Τρίτη, 02-Μαρ-2021 12:03
Εξέταση αίματος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις βιοψίες

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής
Η βιοψία είναι συνήθως μία επώδυνη διαδικασία που υφίσταται ο ασθενής όταν πρέπει να γίνει διάγνωση για έναν πιθανό καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Dr. Ronen Sadeh, του Hebrew University της Ιερουσαλήμ και επικεφαλής του Senseera Health, η ομάδα του κατάφερε να βρει μία απλή εξέταση αίματος, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις βιοψίες.
"Από τη βιοψία μαθαίνουμε για πιθανή βλάβη στα κύτταρα, για διαφορετικά αντισώματα, τι ακριβώς συμβαίνει με τον ιστό, αν πρόκειται για καρκίνο ή για φλεγμονή. Είναι όμως επώδυνη και συνήθως γίνεται μόνο μία φορά", είπε ο Dr. Sadeh.
"Εμείς εξετάζουμε το DNA που φθάνει στο αίμα. Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν στο σώμα μας, όταν κάτι πάει στραβά, μέρος του DNA τους πέφτει στο αίμα. Μέχρι τώρα έψαχναν την ακολουθία του DNA. Δεν υπάρχει όμως διαφορά στο DNA ενός εγκεφαλικού κυττάρου και ενός κυττάρου του ήπατος.
Εξετάζουμε πληροφορίες που σχετίζονται με το DNA, οι οποίες έχουν σχέση με τη "συσκευασία” του DNA, δηλαδή το τμήμα του DNA που είναι ενεργό στον πυρήνα των κυττάρων και επομένως δεν είναι τόσο πυκνά "συσκευασμένο”. Όταν συνδυάζουμε τη "συσκευασία” με την ακολουθία του DNA, τότε μπορούμε να δούμε τις διαφορές μεταξύ διαφορετικών τύπων κυττάρων, αλλά και την κατάστασή τους, αν δηλαδή είναι υγιή ή όχι και από ποιο όργανο προέρχονται" είπε.
"Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το DNA έφθασε στο αίμα από τον εγκέφαλο ή από το ήπαρ, αλλά και αν προήλθε από υγιές ήπαρ ή από ήπαρ που έχει φλεγμονή ή αν πρόκειται για καρκινικό κύτταρο από το ήπαρ.
Ο τομέας μας είναι η επιγενετική. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το γονιδίωμα και γιατί υπάρχουν διαφορές, αν και το DNA των κυττάρων από τον εγκέφαλο και το ήπαρ είναι ίδιο.
Το "μυστικό” είναι ότι υπάρχει ένας κώδικας γραμμένος στις πρωτεΐνες που σχετίζονται με το DNA και τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον κώδικα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ορισμένα μέρη του γονιδιώματος και να αγνοήσουν άλλα τμήματά του. Το DNA στο αίμα διατηρεί τις πολύτιμες αυτές επιγενετικές πληροφορίες" εξήγησε ο Dr. Ronen Sadeh.
Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Η χορήγηση πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος και γοναδοτροπινών φάνηκε πως αποκαθιστά τη λειτουργία των ωοθηκών.
Το μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει στη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή COVID και υποξαιμία.
Οι δράσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών.
Ένα σημαντικό συνέδριο για τους καρδιολόγους όλης της χώρας.
Στοιχεία από τις γεννήσεις στην Ελλάδα.
Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023, σε συνεργασία με τη HOPEgenesis.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια 7.954 δείγματα από εγχώρια κρούσματα από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μεταλλάξεων SARS-CoV-2, μέχρι...
Η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας.
Μελέτη δείχνει πως τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση σε εγκύους και θηλάζουσες.
Θεωρώντας ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης
Νέα επαναστατική ενδαγγειακή μέθοδος έρχεται να βοηθήσει τους ανδρολόγους. Γράφει ο Θεοδόσιος Μπίσδας, MD, PhD.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) καλεί τους ασθενείς με σπάνιες μορφές καρκίνου να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας.
Νικήστε την οριστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE.
Kαι ανακάλυψαν ότι μοιάζει με εκείνη ενός όγκου!
Είναι μια υγιεινή, θρεπτική και εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες.