Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Φεβ-2021 09:59

  Ψωριασική αρθρίτιδα: Η επικοινωνία γιατρού-ασθενούς βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση της νόσου

  Ψωριασική αρθρίτιδα: Η επικοινωνία γιατρού-ασθενούς βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση της νόσου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γράφει ο Γεώργιος Κ. Βοσβοτέκας, Ρευματολόγος

  Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει καταφέρει σημαντικές επιδόσεις όσον αφορά στην εξέλιξη και βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών, που διαθέτουν οι θεράποντες ιατροί για την αντιμετώπιση και διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Πλέον οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως η ψωρίαση αλλά και η ψωριασική αρθρίτιδα, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους και την ποιότητα ζωής τους. Αρκεί βέβαια να συζητήσουν με τον ειδικό γιατρό, να του περιγράψουν ακριβώς τα συμπτώματα που εμφανίζουν και μέσω αυτής της αμφίδρομης επαφής να καταλήξουν στην καταλληλότερη αγωγή.   

  Ψωριασική αρθρίτιδα: Η διάγνωση και η θεραπευτικές επιλογές

  Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική πάθηση, η οποία προσβάλλει το 10-40% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση. Πληθώρα μελετών καταδεικνύουν πως χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες καθώς και μόνιμες μη αναστέψιμες παραμορφώσεις στις αρθρώσεις, προκαλώντας έντονα προβλήματα στη λειτουργικότητα αλλά και το ψυχισμό των ασθενών. 
  Σήμερα, μέσω των εξελιγμένων θεραπευτικών δυνατοτήτων που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι ειδικοί γιατροί, δηλαδή οι ρευματολόγοι και ειδικά με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης πρόσβασης στην κατάλληλη αγωγή, μπορεί να επιτευχθεί ύφεση της νόσου, δηλαδή να περιοριστούν ή και να εκμηδενιστούν τα συμπτώματα, εξασφαλίζοντας μία φυσιολογική καθημερινότητα. 

  Η ζωή με τη νόσο

  Πέρα όμως από την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ο ασθενής θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να συζητήσει το πρόβλημα που βιώνει, να περιγράψει με τακτικότητα τα συμπτώματα που εμφανίζει και φυσικά να αναφέρει το πώς αισθάνεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το άτομο που ζει με ψωριασική αρθρίτιδα να μην έχει ενδοιασμούς όταν αναφέρεται στη νόσο του. Να μην θεωρεί ότι φέρει κάποιο στίγμα και ειδικά να μην κρύψει το σωματικό ή ψυχικό πόνο που αισθάνεται ακόμη και αν λαμβάνει θεραπεία. 

  Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται καθώς πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι οι 9 στους 10 ασθενείς αναφέρουν ότι η ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική και τη ψυχική τους ευημερία. 

  Την ίδια στιγμή έντονες διαπιστώνονται οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των ασθενών, με 3 στους 4 να αναφέρουν ότι η νόσος έχει επηρεάσει αρνητικά τη σχέση με τους φίλους και την οικογένειά τους και μάλιστα οι μισοί αναγκάζονται να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης η κατάσταση της υγείας τους οδήγησε το 58% των νοσούντων στο να πάψουν να συμμετέχουν σε αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 

  Αντίστοιχα σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στην επαγγελματική δραστηριότητα των ασθενών και συγκεκριμένα 3 στους 4 αναφέρουν ότι η ασθένεια έχει  επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι μισοί από αυτούς αναγκάστηκαν να απουσιάσουν από της δουλειά τους τουλάχιστον μία ημέρα, ενώ οι 4 στους 10 παρατήρησαν ότι η νόσος μείωσε την απόδοσή τους. Ακόμη, 1 στους 5 ασθενείς πήρε αναρρωτική άδεια, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό (10%) που αναγκάστηκε να αποχωρήσει είτε εκούσια είτε λόγω απόλυσης από την εργασία 

  Κλειδί η επικοινωνία με το ρευματολόγο

  Οι παραπάνω διαπιστώσεις δείχνουν ότι πολλές φορές οι ασθενείς ακόμη και εάν αισθάνονται άνεση και έχουν εμπιστοσύνη στο γιατρό τους και στη θεραπεία που έχει συστήσει, δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τη νόσο τους. Ωστόσο,  σήμερα, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. 

  Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική μελέτη, στην απόλυτη πλειονότητα οι ασθενείς έχουν αναγνωρίσει ότι ο ρευματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας. Μάλιστα σε ποσοστό 93% αναφέρουν ότι ήταν πολύ ή σχετικά ικανοποιημένοι από την επικοινωνία που είχαν μαζί του και ότι ένιωσαν άνετα να συζητήσουν φόβους και ανησυχίες τους. 

