Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 13:07

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που στοχεύει στην ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της αγοράς και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εχθές. 

  Σύντομα η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία συμβάλλουν στην ανακούφιση ή ακόμα και στη θεραπεία πολλών ασθενών. 

  Σημειώνεται ότι η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με το UN  World Drug Report, θα ανέλθει, όπως εκτιμάται, έως το 2024, στα 65 δισ. δολάρια. 

  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όρους για την ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και τη διάθεση και πώληση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζει τον ασφαλή εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και τον έλεγχο του ΕΟΦ.

  Στη χώρα μας, η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017, ενώ η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η εμπορία και η εξαγωγή της τον Μάρτιο του 2018 (Ν. 4523/2018). Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ' εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, με αποκλειστικό σκοπό, είτε για την προμήθεια της φαρμακευτικής αγοράς με τη διάθεση σκευασμάτων για ιατρικούς σκοπούς, είτε για την εξαγωγή τους. 

  Σύμφωνα με την προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως τριάντα (30) γρ. με σκοπό αποκλειστικά την εξαγωγή τους για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, ανεξάρτητα εάν στη χώρα εξαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη, για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

  Επίσης, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, για την κάλυψη ασθενών με συνταγογραφημένες ανάγκες.

  Το υπό διαβούλευση νομοθετικό πλαίσιο θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μίας ισχυρούς βιομηχανικής και εξαγωγικής βάσης, μίας νέας αγοράς με σημαντικές προοπτικές, καθώς επιτρέπει στις εταιρίες του κλάδου να αναπτύξουν σημαντική δράση, διαθέτοντας αποκλειστικά ξηρό ανθό και έτοιμα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. 

  Η τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς ΤHC, είναι η ψυχοτρόπος ουσία που απαντάται στο φυτό της κάνναβης, η οποία επιδρά στους υποδοχείς του εγκεφάλου μέσω του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος. Ωστόσο, όταν χορηγείται σε πολύ μικρές και ρυθμιζόμενες δόσεις σε συνδυασμό με το CBD (κανναβιδιόλη, ένα από τα πιο σημαντικά φυτο-κανναβινοειδή, δίχως ψυχοτρόπο δράση), μπορεί να συμβάλει θεραπευτικά σε διάφορες παθήσεις, όπως οι κρίσεις στους ασθενείς με επιληψία, η αντιμετώπιση της ναυτίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία και η ανακούφιση των μυϊκών σπασμών που προέρχονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνολικά, η THC έχει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών. Στη φαρμακευτική / ιατρική κάνναβη, η περιεκτικότητα σε THC είναι μεγαλύτερη από 0,2%. 

  Στην Ελλάδα έχουν, μέχρι σήμερα, δοθεί περισσότερες από 60 άδειες φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σε πλήρη φάση ανάπτυξης είναι η μονάδα παραγωγής της ΤΙΚUN που προχωρά με ταχείς ρυθμούς, σε μια έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορίνθου, επένδυση που θα ξεπεράσει, σύμφωνα με την Εταιρεία, τα 40 εκατομμύρια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:21 13/04

  Μειωμένα τα αντισώματα μετά τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκατασταλμένους

  Τι σχολίασε σχετικά με αυτό το θέμα η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

  09:03 13/04

  Εμβόλια COVID και θρομβώσεις: Γιατί και πώς μπορεί να συνδέονται

  Πώς μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις; Όλα τα δεδομένα που ερευνά σήμερα η επιστημονική κοινότητα.

  11:56 12/04

  Παίρνετε αντιβίωση; Να γιατί πρέπει να πάρετε και προβιοτικά

  Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.

  09:17 12/04

  Νέα έρευνα: Πόσο συχνά νοσηλεύονται σε ΜΕΘ παιδιά με COVID-19

  Ένα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται με Covid-19 χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ.

  23:59 11/04

  Ξηροί καρποί για πιο υγιές βάρος: Ποιους να προτιμήσετε

  Ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που ταιριάζουν σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους;

  16:59 09/04

  38% μείωση θανάτου σε ασθενείς COVID-19 με θεραπεία με baricitinib

  Τι έδειξαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19.

  10:20 09/04

  Πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Το χρονικό διάστημα που έχει κανείς αντισώματα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 είναι σημαντικό για το τέλος της πανδημίας.

  10:05 09/04

  Έχετε αρχίσει να τρέχετε; Αυτά είναι τα 5 συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγετε

  Με αφορμή την καραντίνα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τρέχουν.

  09:38 09/04

  Ρευματικά νοσήματα: Καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα

  Τα δύο βασικά μηνύματα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους ρευματοπαθείς από το webinar της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.

  10:53 08/04

  Έχετε στεφανιαία νόσο: Ελέγξτε το σάκχαρό σας!

  Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν τριπλάσια πιθανότητα να έχουν και διαβήτη, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

  10:33 08/04

  Αρθροπλαστική γόνατος με το ρομποτικό σύστημα ROSA, χωρίς επιβάρυνση για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους

  Η Ευρωκλινική Αθηνών αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία προσφέρει για τους επόμενους έξι μήνες την επέμβαση αυτή χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για όλους τους ιδιωτικά ασφαλισμένους.

  10:20 08/04

  Self test: Πώς θα τα κάνουμε στο σπίτι;

  Οι οδηγίες για την σωστή διενέργεια των self test από τον ΕΟΔΥ.

  10:14 08/04

  Τι ισχύει για την επαναμόλυνση μετά από λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2;

  Χρειάζεται να εξακολουθήσουν να προσέχουν όσοι έχουν "περάσει" COVID-19 και τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι σχετικά με το θέμα αυτό.

  10:01 07/04

  5 (απλοί) κανόνες για υγιές σώμα και μυαλό

  Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και είναι μια καλή αφορμή για να υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες για την υγεία μας.

  23:59 06/04

  Τι είναι η δυσλιπαιμία και τι σημαίνει "προσωπικός στόχος" για την τιμή της LDL χοληστερόλης

  Η δυσλιπιδαιμία είναι μια πολύ βασική διαταραχή που οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ευάγγελος Λυμπερόπουλος εξηγεί περισσότερα.

  09:31 06/04

  Έρευνα: 7 στους 10 Έλληνες επιθυμούν την επαναλειτουργία των χώρων προπόνησης

  Η πιθανότερη μορφή προπόνησης όταν θα ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια.