Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 10:18

  Παχυσαρκία: Μια αιτία καρκίνου που όμως μπορούμε να προλάβουμε

  Παχυσαρκία: Μια αιτία καρκίνου που όμως μπορούμε να προλάβουμε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ευχαριστούμε την Ελένη Καραφώκα - Μαύρου, Χειρουργό, Δ/ντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας Metropolitan General (www.karafoka.gr)

  Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, καθώς αποτελεί το νούμερο ένα αίτιο νοσηρότητας και θνητότητας  για ολόκληρο τον πλανήτη. Στις μέρες μας υπολογίζεται ότι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, ενώ το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 50% μέχρι το 2030.

  Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκινογένεσης έχει αποδειχθεί πλέον, είναι δικαιολογημένη η έντονη ανησυχία που προκαλεί στους επαγγελματίες της υγείας η αύξηση της στον γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι το 20% του συνόλου των καρκίνων έχει άμεση σχέση με την παθολογική συσσώρευση λίπους

  Δεδομένα των τελευταίων 25 ετών δείχνουν ότι, το 20% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και το αντίστοιχο 14%  στους άνδρες αποδίδεται σε αυτή. Η παχυσαρκία, ως αποτρέψιμος παράγοντας δημιουργίας καρκίνου είναι μόλις δεύτερη μετά το κάπνισμα, όμως η κατάταξη αναμένεται να αλλάξει προς το χειρότερο τα επόμενα χρόνια λόγω του συνεχώς αυξανόμενου μέσου  σωματικού βάρους παγκοσμίως. 

  Η σύνδεση με 13 τύπους καρκίνου

  Επιδημιολογικές μελέτες  δείχνουν ισχυρή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και  διαφόρων τύπων καρκίνου. Αναφορές από το International Agency of Research into Cancer (IARC)  και το World Cancer Research Fund (WCRF) αναφέρουν ότι αυτό ισχύει για μια ομάδα από 13 διαφορετικούς τύπους κακοήθειας:

  • Μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού 

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου

  • Καρκίνος του νεφρού

  • Καρκίνος του ενδομητρίου

  • Καρκίνος του θυρεοειδούς

  • Παγκρεατικός καρκίνος

  • Ηπατοκυτταρικός καρκίνος

  • Πολλαπλούν μυέλωμα

  • Γαστρικός καρκίνος της καρδιοισοφαγικής συμβολής

  • Μηνιγγίωμα

  • Καρκίνος ωοθηκών

  • Αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου

  • Καρκίνος χοληδόχου κύστεως 

  Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο εφόσον, οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν σε αυτή την φάση πυροδοτούν σειρά από μεταβολικές αντιδράσεις που οδηγούν σε καρκινογένεση. Η μελέτη "Million Women Study” έδειξε ότι το 50% των περιπτώσεων καρκίνου σε αυτή την κατηγορία  αποδίδεται στην παχυσαρκία, ενώ η  "Swedish Obese Subject Study”,  στην οποία μελετήθηκαν 1.420 γυναίκες  μέχρι 18 χρόνια μετά από χειρουργείο για απώλεια βάρους, έδειξε μείωση στο συνολικό  ποσοστό εμφάνισης όλων των καρκίνων, αλλά και του καρκίνου του μαστού και της μήτρας ειδικότερα. 

  Παρότι η σχέση μεταξύ καρκίνου και παχυσαρκίας έχει μελετηθεί περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό, είναι εμφανές ότι οι άνδρες απειλούνται εξίσου. Οι μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα μέσης ηλικίας είναι εξίσου ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας για άνδρες και γυναίκες. Στα άτομα αυτής της κατηγορίας, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας αυξάνεται κατά 2.18 (άνδρες)  και 1.60 (γυναίκες) φορές. Η σχέση είναι ισχυρότερη για άτομα με συνυπάρχουσες διαταραχές του μεταβολισμού όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 που συχνά συνυπάρχει με παχυσαρκία.  

