Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 08:48
#EpilepsyDay: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιληψία

Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη "επιλαμβάνειν" που σημαίνει "αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον". Ο όρος "επιληψία" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322). Ιστορικά, επιληψία είχαν πολλοί διάσημοι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη, όπως οι: Βίνσεντ βαν Γκόνγκ (Ζωγράφος), Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Συγγραφέας), Ισαάκ Νεύτων (Επιστήμων), Λεονάρντο ντα Βίντσι (Καλλιτέχνης), Λόρδος Βύρων (Ποιητής), Μιχαήλ Άγγελος (Καλλιτέχνης), Ναπολέων Βοναπάρτης (Γάλλος Μονάρχης), Πέτερ Τσαϊκόφσκι (Συνθέτης), Πυθαγόρας (Μαθηματικός), Ρίτσαρντ Μπάρτον (Ηθοποιός).
Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών λοιμώξεων και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας, με φτωχή πρόσβαση στην σωστή διάγνωση και θεραπεία.
"Η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επισημάνουμε ότι o Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) και η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE) είναι πάντα διαθέσιμοι να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με την επιληψία, οι οικογένειες και οι φροντιστές τους. Επιπλέον, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης των ατόμων με επιληψία" αναφέρει σχετικά ο Πρόεδρος του ΠΕΣΕ και της ΕΕΕΕ, Τέως Πρόεδρος, International Bureau Of Epilepsy (Ibe), Παιδονευρολόγος, κ. Αθανάσιος Κοβάνης.
Κεντρικό ρόλο στην επιστημονική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την επιληψία κατέχει το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διοργανώνει ο Π.Ε.Σ.Ε. και φέτος θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (https://epilepsycongress.gr/). Μέρος του προγράμματος θα αποτελέσει ειδική συνεδρία υπό την αιγίδα της ΕΕΕΕ για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ατόμων με επιληψία.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι άλλο πράγμα είναι μια επιληπτική κρίση κι άλλο η νόσος επιληψία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που παθαίνει μια επιληπτική κρίση δεν πάσχει υποχρεωτικά από επιληψία, ενώ, αντίθετα, κάποιος που πάσχει από επιληψία εμφανίζει υποχρεωτικά επιληπτικές κρίσεις. Με άλλα λόγια, η επιληπτική κρίση είναι ένα "σύμπτωμα" ή, ακριβέστερα, ένα συμβάν στον άνθρωπο που πάσχει από επιληψία.
Το αλκοόλ, η αϋπνία, η κακή συμμόρφωση στην αντιεπιληπτική αγωγή, κάποια φάρμακα και ορισμένα ναρκωτικά αναφέρονται ως παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κρίση σε ένα άτομο που πάσχει από επιληψία. Αξίζει να τονίσουμε βέβαια ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό δε σημαίνει πάντα ότι η ίδια συνθήκη θα προκαλεί μια κρίση. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων που θα προκαλέσουν την κρίση. Ένας καλός τρόπος για να βρεις τι σε επηρεάζει είναι να κρατάς ένα ημερολόγιο κρίσεων.
Ένας αριθμός γυναικών πάσχει από επιληψία που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση. Το ακριβές ποσοστό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί μια κυκλικότητα όταν έχουμε ένα με δύο επεισόδια το μήνα. Σε παλιότερες μελέτες, ωστόσο, όταν δεν υπήρχαν τα νεότερα καλά αντιεπιληπτικά φάρμακα, μπορούσε κάποιος να διαπιστώσει μια σαφή κυκλικότητα σε πολλές γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, με μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων σε δύο συγκεκριμένα χρονικά σημεία: πρώτον, κατά τη διάρκεια της περιόδου και, δεύτερον, λίγο πριν από την ωορρηξία (όταν τα οιστρογόνα είναι πολύ υψηλά).
Ορισμένοι τύποι επιληψίας είναι κληρονομικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό ότι υπάρχει μια γενετική επιρροή. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει ορισμένους τύπους επιληψίας σε συγκεκριμένα γονίδια, αν και υπολογίζεται ότι έως και 500 γονίδια θα μπορούσαν να συνδέονται με την πάθηση.
Διαβάστε περισσότερα δεδομένα και απαντήσεις για την επιληψία στο Shape.gr
O EMA εξέδωσε οδηγία για τη χρήση του αντισώματος της Lilly bamlanivimab ως μονοθεραπεία ή σε συγχορήγηση με το αντίσωμα etesevimab για τη θεραπεία επιβεβαιωμένης νόσου Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χρήση μάσκας κατά την έντονη άσκηση, π.χ. στα γυμναστήρια όταν ξανανοίξουν, θα είναι ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.
Το ξέρατε ότι πάνω από 1.240.000 Έλληνες χρησιμοποιούν επαγγελματικά το LinkedIn;
Η συχνή χρήση κάνναβης από τους εφήβους συνδέεται με πτώση του δείκτη νοημοσύνης τους, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη.
Οι ανακλήσεις επικίνδυνων προϊόντων για παιδιά είναι ένα θέμα που αξίζει την προσοχή της πολιτείας και, βέβαια, των γονιών.
Η οστεοπόρωση δεν είναι "γυναικεία υπόθεση". Διαβάστε όσα χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι οι άντρες.
Έξι ειδικές προληπτικές εξετάσεις για όλο τον Μάρτιο σε ειδικές τιμές.
Πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται στην Ευρώπη για τη μυελοΐνωση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Η BARDA παρέχει στην MSD χρηματοδότηση για την επέκταση της παραγωγής της MSD σε εμβόλια και φάρμακα κατά της COVID-19.
Με ποια τεχνολογία έχει παρασκευαστεί, σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα, οι δόσεις και η ασφάλεια.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συμβολή της στην COVID-19.
Έστω και στο σπίτι μας φέτος, το έθιμο θα το κρατήσουμε: Την Τσικνοπέμπτη απολαμβάνουμε ψητά κρέατα - και όχι μόνο! Πώς μπορείτε όμως να τσικνίσετε χωρίς να βαρυστομαχιάσετε;
Σε διαβούλευση έως τις 16 Μαρτίου, το νέο νομοσχέδιο για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Ο εμβολιασμός για Covid-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας από το ΕΚΠΑ.
Στις 3 Μαρτίου του 1971 ξεκίνησε στην Ελλάδα το ταξίδι της η Merck ΕΠΕ ως θυγατρική της πολυεθνικής "Merck KGaA" που εδρεύει στη Γερμανία.