Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 12:13

  Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τα νέα δεδομένα

  εμβόλιο-έγκυες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

  Μια νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμβόλια για την COVID-19 είναι ασφαλή και προστατεύουν τις εγκυμονούσες από τον κορονοϊό.

  Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα νέας μελέτης, τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.

  Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι εξίσου ασφαλή σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ότι πιθανότατα προσφέρουν τουλάχιστον κάποια προστασία στα έμβρυα μέσω του πλακούντα και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος.

  Η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από την επιστημονική κοινότητα

  Στη μελέτη συμμετείχαν 131 εμβολιασμένες γυναίκες: 84 έγκυοι, 31 θηλάζουσες και 16 γυναίκες που δεν ήταν έγκυοι. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δείγματα αίματος 37 γυναικών που ασθένησαν με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  Αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, αλλά από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τα εμβόλια λειτουργούν καλά σε εγκύους και θηλάζουσες, όπως και στις γυναίκες που δεν έχουν μείνει έγκυοι και ακόμα καλύτερα από τις περιπτώσεις φυσικής ανοσίας (ανοσίας που αποκτήθηκε όταν η γυναίκα κόλλησε κορωνοϊό).

  Αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε άλλες προκαταρκτικές μελέτες, καθώς και σε πρόσφατη έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που παρακολουθούν τις παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο μέσω μίας εφαρμογής smartphone που ονομάζεται v-safe και διαθέτει συγκεκριμένο μητρώο για εγκύους.

  Γιατί μελέτησαν μόνο τα εμβόλια της Moderna και Pfizer
  Στη νέα έρευνα εξετάστηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα μόνο των εμβολίων Moderna και Pfizer επειδή εκείνα ήταν τα μόνα που είχαν εγκριθεί για επείγουσα χρήση όταν έγινε η μελέτη. Και τα δύο εμβόλια περιέχουν mRNA, έναν τύπο γενετικού υλικού που κωδικοποιεί οδηγίες για τα κύτταρα ώστε να παράγουν πρωτεϊνες.

  Μόλις μπει στον οργανισμό το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να δημιουργήσουν ακίδες πρωτεΐνης, μια δομή που εξέχει από τον κοροναϊό. Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αναγνωρίζει την ακίδα και να καταστρέφει τον προσκολλημένο ιό. Στη συνέχεια, το mRNAγρήγορα αποσυντίθεται και παραμένει στον οργανισμό το πολύ για μερικές ημέρες, σύμφωνα με το Horizon, το ερευνητικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Δεν χρησιμοποιούν όλα τα εμβόλια COVID-19 mRNA. Για παράδειγμα, το Johnson & Johnson περιέχει έναν τροποποιημένο κοινό ιό κρυολογήματος. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογήσουν και τα εμβόλια χωρίς mRNA σε εγκύους.

  "Παρατηρήθηκαν εντυπωσιακά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων SARS-CoV-2 σε όλες τις εμβολιασμένες γυναίκες σε σύγκριση με τις εγκύους που είχαν κολλήσει κορωνοϊό”, αναφέρουν οι ερευνητές. 

  Αντισώματα στον ομφάλιο λώρο και το μητρικό γάλα
  Από τις εγκύους, 13 γέννησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης και οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα του ομφάλιου λώρου σε 10 από αυτές. Όλα τα δείγματα ομφάλιου λώρου περιείχαν αντισώματα που δημιουργήθηκαν από το εμβόλιο, υποδηλώνοντας ότι η ανοσολογική προστασία έναντι του SARS-CoV-2 είχε περάσει από τις μητέρες στα βρέφη τους.

  Όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν επίσης θετικά για αντισώματα. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ένας τύπος αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G ή IgG, αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο γάλα. 

  Προς το παρόν πάντως είναι άγνωστο πόση προστασία προσφέρουν αυτά τα αντισώματα στα νεογέννητα ή πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η προστασία.

  Όλες οι γυναίκες στη μελέτη παρουσίασαν παρόμοιους τύπους παρενεργειών, όπως πονοκέφαλο, πόνο και εξανθήματα στο σημείο της ένεσης. 

  Κάποιες γυναίκες παρουσίασαν πυρετό και ρίγη (στην ομάδα των εγκύων, η μία στις τρεις είχε αυτές τις παρενέργειες) συνήθως μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου. 

  Εάν οι εμβολιασμένες έγκυοι ανεβάσουν πυρετό, πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία με παρακεταμόλη.

  Σε επόμενες μελέτες θα πρέπει να διερευνηθούν πιθανοί κίνδυνοι για το έμβρυο. Θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό εάν το mRNA του εμβολίου έφθανε στον πλακούντα και προκαλούσε φλεγμονή, ενώ θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση εάνφθάσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Επειδή, όμως, το mRNA αποσυντίθεται τόσο γρήγορα, είναι απίθανο ενδεχόμενο να φθάσει σε σημαντική ποσότητα.

  Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα εάν το mRNA θα μπορούσε να περάσει στο μητρικό γάλα. Σε μία μικρή μελέτη των ίδιων ερευνητών ανέλυσαν τις περιπτώσεις έξι εμβολιασμένωνγυναικών και δεν βρήκαν mRNA στο μητρικό γάλα. 

  Σύμφωνα με το CDC, οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στο application v-safe δείχνουν ότι από τις 30.000 εγκύους που είχαν κάνει είτε το εμβόλιο Moderna είτε το Pfizer, 275 έχουν γεννήσει και τα ποσοστά επιπλοκών, όπως η αποβολή, η θνησιγένεια και ηπροεκλαμψία, δεν ήταν υψηλότερα από αυτά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό.

  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά μία γυναίκα με COVID-19, να εισαχθεί στην εντατική ή ακόμα και να χάσει τη ζωή της. 

  "Δεδομένων όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι έγκυοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης. Στις ομάδες αυτές ανήκουν οι έγκυοι που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

  Εάν μία έγκυος μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19 τηρώντας ευλαβικά τη φυσική απόσταση, θα μπορούσε να επιλέξει να περιμένει να κάνει το εμβόλιο όταν θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα τόσο για την προστασία της εγκύου, αλλά και σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι καλύτερο να κάνει το εμβόλιο ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία για το νεογέννητο.

  Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:21 13/05

  CureVac - GSK: Αποτελεσματικό και έναντι μεταλλάξεων το νέας γενιάς mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  Οι προκλινικές μελέτες σε αρουραίους έδειξαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, με σημαντική εξουδετέρωση πολλών μεταλλάξεων.

  20:22 11/05

  Γενς Σπαν: Ζητά από την ΕΕ να παραγγείλει εμβόλια κατά του κορονοϊού από διάφορες εταιρείες για το 2022-23

  Εξηγεί, ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουμε δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA και τουλάχιστον δύο από διαφορετικές τεχνολογίες.

  19:49 10/05

  ΗΠΑ: Ο FDA θα συνεδριάσει στις 10 Ιουνίου για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού

  Η ανεξάρτητη επιτροπή του FDA δεν θα συζητήσει για συγκεκριμένα εμβόλια, αλλά γενικότερα τη χρήση των εμβολίων σε παιδιά.

  18:57 10/05

  Τελευταίο 10ήμερο Μαΐου θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών

  Σε ποια επίπεδα κυμαίνονται τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα.

  18:26 10/05

  ΣτΕ: Ο θάνατος (ή παρενέργειες) από το εμβόλιο εγείρουν δικαίωμα αποζημίωσης απο το Δημόσιο

  Το Α τμήμα του ΣτΕ ανοίγει με απόφασή του θέμα αποζημίωσης για παρενέργειες και άλλες σοβαρές βλάβες μετά τον εμβολισμό με αφορμή το θάνατο 7χρονου παιδιού μετά το εμβόλιο κατά της ιλαράς.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  09:32 08/05

  Εμβολιασμοί: Κλείστηκαν 4,5 εκατομμύρια ραντεβού από σήμερα μέχρι και τον Ιούλιο

  Τα στοιχεία φέρνουν πρώτους τους πολίτες 50-54 ετών.

  22:41 07/05

  Φον ντερ Λάιεν: Η άρση των πατεντών των εμβολίων δεν θα επιλύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα

  Κάλεσε τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια να εξάγουν την παραγωγή τους αντί να συζητούν για άρση των πατεντών.

  22:35 07/05

  ΠΟΥ για κορονοϊό: Προτεραιότητα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών

  "Όταν τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί έτσι ώστε κάθε χώρα να λάβει αρκετά για τις ομάδες που αποτελούν προτεραιότητα, τότε θα δεχτούμε πολύ ευνοϊκά τη χρήση του εμβολίου" και στους νέους.

  12:45 07/05

  Άρση της πατέντας εμβολίων: Υπέρ και κατά

  Η αμερικανική πρόταση έβαλε σε τροχιά έναν υπαρξιακό διάλογο: Θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας η υποχρεωτική άρση των πατεντών; Οι απόψεις διίστανται.

  09:54 07/05

  ΣΥΡΙΖΑ: Ο "καυγάς" της πατέντας των εμβολίων και οι προσδοκίες για το προφίλ Τσίπρα

  "Μάννα" εξ ουρανού για τον ΣΥΡΙΖΑ η ατζέντα για τις πατέντες των εμβολίων.

  07:36 07/05

  Θα μπορούσε στην Ελλάδα να γίνει παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19;

  Οι προϋποθέσεις και οι παραγωγικές δυνατότητες σε περίπτωση άρσης των πατεντών για τα εμβόλια του κορονοϊού.

  20:20 06/05

  Ελβετία: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά την άρση των πατεντών των εμβολίων

  "Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο", ανέφερε σε ανακοίνωσή της ...

  19:40 06/05

  "Όχι" Βερολίνου στην πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων

  "Θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή", ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

  19:24 06/05

  BioNTech: Δεν περιορίζουν οι πατέντες την παραγωγή ή τον εφοδιασμό με το εμβόλιό μας

  Η άρση των πατεντών κατά την εταιρεία δεν θα είχε αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

  18:52 06/05

  ΚΚΕ: Πλήρης κατάργηση της πατέντας των εμβολίων και όχι προτάσεις ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους και ανταγωνισμούς

  "Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των...