  Και οι μικρότερες ηλικίες κινδυνεύουν

  Η παρατήρηση όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι, πολλές από τις κακοήθειες που εμφανίζονται σε νεαρά άτομα ανήκουν στην ομάδα των 13  καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία.  Το γεγονός ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς  παγκοσμίως,  σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη  μακροχρόνια επίδραση της παχυσαρκίας στην εμφάνιση καρκινογένεσης, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η παχυσαρκία θα προκαλέσει μετατόπιση της καμπύλης  εμφάνισης  κακοήθειας  προς τις μικρότερες ηλικίες. Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό!

  Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν το γεγονός ότι εάν θέλουμε να πετύχουμε ένα διαρκές, βιώσιμο και  ουσιαστικό αποτέλεσμα σε αυτή τη μάχη, θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη. Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην εξάλειψη των αιτιών της εμφάνισης  καρκίνου.

  Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

  διατροφή δίαιτα 2020

  Η παχυσαρκία είναι ένας κατ’ εξοχήν αποτρέψιμος παράγοντας.  Οι προσπάθειες για ανάπτυξη υγιούς διατροφικής συμπεριφοράς  θα πρέπει να ενταθούν από όλους μας, ξεκινώντας από το σπίτι και καταλήγοντας στα γραφεία των εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας.

  Η βαριατρική χειρουργική θωρείται σήμερα ένα ισχυρό εργαλείο στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας και προτείνει μία γκάμα από χειρουργικές λύσεις. Η κατάλληλη για κάθε ασθενή  επέμβαση  επιλέγεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του.

  Οι επικρατέστερες  σήμερα βαριατρικές επεμβάσεις είναι η κάθετη επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) και το γαστρικό By Pass. Παραλλαγή της επιμήκους γαστρεκτομής είναι η επιμήκης γαστροπτύχωση.  Όλα τα βαριατρικά χειρουργεία γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά με πολύ καλά αποτελέσματα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  12:08 27/09

  Τεστ ανιχνεύει αμέσως έμβρυα με γενετικές ανωμαλίες

  Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία μίας αποβολής, αλλά και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.

  09:19 27/09

  Άγχος και πρόωρος τοκετός: Συνδέονται;

  Ως "παράγοντα κινδύνου" για πρόωρο τοκετό αντιμετωπίζει το άγχος πρόσφατη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε όχι, γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι με πολλούς τρόπους επιβλαβές για την υγεία...

  16:53 26/09

  Εγκαινιάστηκε το διαγνωστικό κέντρο "Εγκέφαλος Χαλανδρίου" του ομίλου Euromedica

  Μετά από ολική ανακαίνιση του κτιρίου και την εγκατάσταση καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

  11:26 26/09

  Γιατί ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν φορολόγηση των προϊόντων νικοτίνης με βάση το πόσο βλαβερά είναι

  Οι απόψεις που παρατέθηκαν στο συνέδριο 5ο Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction.

  10:25 26/09

  Γκ. Μαγιορκίνης στο TheTOC: Βέβαιη νέα έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα - Ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε

  Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  15:28 21/09

  Η Euromedica εγκαινιάζει το διαγνωστικό κέντρο "Εγκέφαλο Χαλανδρίου"

  Ολικά ανανεωμένο, μετά από πλήρη κτιριακή ανακαίνιση και ολοκαίνουργιο ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής.

  12:59 21/09

  Έρευνα: Πως μπορεί το υαλουρονικό οξύ να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής

  Εκτιμάται ότι βοηθά το έμβρυο να προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας.

  18:46 20/09

  Διεθνές συνέδριο για τις εξελίξεις στην εκπυρήνιση προστάτη

  Από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ουρολογική ομάδα U4U στις 23-24 Σεπτεμβρίου.

  15:49 20/09

  Γυναικολογικοί καρκίνοι: Πάνω από 1 εκατομμύριο διαγνώσεις το χρόνο

  Για πολλές μορφές γυναικολογικών καρκίνων η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού είναι χαμηλή. Η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο στις γυναίκες.

  10:30 14/09

  Νέα δεδομένα στη μόνιμη αποκατάσταση των αιμορροΐδων

  Πλέον υπάρχουν διαθέσιμες αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές λύσεις.