Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 09:24

  Λιπώδης νόσος του ήπατος και ζάχαρη: Η σχέση μεταξύ τους

  Λιπώδης νόσος του ήπατος και ζάχαρη: Η σχέση μεταξύ τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα έρευνα φέρνει στο φως αποδείξεις σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση ζάχαρης, προτείνοντας ότι η λήψη ακόμη και μέτριων ποσοτήτων της ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αλλαγή του μεταβολισμού ενός ατόμου. Τα συμπεράσματά της επισημαίνει για εμάς ο Βασίλης Γράβαρης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας

  Κατανάλωση ζάχαρης και προβλήματα υγείας 

  Ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ελβετίας, ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο Journal of Hepatology. Μερικά σάκχαρα είναι φυσικά συστατικά φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, πολλά από τα μεταποιημένα τρόφιμα που τρώμε περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα - ζάχαρη που οι κατασκευαστές προσθέτουν σε για να βελτιώσουν τη γεύση ή την εμφάνιση και την υφή των τροφίμων.

  Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης τύπου B, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνος.
  Το 2015, το Trusted Source του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας συμβούλευσε ρητά τη μη κατανάλωση πάνω από 5% των ημερησίων θερμίδων από επιπρόσθετη ζάχαρη. Σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό μεταφράζεται σε 100 θερμίδες ή 6 κουταλάκια του γλυκού ή 25 γραμμάρια επιπρόσθετης ζάχαρης. 

  Το 2015, η εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor ανέφερε ότι ο μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει περισσότερα από 126 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. Την ίδια στιγμή, ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει 93.2 γραμμάρια ημερησίως, ενώ στην Ελβετία τα γραμμάρια ανέρχονται σε 76.1. Στην Ελλάδα, μέχρι και το 2017, η μέση κατανάλωση ανερχόταν στα 27.2 γραμμάρια, ποσό που δεν πρέπει όμως να μας καθησυχάζει, καθώς οι πληθυσμιακές αναλογίες είναι πολύ διαφορετικές. 

  Εξετάζοντας την ήπια κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης

  Οι συγγραφείς της μελέτης ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ήπιες ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης. Για την έρευνά τους, την οποία πραγματοποίησαν μεταξύ 2013 και 2016, συμπεριέλαβαν 94 υγιείς άνδρες εθελοντές. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18-30 ετών και είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 24kg / m2, ο οποίος θεωρείται μεσαίο βάρος.

  Οι ερευνητές επέλεξαν συμμετέχοντες κάτω από ένα ορισμένο βάρος για να μειώσουν τις πιθανότητες πρόσληψης ατόμων που πιθανώς είχαν ήδη αναπτύξει αυξημένη περιεκτικότητα σε ηπατικά λιπαρά. Εξαιρέθηκαν επίσης οι άνδρες που κατανάλωναν ποτά με ζάχαρη καθημερινά ή που είχαν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 3 ώρες σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν συμπεριέλαβαν γυναίκες, "καθώς υπάρχουν στοιχεία για αποκλίνουσες μεταβολικές επιδράσεις της φρουκτόζης σε άνδρες και γυναίκες". Πράγματι, μελέτη του 2008 ανέφερε ότι η φρουκτόζη προκάλεσε έντονες μεταβολικές επιδράσεις σε νεαρές γυναίκες συμμετέχουσες, σε σύγκριση με τους άνδρες.

  Επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών στο σώμα

  Οι ερευνητές αρχικά έβαλαν τους συμμετέχοντες να απέχουν από ποτά με ζάχαρη για 4 εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες άρχισαν να πίνουν ποτά με ζάχαρη που περιείχαν είτε φρουκτόζη, σακχαρόζη ή γλυκόζη, τρεις φορές την ημέρα. Συνολικά καταναλώνονταν 80 γραμμάρια κάθε τύπου ζάχαρης καθημερινά. Παράλληλα, ζητήθηκε από μια τέταρτη ομάδα συμμετεχόντων να συνεχίσουν την αποχή ποτών με ζάχαρη.

  Για να εξετάσουν πώς τα ποτά με προσθήκη ζάχαρης επηρέασαν τα άτομα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιχνηθέτες, οι οποίοι είναι ουσίες που προσκολλώνται σε συγκεκριμένους ιστούς, ανάλογα με τη σύστασή τους, και μπορούν να ανιχνευθούν στο εκάστοτε σημείο προσκόλλησής τους.

  Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από ό, τι πριν από τη μελέτη. Συγκεκριμένα, υπέθεσαν ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αύξησε τον κορεσμό των συμμετεχόντων, κάνοντας τους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από άλλες πηγές. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι παρόλο που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, η προσθήκη ποτών με ζάχαρη στη διατροφή τους επηρέασε τη συνολική υγεία τους.

  Οι συμμετέχοντες που έπιναν ποτά  με φρουκτόζη είχαν παραγωγή λίπους δύο φορές υψηλότερη από εκείνους που έπιναν ποτά με γλυκόζη και εκείνους που απείχαν από ζαχαρούχα ποτά. "Αυτό συνέβαινε ακόμα και 12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα ή την κατανάλωση ζάχαρης", είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Philipp Gerber του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας και Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

  Λίπος στο συκώτι  

  Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου Β και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Ένα ιδιαίτερα εκπληκτικό εύρημα από τους ερευνητές ήταν ότι η σακχαρόζη ή η επιτραπέζια ζάχαρη - η μορφή της ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά - αύξησε τη σύνθεση λίπους λίγο περισσότερο από την ίδια ποσότητα φρουκτόζης.
  Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι η φρουκτόζη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τέτοιες αλλαγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:07 11/05

  Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής CHMP για νέα θεραπεία ενηλίκων με ατοπική δερματίτιδα

  Εφόσον εγκριθεί, η τραλοκινουμάμπη θα αποτελέσει τον πρώτο εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα που στοχεύει ειδικά την κυτοκίνη IL-13, βασικό συντελεστή της εκδήλωσης συμπτωμάτων στην ατοπική δερματίτιδα.

  08:21 11/05

  Εμβολιασμός COVID-19: Μετά το εμβόλιο, τι;

  H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει την καμπάνια για τον εμβολιασμό COVID-19.

  08:01 11/05

  Έρευνα: Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και COVID-19

  Παγκόσμια έρευνα βρίσκει τους μισούς από τους συμμετέχοντες να βιώνουν μείωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  07:41 11/05

  6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: "Μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών"

  Συζήτηση για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο.

  08:34 10/05

  COVID-19 και καρδιακή ανεπάρκεια: Νέα ερευνητικά δεδομένα

  Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα.

  08:26 10/05

  Εμβόλια για τον κορονοϊό και έφηβοι: Το ηθικό δίλημμα της κοινωνίας μας

  Θα πρέπει τα εμβόλια για τον κορονοϊό να προωθηθούν στους εφήβους στις αναπτυσσόμενες χώρες; Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί χρειάζεται άμεση απάντηση.

  23:59 09/05

  Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι απαραίτητες βιταμίνες και συστατικά

  Τι αλλάζει στη διατροφή στην προεμμηνόπαυση; Πολλά, αφού οι ανάγκες του οργανισμού είναι διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη προσοχή ώστε να τις καλύπτουμε.

  09:36 07/05

  Ψωρίαση: Νέες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών

  Περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο γι’ αυτό και οι εξελίξεις στη θεραπεία της ψωρίασης είναι σημαντικές.

  09:20 07/05

  Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα: Η νόσος και οι προκλήσεις

  H 8η Μαΐου δρα αφυπνιστικά ως η Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαθρίτιδας.

  23:59 06/05

  Είναι το ελαιόλαδο το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα;

  Τα τηγανητά δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό, όταν τηγανίζουμε όμως το λάδι που επιλέγουμε είναι σημαντικό!

  09:26 06/05

  Άσθμα: Κινδυνεύουν περισσότερο από COVID-19 οι ασθενείς;

  Η βαρύτητα και η μορφή του άσθματος επηρεάζει την απάντηση, ωστόσο οι ασθματικοί ασθενείς θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν κανονικά.

  09:03 06/05

  Μεταλλάξεις του κορονοϊού: Πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια;

  Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μας δίνουν στοιχεία για το κατά πόσο εμβόλια που διαθέτουμε παρέχουν προστασία από παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

  14:42 05/05

  Μελέτη: Η δράση του anakinra κατά της πνευμονίας από COVID-19

  Η Sobi και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης αναφέρουν ότι η χρήση του anakinra βελτίωσε τη συνολική κλινική έκβαση κατά 64% σε νοσηλευόμενους ασθενείς με πνευμονία οφειλόμενη σε COVID-19.

  09:08 05/05

  Θρομβώσεις μετά τα εμβόλια και μετά τη νόσηση με COVID-19

  Οι θέσεις Αμερικανικών Ιατρικών Ενώσεων για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τους πιθανούς κινδύνους.

  08:56 05/05

  Εσύ, μήπως παίρνεις το σάκχαρό σου χαΛΛΛαρά;

  Η νέα διαδικτυακή εκστρατεία της ΑΜΚΕ "Με Οδηγό το Διαβήτη" κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα με ambassador τον Γιώργο Μαυρίδη.

  23:59 04/05

  "Είμαστε ό,τι τρώμε"; Τότε, τι να τρώμε για να είμαστε καλά;

  Η διατροφή μας παίζει μεγάλο ρόλο στην ευεξία, τη διάθεσή μας για άσκηση και φυσικά, στην καλή μας υγεία.