Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 10:30

  Μάσκα προστασίας: Η εφαρμοσμένη επιστήμη των μασκών

  Μάσκα προστασίας: Η εφαρμοσμένη επιστήμη των μασκών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά την εκθετική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών παγκοσμίως και τη φάση σταθεροποίησης της επιδημίας, που φαίνεται να διανύουμε και στην Ελλάδα, τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του νέου kορωνοϊού, εγείρουν έντονες ανησυχίες ωθώντας τις υγειονομικές αρχές σε πιο αυστηρές, εξειδικευμένες συστάσεις σχετικά με τη χρήση μασκών σε δημόσιους χώρους. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μασκών που διατίθενται στο εμπόριο και τα πλεονεκτήματα που αυτές σας προσφέρουν.

  Ιατρικές μάσκες μίας χρήσης

  Οι ιατρικές (ή χειρουργικές) μάσκες μίας χρήσης παρέχουν τουλάχιστον 95% προστασία, καθώς αποτελούνται συνήθως από τρία στρώματα υλικών που επιτυγχάνουν φιλτράρισμα υψηλής απόδοσης και αποτρέπουν την έκθεση σε σταγονίδια. Ωστόσο, μειονέκτημα αποτελεί η χαλαρή εφαρμογή τους στο πρόσωπο, καθώς επιτρέπει τη διείσδυση μικρών σωματιδίων που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Επιπλέον, η μεταχείρισή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν πρέπει να αγγίζεται η επιφάνειά τους. Τέλος, μπορούν να φορεθούν μόνο μία φορά και όχι πάνω από 3-4 ώρες, γεγονός που αυξάνει το κόστος όταν η τακτική χρήση είναι αναγκαία.

  Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2)

  Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2) χωρίς βαλβίδα εμποδίζουν την έκθεση σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς και φιλτράρουν τον εισερχόμενο και τον εξερχόμενο αέρα με αποτελεσματικότητα έως και 95%. Ωστόσο, λόγω της πολύ στενής εφαρμογής τους, δεν είναι άνετες και δυσχεραίνουν την αναπνοή, με αποτέλεσμα να είναι άβολη η παρατεταμένη χρήση τους, αλλά και μακροπρόθεσμα το κόστος τους, είναι εξαιρετικά υψηλό. 

  Επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες

  Οι επαναχρησιμοποιούμενες μη ιατρικές μάσκες από απλό βαμβακερό ή συνθετικό ύφασμα προφυλάσσουν στοιχειωδώς, λόγω του μεγάλου μεγέθους των πόρων τους και εφόσον δεν είναι νοτισμένες, ενώ φιλτράρουν ανεπαρκώς τον αέρα, με αποτέλεσμα να μην εγγυώνται την προστασία από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού. Επιπλέον, χρειάζονται πλύσιμο μετά από κάθε χρήση σε θερμοκρασία 60οC. Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μη ιατρικές μάσκες που δεν αποτελούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ενέχουν κινδύνους, καθώς η μέθοδος, τα υλικά κατασκευής και η απόδοσή τους δεν είναι ελεγμένα.

  Επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες

  Οι επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες προσφέρουν υψηλή ποιότητα και αξία σε σχέση με την τιμή τους, καθώς αποτελούνται συνήθως από υλικό ειδικά επεξεργασμένο έτσι ώστε να εμποδίζει τη δράση ιών και βακτηρίων, παρέχοντας αποτελεσματική και παρατεταμένη προστασία, και αποτρέποντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Συγχρόνως, συνδυάζουν την άνετη εφαρμογή και την ευκολία χρήσης με το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω της ανθεκτικότητάς τους και της δυνατότητας πολλών χρήσεων.

  Τα κριτήρια επιλογής της κατάλληλης μάσκας και οι νέες τεχνολογίες αιχμής

  Καθώς η μάσκα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είναι σημαντικό κατά την επιλογή της να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ασφάλεια, η άνετη εφαρμογή, η ευκολία χρήσης, η ανθεκτικότητα, η οικονομία και ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Πλέον κυκλοφορούν στην Ελλάδα μάσκες από υλικά νέας τεχνολογίας που συνδυάζουν αυτά τα πλεονεκτήματα. Μια τέτοια μάσκα είναι η Clarion Mask για τον νέο κορωνοϊό. Προϊόν ελβετικής τεχνολογίας LivinguardTM, η Clarion Mask πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές και επιπλέον φέρει πιστοποίηση CE ιατροτεχνολογικού προϊόντος Κλάσης Ι και χαρακτηρισμό χειρουργικής μάσκας Τύπου ΙΙ, σε συμμόρφωση με το πρότυπο ΕΝ 14683:2019.

  Τα οφέλη των επαναχρησιμοποιούμενων Ιατρικών μασκών, νέας τεχνολογίας LivinguardTM

  Προστασία για εσάς και τους αγαπημένους σας: Η μάσκα Clarion Mask αδρανοποιεί κατά 99,9% τη δράση του SARSCoV2 που ευθύνεται για τη νόσο από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19), ενώ καταστρέφει ιούς και βακτήρια και αποτρέπει την εξάπλωσή τους. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχτεί σε επιστημονικές μελέτες ανεξάρτητων πανεπιστημίων

  advΤεχνολογία αδρανοποιήσης του νέου κορωνοϊού: Η μάσκα διαθέτει 3 (τρία) στρώματα τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με την πρωτοποριακή ελβετική τεχνολογία LivinguardTM. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, το υλικό της μάσκας εξουδετερώνει τη δράση τόσο του νέου κορωνοϊού όσο και άλλων ιών και βακτηρίων, κατά την επαφή τους με την επιφάνεια της μάσκας. Συγκριτικά με τις κοινές μάσκες που φιλτράρουν τον αέρα, παγιδεύοντας σωματίδια που μπορεί να περιέχουν ιούς όπως ο νέος κορωνοϊός, η Clarion Mask εξαλείφει τους ιούς και ταυτόχρονα αυτο-απολυμαίνεται, παρέχοντας συνεχή προστασία και απαλλάσσοντας από το άγχος του κατά πόσο μπορεί να μολυνθεί ή να μολύνει η επιφάνειά της.

  Ασφάλεια για τον χρήστη: Το υλικό της μάσκας είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς δεν περιέχει τοξικά μέταλλα, όπως άργυρο και χαλκό. 

  Οικονομία, ευκολία χρήσης και προστασία του περιβάλλοντος: Η Clarion Mask μπορεί να πλυθεί εύκολα με κρύο νερό έως και 30 φορές (1 φορά εβδομαδιαίως) και να χρησιμοποιηθεί έως και για 210 συνεχόμενες ημέρες, αντικαθιστώντας έτσι περισσότερες από 200 μάσκες μίας χρήσης, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο οικονομική και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή. 

  Εφαρμογή στα μέτρα σας, άνετη αναπνοή και κομψότητα: Οι ρυθμιζόμενοι βρόχοι αυτιού και η γέφυρα μύτης παρέχουν εξατομικευμένη εφαρμογή και άνεση, και αναβαθμίζουν την ποιότητα αναπνοής. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να φοράτε ανενόχλητα τη μάσκα πολλές ώρες, χωρίς να πρέπει να τη μετακινήσετε ή να την αφαιρέσετε, εις όφελος της ασφάλειας και της υγείας σας. Τέλος, η όμορφη σχεδίαση, σε συνδυασμό με το απαλό και άοσμο ύφασμα, καθιστούν την Clarion Mask ιδιαίτερα κομψή. Διατίθεται σε τρία χρώματα (γκρι, μπορντό και μπλε) στο ηλεκτρονικό κατάστημα της GEA Solutions, στη διεύθυνση: geasolutions.gr/el/clarion-mask.

  H GEA Solutions, εισαγωγέας στην Ελλάδα των ιατρικών  επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, διαθέτει δεκαετή πείρα και δραστηριότητα στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής, με εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε υγειονομικό προσωπικό και εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως πανεπιστήμια, ινστιτούτα, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:03 26/02

  Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

  Η ELPEN συμμετείχε στο διάλογο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε.

  09:10 26/02

  Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19;

  Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας, των lockdown και της συνέχισης των μέτρων προστασίας.

  08:53 26/02

  fabryfamilytree.gr: Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για  άτομα με διάγνωση νόσου Fabry και τις οικογένειές τους

  Η νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τη σπάνια γενετική νόσο Fabry είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά.

  08:46 26/02

  Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Τι αλλάζει σε 6 σημαντικές μορφές καρκίνου

  Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο κάτι που η ανοσο-ογκολογία μπορεί να αλλάξει.

  15:19 25/02

  Ισότητα και κοινωνικές ευκαιρίες για τους ασθενείς με Σπάνιες Παθήσεις

  Η Chiesi στο πλευρό των "σπάνιων ασθενών" μέσω του τμήματος Chiesi Global Rare Diseases.

  11:40 25/02

  Εμβόλιο COVID-19: Μπορεί να επηρεάσει και πώς τις μαστογραφίες

  Τα εμβόλια Covid-19 μπορεί να επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μαστογραφίες, γι’ αυτό αυτές πρέπει να γίνονται πριν την πρώτη δόση ή αρκετά μετά τη δεύτερη, συμβουλεύουν Αμερικανοί επιστήμονες.

  08:55 25/02

  Mόσιαλος για εμβόλιο Johnson & Johnson: 28 μέρες μετά το εμβόλιο υπάρχει 100% προστασία από νοσηλεία

  Το εμβόλιο της Johnson & Johnson εξετάζεται ήδη από τον αμερικανικό FDA ενώ έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  08:43 25/02

  Είναι μία δόση εμβολίου αρκετή για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό;

  Η δεύτερη δόση λίγες εβδομάδες μετά έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία. Είναι απαραίτητη σε όσους έχουν νοσήσει;

  14:14 24/02

  28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

  Σκοπός της παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης είναι η πληροφόρηση της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί.

  08:27 24/02

  Οι κλινικές μελέτες στην πανδημία: Τι άλλαξε και τι περιμένουμε από έρευνες για άλλες παθήσεις

  Η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος της HACRO (Ελληνικός Σύλλογος των Contract Research Organizations) μας εξηγεί τι συμβαίνει με τις κλινικές μελέτες την εποχή της πανδημίας και όχι μόνο.

  08:00 24/02

  Η ώρα που κοιμάστε και ο ρόλος της στη δουλειά και την υγεία μας

  Οι νυχτερινοί τύποι έχουν διπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τους πρωινούς να μην είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους.

  09:41 23/02

  COVID-19: Τρία σημαντικά νέα δεδομένα για τον SARS-COV-2

  Η μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων και των συσκευασιών, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε εγκύους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA στα νέα στελέχη.

  09:10 23/02

  Μελέτη REUMAVID: Πώς επηρέασε η πανδημία τα άτομα με ρευματικές παθήσεις στην Ευρώπη

  1 στους 2 ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είδε επιδείνωση της υγείας του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  08:52 23/02

  Πανδημία και καρκίνος: "Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι"

  Με την εκστρατεία αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου στοχεύει στην ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και απρόσκοπτη θεραπεία του καρκίνου εν μέσω πανδημίας.

  13:04 22/02

  Θεραπεία για πολλαπλή σκλήρυνση: Ένταξη των δισκίων κλαδριβίνης στη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

  Στη θετική λίστα φαρμάκων της Ελλάδας περιλαμβάνεται πλέον η πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση υψηλής ενεργότητας.

  08:47 22/02

  Μελέτη ΕΚΠΑ: Πώς κινείται η ανάπτυξη αντισωμάτων ανά ηλικιακή ομάδα μετά την α' δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech

  Τα προκαταρτικά αποτελέσματα της εξελισσόμενης μελέτης δείχνουν τη διαφορά στην παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.