Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 08:59

  Κι αν αντί για lockdown επιλέγαμε έναν άλλο δρόμο; Μία πρόταση από τις ΗΠΑ

  Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα ύφεση καθώς ξεκινά το δεύτερο κύμα της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια συζήτηση σχετικά με τις "εναλλακτικές" επιλογές ενός νέου lokcdown θέτει με άρθρο της η εφημερίδα The Washington Post και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) σε σύγκριση με την Ευρώπη.

  Εμβολιασμός και μάσκες έναντι των νέων στελεχών του SARS-CoV-2 αντί για lockdowns; 

  Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την εξελισσόμενη πανδημία COVID-19 με την εμφάνιση νέων λοιμογόνων στελεχών, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ παραμένουν επιφυλακτικές ως προς τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων έναντι της διασποράς της COVID-19 που εφαρμόζονται από άλλες χώρες. Αντ’ αυτού συνεχίζουν να επιμένουν σε τρεις βασικές αρχές: καθολική χρήση μάσκας προσώπου, αποφυγή συνωστισμού και εμβολιασμός. Η προσέγγιση των ΗΠΑ διαφέρει από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν αυστηρά μέτρα όπως καθολικά lockdowns, κλείσιμο σχολείων και υποχρεωτική χρήση χειρουργικών μασκών. Αντικατοπτρίζει επίσης την αμερικανική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει η επιθυμία για περαιτέρω περιορισμούς με σκοπό μια πιθανή μείωση της πορείας της πανδημίας.

  Ο ιατρικός επικεφαλής του Συνδέσμου των Υγειονομικών των Πολιτειών και της Επικράτειας των ΗΠΑ σημειώνει ότι η κοινή γνώμη σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ δεν αντέχει πλέον παρατεταμένα lockdown. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει το δρόμο για τον τερματισμό της πανδημίας, παρά τα εμπόδια που μπορεί να θέτουν τα αναδυόμενα στελέχη του SARS-CoV-2. Η χρήση μάσκας προσώπου και η σωματική απόσταση αποτελούν τα καλύτερα όπλα για τον έλεγχο της πανδημίας, παρόλο που μπορεί να ακούγονται τετριμμένα από τις επανειλημμένες επαναλήψεις κατά το τελευταίο έτος.

  Η πρόκληση των μεταλλάξεων του ιού

  Οι υγειονομικές αρχές έχουν ένα δύσκολο ρόλο να επικοινωνήσουν τους κινδύνους των νέων στελεχών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να άρουν περιορισμούς με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όλοι οι ιοί παρουσιάζουν αλλαγές στο γενετικό τους υλικό (μεταλλαγές, μεταλλάξεις) καθώς πολλαπλασιάζονται αλλά οι ιολόγοι φοβούνται κυρίως μεταλλάξεις που καθιστούν τους ιούς ικανούς να μεταδίδονται ευκολότερα, ή/και να διαφεύγουν της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια ή/και να προκαλούν βαρύτερη και πιο θανατηφόρα νόσο.

  Τα στελέχη που ανιχνεύτηκαν αρχικά σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία φαίνεται να μεταδίδονται πιο εύκολα και να οδηγούν σε συρροές κρουσμάτων που επιβαρύνουν τα νοσοκομεία. Δυστυχώς όμως, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων που υποβάλλονται σε γενετική αλληλούχιση παραμένει χαμηλό και ως εκ τούτου τα ομοσπονδιακά στατιστικά σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν περίπου 500 παραλλαγές στις 32 Πολιτείες των ΗΠΑ θεωρείται μόνο ένα μέρος του παγόβουνου.  Ωστόσο, οι ΗΠΑ δε διαθέτουν ισχυρές ενδείξεις που να δικαιολογούν τη λήψη επιθετικών μέτρων έναντι της διασποράς του SARS-CoV-2, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα είναι αργά όταν τέτοια δεδομένα γίνουν διαθέσιμα.

  Η προληπτική λήψη εξαιρετικά αυστηρών μέτρων με βαθιές επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία δεν κρίνεται αποδεκτή από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς. Ο επιδημιολόγος Nathan Grubaugh από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale υποστηρίζει την ανάγκη διενέργειας ευρείας γονιδιακής αλληλούχισης ώστε να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης της COVID-19 σε περιοχές όπου αναδύονται νέα στελέχη. Πλέον, ο κύριος στόχος είναι η επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί. Η ανοσοποίηση του πληθυσμού θα μειώσει τον αριθμό των επίνοσων ατόμων στην κοινότητα και την πιθανότητα ανάδυσης νέων στελεχών του SARS-CoV-2.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:53 04/03

  Ανάμικτες αντιδράσεις στη Γερμανία για το lockdown

  Διαφορετικές εκτιμήσεις στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο για τις αποφάσεις της καγκελαρίου και των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων. Το λιανεμπόριο κάνει λόγο για "καταστροφή".

  15:03 04/03

  Αλ. Τσίπρας: Μεγάλη αποτυχία η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

  "Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες κλειστή την εστίαση".

  13:02 04/03

  Χρ. Σταϊκούρας: 750 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε εβδομάδα το lockdown

  Στα 1,2 δισ. ευρώ η επιβάρυνση της παράτασης των μέτρων μέχρι 16 Μαρτίου - Στα 11,6 δισ. το συνολικό κόστος.

  09:24 04/03

  "Σπάει" το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών - Γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε νέα μέτρα

  Στόχος το άνοιγμα λιανεμπορίου από τις 16 Μαρτίου. Ποιοι παίρνουν σειρά για εμβόλιο.

  08:05 04/03

  Τι ισχύει από σήμερα για τους κωδικούς μετακίνησης

  Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα.

  19:10 03/03

  ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης

  "Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες, στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σε συνέχεια της αναγγελίας...

  17:00 03/03

  Αυτά είναι τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων

  Τι αλλαγές έρχονται για τους κωδικούς "6" και "2". Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ισχύει από τις 7 το απόγευμα. Ποιές περιοχές μπαίνουν σε σκληρό Lockdown.

  12:20 03/03

  Κορονοϊός: "Κλείδωσαν" οι αλλαγές στον κωδικό 6 - πληροφορίες για 2.700 κρούσματα

  Δείχνει να οριστικοποιείται η επέκταση της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 και το σαββατοκύριακο στην Αττική. Ιδιαίτερα αυξημένα και σήμερα κρούσματα, διασωληνωμένοι.

  12:00 03/03

  Φ. Γεννηματά: Το lockdown ακορντεόν είναι καταστροφή

  Χρειάζεται εθνικό αποτελεσματικό σχέδιο για την υγεία, την οικονομία και τους εργαζόμενους.

  08:01 03/03

  Δερμιτζάκης: Ή σκληρό lockdown που θα εφαρμοστεί ή πάμε σε άλλη στρατηγική

  "Δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορονοϊού", δήλωσε.

  07:40 03/03

  Στο τραπέζι των ειδικών ακόμα και πανεθνικό lockdown - Ποια μέτρα εξετάζονται μετά την "έκρηξη" της Τρίτης

  Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων. Το απόγευμα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ποια είναι τα σενάρια.

  14:24 02/03

  Ανοικτό το ενδεχόμενο lockdown σε όλη τη χώρα έως 15 Μαρτίου - πάνω από 2.000 τα κρούσματα σήμερα

  Το "τελευταίο χαρτί" σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς. Ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι. "Κόφτης" στο μήνυμα με την επιλογή 6.

  12:07 02/03

  Σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ - ποια νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

  Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συγκαλείται αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

  09:55 02/03

  Παγώνη: Τάσσεται υπέρ του ταυτόχρονου ανοίγματος σχολείων – λιανεμπορίου

  Σημείωσε πως μετά τις 15 Μαρτίου δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

  09:23 02/03

  Πώς η κυβέρνηση εξετάζει το μόνιμο άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης

  Το τέλος της εποχής του "ακορντεόν" σηματοδοτεί η κυβερνητική στρατηγική για άνοιγμα από 16 Μαρτίου.