Τρίτη, 09-Φεβ-2021 08:19
Παθήσεις της χοληδόχου κύστης: 5 βασικές πληροφορίες που αγνοούμε

Η χολή αποτελεί το πλέον "αδικημένο" όργανο του ανθρώπινου σώματος καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται, σε τι χρησιμεύει ή και ακόμα ότι το πραγματικό της όνομα είναι χοληδόχος κύστη. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος / Παχυσαρκίας & Διαβήτη του Νοσοκομείου Metropolitan General "ρίχνει φως" στο υποτιμημένο αυτό όργανο αποκαλύπτοντάς μας 5 πληροφορίες που σχετίζονται με τη δομή και τις λειτουργίες του. Επιπλέον μας ενημερώνει σχετικά με τις συχνότερες παθήσεις της χοληδόχου κύστης και τις επιλογές αντιμετώπισής τους.
Χολή ονομάζεται το αλκαλικό κιτρινοπράσινο υγρό που παράγεται στο ήπαρ, αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη και στη συνέχεια απελευθερώνεται στο δωδεκαδάκτυλο με στόχο τη διάσπαση των λιπών της τροφής.
Χοληδόχος κύστη ονομάζεται ένα μικρό όργανο του πεπτικού μας συστήματος, ευρισκόμενο στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, επί της εσωτερικής επιφάνειας του ήπατος. Η λειτουργία της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η αποθήκευση και η απελευθέρωση της χολής κατά τη διαδικασία της πέψης των τροφών.
Η χοληδόχος κύστη δεν αποτελεί όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Μπορούμε, δηλαδή, να ζήσουμε και χωρίς αυτήν καθώς η χολή μπορεί να διοχετεύεται στο δωδεκαδάκτυλο απευθείας από το ήπαρ, χωρίς την ενδιάμεση "στάση" στη χοληδόχο κύστη.
Χολόλιθοι ή πέτρες στη χολή ονομάζονται οι στερεές μάζες χοληστερόλης και χρωστικών που σχηματίζονται και συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Στατιστικά, 1 στα 6 άτομα πάσχει από χολολιθίαση (συσσώρευση χολόλιθων στη χοληδόχο κύστη), ενώ οι γυναίκες φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο επιρρεπείς στο σχηματισμό τους.
Ωστόσο, μικρότεροι χολόλιθοι μπορούν να περάσουν στα σωληνάρια που συνδέουν τη χοληδόχο κύστη με το ήπαρ ή το δωδεκαδάκτυλο και να παρεμποδίσουν τη ροή της χολής, προκαλώντας σοβαρότατα κλινικά προβλήματα.
Η πιθανότητα ανάπτυξης χολόλιθων αυξάνεται με την ηλικία. Πολύτοκες γυναίκες, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς, άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και όσοι έχασαν απότομα πολύ βάρος κινδυνεύουν περισσότερο.
Πρόκειται για την περίπτωση μιας 85χρονης γυναίκας στο Δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας το 1987, στην οποία βρέθηκαν 23.530 χολόλιθοι! Συνήθως σε ένα χειρουργείο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ανευρίσκονται 2 – 20 χολόλιθοι.
Πολλές από τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης σχετίζονται με την παρουσία χολόλιθων. Παρακάτω αναφέρονται οι συχνότερες παθήσεις του οργάνου, ορισμένες από της οποίες είναι επακόλουθο της χολολιθίασης, ενώ άλλες είναι ανεξάρτητες:
Είναι αρκετά συνήθης κατάσταση. Προκαλείται εξαιτίας της παροδικής απόφραξης του στομίου της χοληδόχου κύστης από κάποιον χολόλιθο. Προκαλεί οξύ πόνο στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλιακής χώρας και υποχωρεί αυτόματα ή με απλά αναλγητικά χάπια.
Πρόκειται για μια σοβαρή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης εξαιτίας της πλήρους και μη αναστρέψιμης απόφραξης του οργάνου από χολόλιθο. Απαιτείται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
Μπορεί να εμφανιστεί όταν ένας ή περισσότεροι χολόλιθοι μεταναστεύσουν από τη χοληδόχο κύστη στο σωληνάριο που συνδέει την κύστη με το δωδεκαδάκτυλο (χοληδόχος πόρος). Προκαλεί έντονη κίτρινη όψη στον ασθενή και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και τη διενέργεια χολοκυστεκτομής.
Η παρουσία χολόλιθων στα χοληφόρα σωληνάρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές εκτός του ικτέρου, με πιο χαρακτηριστικές τη χολαγγειίτιδα και την παγκρεατίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να είναι επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών και χρήζουν άμεσης ιατρικής εκτίμησης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης.
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι σακκοειδείς σχηματισμοί εντός της χοληδόχου κύστης που συνήθως είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία. Μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, αλλά αυτό επιβεβαιώνεται έπειτα από την αφαίρεση και την ιστολογική τους εξέταση.
Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης δεν είναι ιδιαίτερα συχνός τύπος καρκίνου, όμως είναι εξαιρετικά επιθετικός. Η πρόγνωση είναι καλύτερη σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.
Χολοκυστεκτομή ονομάζεται η επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των περισσότερων παθήσεων του οργάνου και είναι μια απολύτως ασφαλής χειρουργική διαδικασία.
Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι της λαπαροσκοπικής και πλέον της ρομποτικής χειρουργικής, έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία της επέμβασης, αλλά και τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς. Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χολοκυστεκτομή μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς που πάσχουν από χολολιθίαση, ή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν κάποια βαριά φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι ολιγόωρη και η επιστροφή στην καθημερινότητα άμεση.
Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη.
Oι άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη συνήθως εμφανίζουν Αλτσχάιμερ σε πιο νεαρή ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.
Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.
Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.
Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.
Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;
Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.
Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.
Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.
Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.
1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.