Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 13:07

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που στοχεύει στην ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της αγοράς και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εχθές. 

  Σύντομα η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται στις χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία συμβάλλουν στην ανακούφιση ή ακόμα και στη θεραπεία πολλών ασθενών. 

  Σημειώνεται ότι η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, σύμφωνα με το UN  World Drug Report, θα ανέλθει, όπως εκτιμάται, έως το 2024, στα 65 δισ. δολάρια. 

  Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όρους για την ενίσχυση των εξαγωγών, αλλά και τη διάθεση και πώληση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζει τον ασφαλή εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, υπό συνθήκες υψίστης ασφάλειας και τον έλεγχο του ΕΟΦ.

  Στη χώρα μας, η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017, ενώ η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η εμπορία και η εξαγωγή της τον Μάρτιο του 2018 (Ν. 4523/2018). Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και κατ' εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, με αποκλειστικό σκοπό, είτε για την προμήθεια της φαρμακευτικής αγοράς με τη διάθεση σκευασμάτων για ιατρικούς σκοπούς, είτε για την εξαγωγή τους. 

  Σύμφωνα με την προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως τριάντα (30) γρ. με σκοπό αποκλειστικά την εξαγωγή τους για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, ανεξάρτητα εάν στη χώρα εξαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη, για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

  Επίσης, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ, για την κάλυψη ασθενών με συνταγογραφημένες ανάγκες.

  Το υπό διαβούλευση νομοθετικό πλαίσιο θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μίας ισχυρούς βιομηχανικής και εξαγωγικής βάσης, μίας νέας αγοράς με σημαντικές προοπτικές, καθώς επιτρέπει στις εταιρίες του κλάδου να αναπτύξουν σημαντική δράση, διαθέτοντας αποκλειστικά ξηρό ανθό και έτοιμα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. 

  Η τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς ΤHC, είναι η ψυχοτρόπος ουσία που απαντάται στο φυτό της κάνναβης, η οποία επιδρά στους υποδοχείς του εγκεφάλου μέσω του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος. Ωστόσο, όταν χορηγείται σε πολύ μικρές και ρυθμιζόμενες δόσεις σε συνδυασμό με το CBD (κανναβιδιόλη, ένα από τα πιο σημαντικά φυτο-κανναβινοειδή, δίχως ψυχοτρόπο δράση), μπορεί να συμβάλει θεραπευτικά σε διάφορες παθήσεις, όπως οι κρίσεις στους ασθενείς με επιληψία, η αντιμετώπιση της ναυτίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία και η ανακούφιση των μυϊκών σπασμών που προέρχονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνολικά, η THC έχει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών. Στη φαρμακευτική / ιατρική κάνναβη, η περιεκτικότητα σε THC είναι μεγαλύτερη από 0,2%. 

  Στην Ελλάδα έχουν, μέχρι σήμερα, δοθεί περισσότερες από 60 άδειες φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ σε πλήρη φάση ανάπτυξης είναι η μονάδα παραγωγής της ΤΙΚUN που προχωρά με ταχείς ρυθμούς, σε μια έκταση 56.000 τ.μ. στα Εξαμίλια Κορίνθου, επένδυση που θα ξεπεράσει, σύμφωνα με την Εταιρεία, τα 40 εκατομμύρια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:02 27/09

  Έγκριση νέας θεραπείας για το μεταστατικό μελάνωμα

  Η έγκριση αφορά το ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα. Γενικά, το μελάνωμα είναι ιάσιμο εάν βρεθεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

  09:50 27/09

  5 μηνύματα από τα νεφρά μας ότι κάτι δεν πάει καλά

  Τα νεφρά είναι τα "φίλτρα" του οργανισμού μας και είναι καλό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας στείλουν.

  09:19 27/09

  Άγχος και πρόωρος τοκετός: Συνδέονται;

  Ως "παράγοντα κινδύνου" για πρόωρο τοκετό αντιμετωπίζει το άγχος πρόσφατη έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε όχι, γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι με πολλούς τρόπους επιβλαβές για την υγεία...

  09:14 26/09

  Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για διαβήτη στα παιδιά μετά από COVID-19

  Το παραπάνω ισχυρίζεται νέα αμερικανική μελέτη, ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η ίδια η νόσος πυροδοτεί την εκδήλωση παιδικού διαβήτη.

  08:35 26/09

  Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις

  H οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή γενετική νόσος που αφορά διαταραχή του μεταβολισμού. Η γνώση για την πάθηση είναι σημαντική για τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της.

  12:28 23/09

  24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC) τα επόμενα χρόνια την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

  11:21 23/09

  Νέα μελέτη για τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές συνέπειες της COVID-19

  Η Covid-19 φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για μακρόχρονα προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδίως μνήμης, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη.

  08:59 23/09

  Έρευνα: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον HPV

  Τα δεδομένα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο μικροσκόπιο νέας έρευνας.

  08:50 23/09

  Πολλαπλό μυέλωμα: Δεδομένα και πληροφορίες για τη νόσο με το "σιωπηλό προφίλ"

  Το πολλαπλό μυέλωμα είναι η 2η σε συχνότητα αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως.

  08:12 23/09

  Η Advanced Hair Clinics στο 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης Μαλλιών

  Στο συνέδριο συζητήθηκαν σε επιστημονικό επίπεδο, ερευνητικές μελέτες και πρακτική εφαρμογή των τελευταίων εφαρμογών εμφύτευσης και αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

  15:36 22/09

  "Το ταξίδι του Ασθενή": Ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

  Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς Πολλαπλή Σκλήρυνση, την έρευνα για τη νόσο και στο Σύστημα...

  10:10 22/09

  Ένας στους 4 μετά από long covid μπορεί να εμφανίσει αντισώματα αυτοάνοσης πάθησης

  Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της μακρόχρονης Covid-19 που είναι σχετικά συχνή.

  09:31 22/09

  Αναψυκτικά με ζάχαρη και καρκίνος: Υπάρχει πιθανή σχέση;

  Η κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, βρήκε νέα έρευνα.

  12:07 21/09

  Τι μπορεί να σημαίνουν οι εφιάλτες για τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου μας;

  Οι εφιάλτες ιδίως στους άνδρες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατοπινής άνοιας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

  09:40 21/09

  Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: "Η ζωή με την άγνωστη – γνωστή νόσο"

  Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και 80.000 έως 110.000 στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο σήμερα.

  09:18 21/09

  Η πλειονότητα των θανάτων που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ μπορούσε να είχε αποτραπεί

  Αυτό το συμπέρασμα αναφορικά με την περιγεννητική θνησιμότητα προκύπτει από έκθεση του CDC.