  Την ίδια ώρα όμως δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που διατηρούν επιφυλάξεις και μάλιστα αναφέρουν συχνά ότι δε θέτουν πολλές ερωτήσεις, διότι πιστεύουν πως θα χαρακτηριστούν ως δύσκολοι ασθενείς και αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα της περίθαλψής τους. Το δε χειρότερο είναι ότι μία σημαντική μερίδα ασθενών αναφέρει στο ρευματολόγο ότι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα ψωριασικής αρθρίτιδας. 

  Οι ρευματολόγοι διαπιστώνουν κατά την κλινική εξέταση ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία που λαμβάνουν αλλά αποκρύπτουν ότι εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα. 
  Ειδικότερα η αντίφαση αυτή αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ενώ το 89% των ασθενών που λαμβάνουν συνταγογραφούμενη θεραπεία δηλώνουν ότι είναι πολύ ή σχετικά ικανοποιημένοι, με το 87% από αυτούς να σημειώνει ότι η νόσος ελέγχεται, την ίδια στιγμή το 90% αυτών, θα πραγματοποιούσε αλλαγές στο φαρμακευτικό του σχήμα. Επίσης το 89% εξακολουθεί να περιγράφει τη νόσο του από μέτρια έως σοβαρή και ακόμη σχεδόν το σύνολο (96%), εξακολουθεί να παρουσιάζουν συμπτώματα ψωριασικής αρθρίτιδας παρά τη θεραπεία. 

  Όσον αφορά στα συμπτώματα, να αναφέρουμε ότι το 98% των ασθενών παρουσίασαν μυοσκελετικά συμπτώματα κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο συχνά είναι πόνος στις αρθρώσεις (86%), δυσκαμψία (75%), ευαισθησία ή οίδημα στις αρθρώσεις (70%). 

  Με βάση λοιπόν τα προηγούμενα θα πρέπει ο ασθενής σε συνεργασία και τακτική επικοινωνία με το ρευματολόγο να σημειώνει την καθημερινή επίπτωση της νόσου στη ζωή του και με βάση τα δεδομένα που καταγράφονται, να επαναπροσδιορίζεται το θεραπευτικό σχήμα που χορηγείται.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:49 08/03

  Θετική γνωμοδότηση στην ΕΕ για θεραπεία με αντισώματα της Lilly στην COVID-19

  O EMA εξέδωσε οδηγία για τη χρήση του αντισώματος της Lilly bamlanivimab ως μονοθεραπεία ή σε συγχορήγηση με το αντίσωμα etesevimab για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  09:18 08/03

  Η "επόμενη μέρα" στα γυμναστήρια: Μπορούμε να γυμναζόμαστε με μάσκα;

  Η χρήση μάσκας κατά την έντονη άσκηση, π.χ. στα γυμναστήρια όταν ξανανοίξουν, θα είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

  08:48 08/03

  LinkedIn: Τα "μυστικά" για ένα πολύ δυνατό επαγγελματικό προφίλ

  Το ξέρατε ότι πάνω από 1.240.000 Έλληνες χρησιμοποιούν επαγγελματικά το LinkedIn;

  10:52 05/03

  Έρευνα: Η χρήση κάνναβης στους νέους επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης τους

  Η συχνή χρήση κάνναβης από τους εφήβους συνδέεται με πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη.

  09:17 05/03

  Ανακλήσεις παιδικών ρούχων και παιχνιδιών στην Ελλάδα: Τα επίσημα στοιχεία

  Οι ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων για παιδιά είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή της πολιτείας και, βέβαια, των γονιών.

  08:34 05/03

  Οστεοπόρωση στους άντρες: Πότε πρέπει να εξεταστείτε και σε τι μπορεί να οφείλεται;

  Η οστεοπόρωση δεν είναι "γυναικεία υπόθεση". Διαβάστε όσα χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι άντρες.

  07:34 05/03

  Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υγεία και ασφάλεια στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital

  Έξι ειδικές προληπτικές εξετάσεις για όλο τον Μάρτιο σε ειδικές τιμές.

  11:59 04/03

  Bristol Myers Squibb: Έγκριση από την ΕΕ για το fedratinib για τη θεραπεία της μυελοΐνωσης

  Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

  11:37 04/03

  Η MSD βοηθά στην παραγωγή του εμβολίου της Johnson & Johnson

  Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.

  10:01 04/03

  Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

  Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.

  04:09 04/03

  Παχυσαρκία, ένας σοβαρός παράγοντας επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.

  23:59 03/03

  Τσικνίστε χωρίς τύψεις – και χωρίς να βαρυστομαχιάσετε!

  Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;

  13:07 03/03

  Φαρμακευτική κάνναβη: Μία αναδυόμενη αγορά με ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και οφέλη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών

  Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

  08:58 03/03

  Ηλίας Μόσιαλος: Ανάλυση στοιχείων για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

  Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

  07:59 03/03

  Νέα ελληνική μελέτη για τον κορονοϊό: Το 49% όσων είχαν αντισώματα δεν γνώριζαν ότι έχουν περάσει κορονοϊό

  Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.

  07:23 03/03

  Η Merck συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα

  Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.