Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 12:17

    Γιατί οι βιταμίνες C,D και το σελήνιο θεωρούνται αντικαρκινικές

    Γιατί οι βιταμίνες C,D και το σελήνιο θεωρούνται αντικαρκινικές
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Γράφει ο: Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN
    Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
    Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
    Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
    Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General

    Ακολουθώντας τις αρχές της μεσογειακής – ισορροπημένης διατροφής, στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός υγιούς πληθυσμού συμπεριλαμβάνονται δημητριακά ολικής άλεσης, λευκά και κόκκινα κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, σπόροι, ξηροί καρποί κ.ο.κ. Γίνεται συχνά μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα οφέλη κάποιων τροφίμων στη γενική υγεία, ενώ συνηθισμένες είναι οι συζητήσεις για τα "αντικαρκινικά τρόφιμα" και τη σημασία τους στην πρόληψη του καρκίνου.

    Εξετάζοντας την επίδραση κάποιων δημοφιλών τροφών σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο παρατηρήθηκε πως ένα ευρέως γνωστό γονίδιο, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη p53, η οποία ενεργοποιείται από μηνύματα που προκαλούν κυτταρικό stress (π.χ. αλλοιώσεις του DNA, υποξία, ανοξία κ.α.) και κακοήθη εξαλλαγή, επηρεάζεται από ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά τροφίμων. Όσο μεγαλύτερη είναι η "ζημιά", τόσο περισσότερο δραστηριοποιείται το γονίδιο, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ορίζουν τα επίπεδα του p53 ως δείκτη κινδύνου, όσον αφορά την καταστροφή του DNA.

    Επίδραση της βιταμίνης C
    Μία θρεπτική ουσία που μπορεί να επηρεάσει το γονίδιο p53 είναι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ). Η ικανότητά να ενεργοποιείται το γονίδιο σε καρκινικά κύτταρα αποδεικνύεται σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου. Πολλά καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν και το απενεργοποιούν, με αποτέλεσμα  να διαφύγουν το θάνατο και να συνεχίζουν τον πολλαπλασιασμό μέχρι την επίτευξη δημιουργίας όγκου. Η ικανότητα ενεργοποίησης της p53 σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό τους, ή ακόμη και να οδηγήσει στην απόπτωση τους.

    Η βιταμίνη C είναι σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα της p53 στα καρκινικά κύτταρα του παχέως εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011. Επιπλέον η μελέτη αυτή έδειξε ότι, χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας με σισπλατίνη, προάγοντας τα επίπεδα καρκινικών κυττάρων που θα καταστραφούν, συγκριτικά με τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας με αποκλειστική χρήση του φαρμάκου (σισπλατίνη). Φυσικά όμως να τονιστεί ότι χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

    Επίδραση της βιταμίνης D
    Ένα ακόμα θρεπτικό συστατικό που επιδρά στην p53 είναι η βιταμίνη D. Παρόμοια με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει, μέσω της ενεργοποίησης της p53, την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

    Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Investigative Ophthalmology & Visual Science το 2003, δείχνει ότι θεραπευτικό σχήμα με βιταμίνη D για καρκίνο ρετινοβλαστώματος κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης p53 και άλλων ογκοκατασταλτικών πρωτεϊνών μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για τον έλεγχο ορισμένων τύπων καρκίνου, λόγω αυτής της ικανότητάς. Φυσικά όμως να τονιστεί ότι χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

    Επίδραση του σελήνιου (Se)
    Ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο με επίδραση στην p53 είναι το σελήνιο. Συγκεκριμένα, το σελήνιο που περιέχει η πρωτεΐνη SeMet μπορεί να ενεργοποιήσει την p53 ως απάντηση σε γενετική βλάβη, βοηθώντας το κύτταρο να επισκευάσει το DNA του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Anticancer Research το 2006.

    Το σελήνιο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου, αφού συμβάλει στην καταπολέμηση της συσσώρευσης των γενετικών μεταλλάξεων που είναι υπαίτιες για την ανάπτυξη του. Η χρήση του σεληνίου στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου είναι θέμα πολλών κλινικών δοκιμών τις τελευταίες δεκαετίες. Φυσικά όμως να τονιστεί ότι χρειάζονται περεταίρω μελέτες.

    Να θυμάστε πως ακολουθώντας τις βασικές αρχές μιας ισορροπημένης – "έξυπνης" διατροφής (γιατί η μαγεία της διατροφής βρίσκεται στην συνέργεια όλων των θρεπτικών συστατικών), διατηρώντας πάντα υγιές σωματικό βάρος και σε συνδυασμό με ελαφριά σωματική άσκηση κάνετε στον εαυτό σας το μεγαλύτερο δώρο. Απαλλαγείτε από τη μονοτονία του καναπέ και την ευκολία του έτοιμου φαγητού και αξιοποιείστε όσα η γη μας έχει δώσει απλόχερα. Πάντοτε να εμπιστεύεστε Κλινικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για οποιαδήποτε διατροφική παρέμβαση.

     

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    10:48 20/04

    119 Φορείς συμμαχούν για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα

    Σήμερα στην Ευρώπη τρεις νέες γυναίκες πεθαίνουν κάθε ώρα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παρότι η νόσος είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%.

    09:45 20/04

    Πολυβιταμίνες, ωμέγα-3, προβιοτικά και βιταμίνη D: Ο ρόλος τους στην COVID-19

    Οι παραπάνω βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να μειώσουν σε έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

    09:36 20/04

    Θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό: Πόσο συχνή είναι αυτή η επιπλοκή;

    Ποια είναι τα ερωτήματα που αναδύονται σχετικά με τις θρομβώσεις από τον εμβολιασμό.

    16:02 19/04

    Εμβόλια σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

    Οι συστάσεις και οι συμβουλές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

    12:50 19/04

    Νέα δεδομένα για τη λαροτρεκτινίμπη σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

    Το ποσοστό ασθενών που παρουσίασε ανταπόκριση διάρκειας 12 μηνών ήταν 88%, με συνολικό ποσοστό επιβίωσης στους 12 μήνες και 91% και ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου 69%.

    09:24 19/04

    Λιπώδης νόσος του ήπατος και ζάχαρη: Η σχέση μεταξύ τους

    Νέα έρευνα φέρνει στο φως αποδείξεις σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση ζάχαρης για το συκώτι μας.

    09:12 19/04

    Θρόμβωση μετά το εμβόλιο: Τα συμπτώματα, η διάγνωση, η θεραπεία

    Πολλή συζήτηση γίνεται για τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης μετά τα εμβόλιο. Τα παρακάτω δεδομένα έχουν ενδιαφέρον.

    23:58 18/04

    Τι σχέση έχουν οι φυτικές ίνες με την υγεία της καρδιάς;

    Πόσες μερίδες χρειαζόμαστε καθημερινά για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

    16:07 16/04

    Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλες συχνές παθήσεις καρπού κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19

    Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

    12:59 16/04

    Νέα μέθοδος δίνει ελπίδα σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να μείνουν έγκυοι με δικά τους ωάρια

    Η χορήγηση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος και γοναδοτροπινών φάνηκε πως αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών.

    13:46 15/04

    Η Εθνική Τράπεζα συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια από την ίδρυσή της

    Η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας.

    12:13 09/04

    Εμβόλιο COVID-19 και εγκυμοσύνη: Τα νέα δεδομένα

    Μελέτη δείχνει πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.

    18:36 08/04

    To PIF χαιρετίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"

    Θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης

    11:51 01/04

    Στυτική δυσλειτουργία: Μια νέα επαναστατική μέθοδος βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία

    Νέα επαναστατική ενδαγγειακή μέθοδος έρχεται να βοηθήσει τους ανδρολόγους. Γράφει ο Θεοδόσιος Μπίσδας, MD, PhD.

    13:56 31/03

    Αραίωση μαλλιών; Μην συμβιβάζεστε πιά!

    Νικήστε την οριστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE.

    13:06 31/03

    Για πρώτη φορά ερευνητές μελέτησαν τη δομή του γονιδιώματος του πλακούντα εγκύων

    Kαι ανακάλυψαν ότι μοιάζει με εκείνη ενός όγκου!