Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Φεβ-2021 08:34

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές

  Ελκώδης κολίτιδα: Σε τι μπορεί να οφείλεται, τα συμπτώματα και οι νεότερες θεραπευτικές επιλογές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρμίρης, Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Γαστρεντερολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου "Βενιζέλειο - Πανάνειο", Ηράκλειο

  Η ελκώδης κολίτιδα (ΕΚ) είναι μια χρόνια, ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου. Η τρέχουσα υπόθεση παθογένειας υποστηρίζει ότι η έκθεση σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου οδηγεί σε μια ανορθόδοξη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον της εντερικής χλωρίδας σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα.

  Σε τι μπορεί να οφείλεται η ελκώδης κολίτιδα; Και τι μας προστατεύει από τη νόσο;

  Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για ενδεχόμενη αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης ΕΚ είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος – επεξεργασμένων τροφών – κορεσμένων λιπαρών οξέων – τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, η συχνή λήψη αντιβιοτικών ιδιαίτερα σε παιδική ηλικία και η χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων.

  Αντίθετα, παράγοντες που ενδεχομένως ασκούν προστατευτική επίδραση είναι η πρόσληψη φυτικών ινών, ο θηλασμός, η σκωληκοειδεκτομή, η διαμονή σε ημιαστικό – αγροτικό περιβάλλον, η πρόσβαση σε ατομική τουαλέτα και ζεστό νερό και η συναναστροφή με κατοικίδια ζώα σε παιδική ηλικία.

  Πόσους αφορά η ελκώδης κολίτιδα

  Η πλέον αυξημένη επίπτωση της νόσου παρατηρείται μεταξύ 2ης - 4ης δεκαετίας της ζωής, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οιαδήποτε ηλικία, και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 16-18.000 ασθενείς.

  Πώς γίνεται η διάγνωση 


  Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα, στην κολονοσκόπηση, τις βιοψίες και συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και κοπράνων. Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι η διάρροια (συνήθως με παρουσία αίματος και βλέννης), η επιτακτική ανάγκη κένωσης, η νυκτερινή αφύπνιση, ο πόνος στην κοιλιά, ο πυρετός, η μειωμένη όρεξη και η απώλεια βάρους. Κλινικές εκδηλώσεις εκτός του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστούν στο 30% περίπου των ασθενών προσβάλλοντας κυρίως το μυοσκελετικό σύστημα, το δέρμα, τους οφθαλμούς, το στόμα και το συκώτι. Η νόσος χαρακτηρίζεται από εξάρσεις εναλλασσόμενες με περιόδους ύφεσης. Η εμμένουσα ενεργός νόσος εξαιτίας της ανεπαρκούς αντιμετώπισής της μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής αλλά και την αύξηση του κινδύνου νοσηλείας, χειρουργείων και εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. 

  H καθημερινότητα των ασθενών με ΕΚ, ειδικά τις περιόδους έξαρσης, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Δύο στους τρεις ασθενείς στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η νόσος ελέγχει τη ζωή τους. Η απρόβλεπτη φύση των συμπτωμάτων οδηγεί τους ασθενείς να ζουν με τον φόβο του στιγματισμού αλλά και την αμηχανία μήπως δεν μπορέσουν να βρουν έγκαιρα τουαλέτα, βιώνοντας έτσι έντονα αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων λόγω της νόσου, με τις ηλικίες 18-49 να επηρεάζονται σε εντονότερο βαθμό. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συχνή εμφάνιση άγχους, κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι 79% των ασθενών πιστεύει ότι η ΕΚ τους εμποδίζει να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

  Η θεραπευτική προσέγγιση για την ελκώδη κολίτιδα

  Ο σχεδιασμός της θεραπευτικής προσέγγισης βασίζεται στα χαρακτηριστικά της νόσου θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, εμπεριέχοντας σε σημαντικό βαθμό την εξατομίκευση και έχοντας ως βασικότερο γνώμονα την ασφάλεια. Ο πρωτεύων στόχος είναι η επαγωγή και διατήρηση της κλινικής ανταπόκρισης (ήπια συμπτώματα ή πλήρης απουσία αυτών), ιδανικά συνδυασμένη με επούλωση των βλαβών του εντέρου που ανιχνεύθηκαν στην κολονοσκόπηση (ενδοσκοπική ύφεση). Τα συνηθέστερα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην ΕΚ είναι τα κορτικοστεροειδή, τα 5-αμινοσαλικυλικά, η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη, οι jak-αναστολείς και οι βιολογικοί παράγοντες. Τα τέσσερα τελευταία χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις μέτριας-σοβαρής ΕΚ ή/και εφόσον έχουν αποτύχει τα προηγούμενα ή έχει παρουσιάσει δυσανεξία ο ασθενής κατά τη λήψη τους. 

  Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται επί αποτυχίας των διαθέσιμων φαρμακευτικών επιλογών πλην περιπτώσεων οξείας βαριάς νόσου ή όταν συντρέχουν ειδικοί σοβαροί λόγοι (π.χ. ανάπτυξη στένωσης ή καρκίνου του παχέος εντέρου). Αυτή θα απαιτηθεί στο 15% περίπου των ασθενών σε κάποια φάση της νόσου τους. Η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του ορθού, με ταυτόχρονη δημιουργία νέο-ληκύθου. Αν και θεωρείται ως "οριστική θεραπεία" για την ΕΚ, σχετίζεται με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, απαιτούν θεραπεία και χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης και συντελούν στη μείωση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, έχει φανεί ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειωθεί η γονιμότητα των γυναικών. Αυτό το ζήτημα προκαλεί μεγάλη ανησυχία αφού οι γυναίκες ασθενείς με ΕΚ είναι συνήθως νέες σε αναπαραγωγική ηλικία.

  Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Προσδοκούμε στο μέλλον να έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα πολλές νέες καινοτόμες θεραπείες με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας. Χρειαζόμαστε παράγοντες αποτελεσματικούς και ασφαλείς, με ταχεία έναρξη δράσης και ευκολία στη χρήση κυρίως για την αντιμετώπιση της μέτριας-σοβαρής ΕΚ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας ένα νέo φάρμακο και αναμένουμε και άλλα μόρια τα επόμενα χρόνια.  

  Τέλος σημαντική είναι και η επικοινωνία ιατρού-ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να έχει με το ιατρό του μια τακτική και ειλικρινή επικοινωνία ώστε να μπορούν να θέσουν μαζί τους θεραπευτικούς στόχους, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Έχει φανεί ότι οι ασθενείς μένουν πιο ευχαριστημένοι με τη θεραπεία τους όταν έχουν ενεργό ρόλο στη λήψη της απόφασης. Είμαστε εδώ λοιπόν για να μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο στους ασθενείς μας.    

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:59 04/03

  Bristol Myers Squibb: Έγκριση από την ΕΕ για το fedratinib για τη θεραπεία της μυελοΐνωσης

  Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

  11:37 04/03

  Η MSD βοηθά στην παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson

  Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.

  10:01 04/03

  Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.

  04:09 04/03

  Παχυσαρκία, ένας σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.

  23:59 03/03

  Τσικνίστε χωρίς τύψεις – και χωρίς να βαρυστομαχιάσετε!

  Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;

  13:07 03/03

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  07:23 03/03

  Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

  Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.

  10:58 02/03

  Συνεργασία της Bristol Myers Squibb με το Πανεπιστήμιο Rockefeller για μονοκλωνικά αντισώματα κατά της COVID-19

  H συμφωνία αφορά στην άδεια εκμετάλλευση για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.

  08:27 02/03

  Νεότερα στελέχη του κορονοϊού στις ΗΠΑ: Τι γνωρίζουμε γι' αυτά

  Τα δεδομένα των ερευνητών δείχνουν ότι αυτή είναι η κομβική μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό.

  08:16 02/03

  10.000 βήματα: Πόσες θερμίδες καίμε εάν φτάσουμε το στόχο της ημέρας;

  Στα apps για το περπάτημα, τα 10.000 βήματα θεωρούνται η ιδανική άσκηση για την ημέρα μας.

  11:27 01/03

  Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: 25 χρόνια στη φροντίδα του ασθενή με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία

  Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

  09:36 01/03

  Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ο σοβαρός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο

  Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.

  09:03 01/03

  Να γιατί πρέπει να κάνουμε διαχείριση άγχους!

  Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.