού.

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  23:59 02/05

  Απογειώστε τη σαλάτα σας με αυτά τα υλικά

  Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας μαρούλι με ακόμα κάποια λαχανικά και λάδι. Ξεχάστε το.

  10:17 27/04

  Έρευνα: Οι έγκυοι που πίνουν πολύ καφέ γεννούν πιο μικρά μωρά

  Ακόμη και σε ποσότητες μικρότερες από τα συνιστώμενο όριο των 200 mg ανά ημέρα.

  15:46 25/04

  Διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας

  Πολλές και σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που αφορούν στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

  16:02 23/04

  LASER αποτρίχωση για άνδρες ενόψει καλοκαιριού

  Επιπλέον λόγοι για να κάνετε τώρα LASER αποτρίχωση.

  11:57 23/04

  "Αντικαρκινικές βιταμίνες": Πως επηρεάζουν την έκφραση της πρωτεΐνης p53;

  Οι ερευνητές ορίζουν τα επίπεδα του p53 ως δείκτη κινδύνου, όσον αφορά την καταστροφή του DNA.

  23:58 21/04

  Αυτά είναι τα πιο light σοκολατάκια που έχετε δοκιμάσει!

  Με μπανάνα και βρώμη. Δείτε τη συνταγή.

  23:58 18/04

  Τι σχέση έχουν οι φυτικές ίνες με την υγεία της καρδιάς;

  Πόσες μερίδες χρειαζόμαστε καθημερινά για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα;